24/11/19

Ρωσική κούκλα – Russian doll

Η ρωσική κούκλα είναι μια διακοσμητική ξύλινη κατασκευή (την αποκαλούν ματριόσκα ή μπάμπουσκα), που παριστάνει μια παχουλή γυναίκα ντυμένη παραδοσιακά, η οποία είναι χωρισμένη οριζόντια στη μέση και όταν την ανοίγεις, στο εσωτερικό της βρίσκεις άλλη μια ίδια κούκλα, που αν την ανοίξεις, άλλη μια και πάει λέγοντας μέχρι ένα μέγεθος τόσο μικρό που δεν μπορείς να φανταστείς.

Στη σειρά «Ρωσική κούκλα» η κεντρική ηρωίδα Νάντια, που γιορτάζει τα 36α γενέθλιά της στο σπίτι μιας φίλης της, βγαίνει από την εξωφρενικά κιτς τουαλέτα του σπιτιού και ύστερα από μια ακολουθία γεγονότων που την οδηγούν στο δρόμο σκοτώνεται από ένα περαστικό αυτοκίνητο. Αμέσως μετά βρίσκεται πάλι μέσα στην τουαλέτα από όπου βγαίνοντας θα ακολουθήσει η ίδια –σχεδόν- σειρά γεγονότων, θα σκοτωθεί πάλι και θα επανέλθει. Η σειρά δεν έχει καμία σχέση με τη «Μέρα της Μαρμότας» (1993) του Χάρολντ Ράμις με τον Μπιλ Μάρεϊ που βρίσκει τον εαυτό του παγιδευμένο στο χρόνο και αναγκασμένο να ζει την ίδια μέρα ξανά και ξανά.
Η Νάντια (την υποδύεται έξοχα η Νατάσα Λιόνε, που είναι συν-σεναριογράφος και συμπαραγωγός) παγιδευμένη στο χρόνο, δεν ζει σε επανάληψη όλα τα γεγονότα της ημέρας. Ζει σε επανάληψη μόνο την επαναφορά της στη ζωή, μπροστά στον καθρέφτη της τουαλέτας. Από την έξοδό της και ύστερα από λίγο τα πράγματα ακολουθούν διαφορετική τροπή. Έξυπνη, αυθόρμητη και εξωστρεφής όπως είναι, αντιμετωπίζει με χιούμορ αυτές τις «επαναφορές στη ζωή» και προσπαθεί να βγάλει άκρη δουλεύοντας σαν ντετέκτιβ και χωρίς να εξηγεί στους φίλους τι ακριβώς της συμβαίνει «για να μη την περάσουν για τρελή». Με την πάροδο της ώρας και μετά από αρκετές «επαναφορές» εκνευρίζεται, γίνεται επιθετική, κυνική, αλλάζει χαρακτήρα και απόψεις για τη ζωή, το θάνατο και τις ζωές των άλλων.
Τότε ακριβώς εμφανίζεται ο Άλαν. Ένας νεαρός που έχει πέσει και αυτός στην ίδια χρονική λούπα (πεθαίνει και ξαναζωντανεύει), ο οποίος θα αμφισβητήσει τον τρόπο που αντιμετωπίζει την κατάσταση η Νάντια και θα την πείσει να ξεκινήσουν μαζί μια νέα προσπάθεια, τουλάχιστον να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει.
Ο Άλαν (Τσάρλι Μπερνέτ), διαφορετικός από αυτήν χαρακτήρας και συγκρατημένος, λειτουργεί περισσότερο σαν ψυχαναλυτής της στη μεταξύ τους σχέση και προσπαθεί να επαναφέρει το χρόνο σε μια φυσιολογική ροή, ώστε να θέσουν ένα τέλος σ’ αυτό τον παραλογισμό.
Πρόκειται για μια διασκεδαστική σειρά μυστηρίου με ένα σουρεαλιστικό σενάριο που περιέχει χιούμορ, μεταφυσικές και ψυχολογικές προεκτάσεις. Διαθέτει έξοχες ερμηνείες και ένα ιδιαίτερο soundtrack. Αποτελείται από μια (προς το παρόν) σεζόν των οκτώ επεισοδίων, τα οποία είναι εξαιρετικά σφιχτά σκηνοθετημένα και παρακολουθείται με ενδιαφέρον. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Είδος: Σειρά Μυστηρίου, Φαντασίας, Κομεντί
Δημιουργοί: Λέσλι Χέντλαντ, Νατάσα Λιόνε, Έιμι Πέκερ 
Παίζουν: Νατάσα Λιόνε, Τσάρλι Μπερνέτ, Γκρέτα Λι, Γιουλ Βάσκεζ, Ελίζαμπεθ Άσλεϊ
Σύνοψη: Η Νάντια πεθαίνει διαρκώς και ξαναζεί τα 36α γενέθλιά της. Παγιδευμένη σε μια σουρεαλιστική χρονική λούπα, έρχεται ξανά και ξανά αντιμέτωπη με τον θάνατό της.
Προβάλλεται αποκλειστικά στο Netflix