30/12/19

Επιζών της επόμενης μέρας - Designated survivor

Δεν μου αρέσει να απολογούμαι, αλλά καμιά φορά πρέπει να επαναλαμβάνω κάποιες εξηγήσεις διότι δεν μου αρέσει να ακούω τη φράση «είσαι πολύ επιεικής» για κάποια κριτική ταινίας ή σήριαλ, όταν μάλιστα τεκμηριώνω αυτή την… επιείκεια, που λένε ότι διαθέτω, έχοντας πάντοτε κατά νουν ότι όλοι οι άνθρωποι έχουμε γνώμη, που δεν είναι απαραίτητο να είναι ίδια με τις γνώμες των άλλων.

Κατ’ αρχάς για μένα, άλλο είναι η «διασκέδαση» και άλλο η «ψυχαγωγία». Όταν πήγαινα στο εξατάξιο γυμνάσιο, μάθαινα Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά, που έχουν διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό τις περισσότερες γλώσσες του λεγόμενου Δυτικού κόσμου. Τότε λοιπόν έμαθα, ότι «διασκεδάζω» σημαίνει «δια-σκορπίζω» (από το αρχαίο διασκεδάννυμι). Ουσιαστικά σημαίνει κομματιάζω και πετάω μακριά το άγχος, τη στεναχώρια, την ανία κλπ. Έμαθα ότι η διασκέδαση είναι πολύ σημαντική στη ζωή μας. Όπως η εκτόνωση, μας βοηθά να δραπετεύουμε από την ρουτίνα της καθημερινότητας και έτσι έχει ευεργετική επίδραση, καθώς η πραγματικότητα της ζωής μας κουράζει σωματικά και ψυχικά.
Από την άλλη, έμαθα ότι το «ψυχαγωγούμαι» σημαίνει προσφέρω στη «ψυχή» μου «αγωγή». Η ψυχαγωγία συνδέεται με την πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία, μορφώνει πνευματικά και αισθητικά τον άνθρωπο και τον εξευγενίζει. 
Αυτή τη στιγμή δεν διδάσκω, αλλά δεν μπερδεύω κιόλας τα κόμικς της Marvel με τις ταινίες του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν της εποχής μου. Μου αρέσουν εξίσου. Τα πρώτα για να περνάω δύο ώρες χαλάρωσης και ο δεύτερος για την αισθητική του και τον προβληματισμό του. Αναφέρω δύο ακραία παραδείγματα, διότι ενδιάμεσα υπάρχουν προϊόντα στα οποία διασκέδαση και ψυχαγωγία συνυπάρχουν με τέτοιο τρόπο, που ή θα βγάζουν αριστούργημα ή θα είναι «πατάτες». Εκεί καλείται να βοηθήσει ο κριτικός κινηματογράφου και όχι να λύσει το πρόβλημα.
Ο «Επιζών της επόμενης μέρας» ανήκει στην ενδιάμεση κατηγορία, στην οποία θα είμαι επιεικής για άλλη μια φορά, αλλά εσείς που με διαβάζετε, τώρα ξέρετε τι εννοώ. 
Πρόκειται για ένα σήριαλ τριών σεζόν με επεισόδια διαρκείας 42 - 45 λεπτών και κεντρικός χαρακτήρας είναι ο Τομ Κέρκμαν, ένας τυχαίος υπουργός, που ωστόσο είναι ο μόνος που επιβιώνει μετά από μια έκρηξη που σκοτώνει τους πάντες στο Λευκό Οίκο. Επειδή δε, σύμφωνα με τη νομοθεσία εφόσον υπάρχει τουλάχιστον ένας πολιτικός ζωντανός, αναλαμβάνει την προεδρία, ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί η χώρα, αναλαμβάνει πρόεδρος των ΗΠΑ. Τον υποδύεται ο Κίφερ Σάδερλαντ, ο οποίος εμφανισιακά έχει τη στόφα για αμερικανός πρόεδρος: δείχνει ψηλός, ευθυτενής, γοητευτικός με συγκρατημένο, γλυκό όμως, χαμόγελο, μιλάει σιγά, σχεδόν ψιθυριστά, εκνευρίζεται σπάνια, όπως σπάνια χάνει και την ψυχραιμία του. Το τέλειο είδος. Πως λέμε Τραμπ; Καμία σχέση. Και επιπλέον: αντιμετωπίζει με επιτυχία κάθε πιθανή και απίθανη καταστροφή, κίνδυνο, συνωμοσία, ακραίο φυσικό φαινόμενο, τρομοκρατικές απειλές, ενδεχόμενο πυρηνικό πόλεμο, βιοχημικό πόλεμο, κατασκόπους, νεοναζί, διπλούς πράκτορες, άγριους συνδικαλιστές,  απεργίες,  αδίστακτους πολιτικούς αντιπάλους, σκευωρίες, εκβιασμούς. Και λίγα αναφέρω, για να μην με αποκαλέσετε υπερβολικό. Όμως…
Η σειρά είναι υψηλού προϋπολογισμού, τεχνικά άρτια, πλούσια σε χαρακτήρες, υποστηρικτικούς ρόλους και ντεκόρ, διαθέτει -όπως προαναφέρθηκε- ποικιλία σεναρίων, σχετικά καλές ερμηνείες και όπως είναι αναμενόμενο, πολύ πατριωτισμό, ηρωισμούς, σταθερές οικογένειες, φιλίες και ευγενικά αισθήματα αλλά και τρομοκράτες, προδότες, ψυχρούς εκτελεστές, δόλιους τύπους, αριβίστες και λοιπούς «κακούς». 
Όλα με μέτρο μέσα στο πλαίσιο ενός πολιτικά ορθού σήριαλ. Το αμερικανικό έθνος πρέπει να ορθοποδήσει, βρε αδερφέ, και δεν πρέπει να δίνεται το κακό παράδειγμα. Όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχει κακία στον κόσμο, ρατσισμός και διαφθορά σε όλα τα επίπεδα, αλλά σ’ αυτή τη σειρά, όλοι προσπαθούν να καταπολεμήσουν αυτά τα φαινόμενα, με πρώτο τον πρόεδρο Τομ Κέρκμαν, τη γυναίκα του και τα παιδιά του. 
Είναι ένα σήριαλ, που μέσα από τα αυτοτελή του επεισόδια, αγγίζει ΟΛΑ τα θέματα και τα προβλήματα της αμερικανικής κοινωνίας, οπότε από αυτή την άποψη είναι αρκετά ψυχαγωγικό και παράλληλα είναι διασκεδαστικό από την άποψη ότι διαθέτει παράλληλες ιστορίες, περιπέτεια, καταιγιστική δράση και αγωνία.
INFO
Είδος: Δράμα, Θρίλερ
Χώρα: ΗΠΑ (2016 – 2019)
Δημιουργός: Ντέιβιντ Γκούγκενχαϊμ
Παίζουν: Κίφερ Σάδερλαντ, Μάγκι Κιού, Καλ Πεν,  Άνταν Κάντο και Ιτάλια Ρίτσι
Σύνοψη: Ένα χαμηλόβαθμο μέλος του υπουργικού συμβουλίου των Ηνωμένων Πολιτειών γίνεται Πρόεδρος της Αμερικής, μετά από μία βομβιστική επίθεση που σκότωσε τον Πρόεδρο και όλους τους υψηλότερα ιστάμενους στην ιεραρχία για την προεδρική διαδοχή. (Προβάλλεται στο Netflix)