Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

29/3/20

Ένας σωστός και δεν μας αρέσει

Από την ημέρα που ξεκίνησε ο περιορισμός των μετακινήσεων, όλα στο σπίτι μας γίνονται πιο αργά, σα να είμαστε πρωταγωνιστές ελληνικού σήριαλ εποχής, όπου οι ηθοποιοί κινούνται αργά, μιλάνε αργά και κοιτάζουν το συνομιλητή τους με διάθεση υπνηλίας, ακόμα και όταν δεν το απαιτεί το σενάριο.  

* * *
Σηκωνόμαστε αργά, εκτελούμε τις πρωινές μηχανικές συνήθειές μας, κάνουμε κάποιες δουλειές που παραμελούσαμε τόσα χρόνια και μας έχουν φορτώσει ντουλάπια και προσωπικά ή επαγγελματικά αρχεία και ύστερα έρχεται κάποια στιγμή περισυλλογής (λέμε τώρα), κατά την οποία η Αθηνά χαλαρώνει χαζεύοντας στην τηλεόραση και εγώ πλοηγούμαι (που αλλού) στα κοινωνικά δίκτυα και ιδίως στο γνωστό φέισμπουκ, όπου εκεί κάθε ένας, σχετικός ή άσχετος λέει την άποψή του για την επιδημία και την αντιμετώπισή της και οι «φίλοι» του κάνουν σχόλια ή λάικ για να του αποδείξουν ότι τον διαβάζουν. Διότι όπως όλοι γνωρίζετε, τα λάικ προσδιορίζουν την προσωπικότητα σήμερα. Γράφει κάποιος κάτι και από εκείνη την ώρα έχει το άγχος πόσοι του κάνουν λάικ για να του ανέβει η αυτοεκτίμηση. Εν τω μεταξύ, μερικά λάικ έχουν αυτό το νόημα. Άλλα όμως «βγάζουν υποχρεώσεις». Είναι ανταποδοτικά. Μη κοροϊδευόμαστε.
* * *
Εκεί λοιπόν, διαβάζω αναρτήσεις, που άλλοτε με ευχαριστούν και άλλοτε με εξοργίζουν. Όπως για παράδειγμα αυτές που διάβαζα τις προάλλες για τον κ. Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος –να ‘ναι καλά- γεμίζει τα απογεύματά μας με τις πραγματικά εποικοδομητικές παρατηρήσεις και οδηγίες του και ταυτόχρονα μας συγκινεί με την ανθρωπιά του. Είναι πηγαίος και αυθόρμητος, παρά το γεγονός ότι έχει γράψει αυτά που μας λέει, προφανώς για να μη κάνει λάθη.
* * *
Το τι έχω διαβάσει αυτές τις μέρες εις βάρος αυτού του Ανθρώπου, δε λέγεται. Δεν τους καταλαβαίνω. Μερικοί γράφουν ότι «παίζει θέατρο». Ίσως τον προτιμούσαν λίγο βλοσυρό, με μουστάκι, ατημέλητο μαλλί και με ύφος τσαμπουκά. Τι να πω; Κάποιοι άλλοι αμφισβητούν την ιδιότητά του για να μας ενημερώνει. Αυτοί με κάνουν να πιστεύω ότι τελικά τους έχει «χαλάσει την πιάτσα». 
* * *
Μάλιστα ένας, τακτικός αντιρρησίας και αμφισβητίας πρόσθεσε: «Φοβάμαι μήπως ποινικοποιήσουν και την αμφισβήτηση». Ενώ κάποιος μικρότερος πρόσθεσε ότι η κατάσταση, του θυμίζει την Κατοχή. Κοίταξα το προφίλ του και διαπίστωσα ότι στην Κατοχή δεν είχε γεννηθεί ακόμα. Ίσως ούτε και οι γονείς του. Να έγραφε τουλάχιστον ότι η κατάσταση τού θυμίζει κάποιο μετα-αποκαλυπτικό φιλμ, να σκεφτόμουν ότι μπορεί να έχει δίκιο. Κατοχή όμως; Όταν τα μέτρα αφορούν στην υγεία μας; 
(Από τη μόνιμη στήλη μου στη χθεσινή Αμαρυσία)