22/11/19

Ο Ιρλανδός - The Irishman

Μια ταινία που αναφέρεται σε ένα από τα θεωρούμενα μεγαλύτερα μυστήρια της αμερικάνικης ιστορίας -την εξαφάνιση του θρυλικού συνδικαλιστή Τζίμι Χόφα- δια χειρός Μάρτιν Σκορτσέζε ο οποίος έχει καταφέρει να συμπεριλάβει όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το έργο του μέχρι σήμερα (Τα Καλά Παιδιά, Κακόφημοι δρόμοι, Ο Λύκος της Γουόλ Στριτ, Ο Πληροφοριοδότης).

Βέβαια, δεν καταφέρνει να βγάλει όλον εκείνο το δυναμισμό που είχαν τα Καλά Παιδιά, τα οποία μας είχαν εντυπωσιάσει όταν προβλήθηκαν, αλλά πάντως δεν έχει εγκαταλείψει τη διεισδυτικότητα που τον διακρίνει, αυτή την εμβάθυνση και το στοχασμό πάνω στη ζωή των ηρώων του και ειδικότερα του κεντρικού χαρακτήρα.
Η ταινία, όπως και οι προηγούμενες του σκηνοθέτη, αφηγείται μια ιστορία εμπιστοσύνης, προδοσίας, αμαρτίας, ενοχής και όλων εκείνων των αντιφατικών συναισθημάτων που κατακλύζουν τις ψυχές των χαρακτήρων του υποκόσμου, με τους οποίους συνηθίζει να ασχολείται ο Σκορτσέζε. Ταυτόχρονα, αποκαλύπτει τις διαπλοκές, τις έχθρες και τις διασυνδέσεις τους με την πολιτική σκηνή.
Αφηγητής της ιστορίας είναι ο βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Φρανκ Σίραν, πληροφοριοδότης και πληρωμένος δολοφόνος που κατά καιρούς συνεργάστηκε με μερικές από τις πιο διαβόητες προσωπικότητες του 20ού αιώνα και τον οποίο υποδύεται με έντονη μελαγχολία ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, ενώ στο ρόλο του διαβόητου και εξοργιστικού με τη συμπεριφορά του Τζίμι Χόφα, βρίσκουμε τον Αλ Πατσίνο. Η «αγία» τριάδα κλείνει με τον ήρεμο αλλά σκληρό μαφιόζικο χαρακτήρα που υποδύεται ο Τζο Πέσι, παλιός κι αυτός συνεργάτης του Σκορτσέζε.
Το χαρακτηρισμό του «επικού φιλμ» τον χάνει η ταινία, παρά την τρίωρη διάρκειά της. Θα μπορούσε να είναι σήριαλ τριών επεισοδίων, άνετα. Κερδίζει όμως τις εντυπώσεις μόνο και μόνο από τα brand names που διαθέτει και από την –πολυδιαφημισμένη- ψηφιακή επεξεργασία των ηλικιωμένων πρωταγωνιστών, ώστε να φαίνονται νέοι στη διάρκεια των δεκαετιών που καλύπτει η αφήγηση. Εμένα πάντως, μου θύμισε την επιχρωμάτωση που είχε γίνει σε κάποιες ασπρόμαυρες παλιές ταινίες. Άψυχη. Θα μπορούσε να δώσει δουλειά σε πολλούς νεαρότερους ηθοποιούς που θα έμοιαζαν κάπως με τους «αστέρες». Το Netflix (για το οποίο γυρίστηκε η ταινία) έχει λεφτά και το έχει αποδείξει σε τεράστιες παραγωγές μέχρι σήμερα. Τι φοβήθηκε; Μήπως «χάσει» η ταινία από τις ερμηνείες; Ουδείς αναντικατάστατος.
Όλα τα άλλα νουάρ στοιχεία, ντεκόρ, κοστούμια, αυτοκίνητα, μαφιόζικους χαρακτήρες, δράση κλπ κάπου τα έχουμε ξαναδεί και όχι μόνο στις ταινίες του Σκορτσέζε.(Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 21/11/19
Είδος: Αστυνομική, Βιογραφική, Δράμα 
Σκηνοθεσία: Μάρτιν Σκορσέζε 
Παίζουν: Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Αλ Πατσίνο, Άννα Πάκουιν, Χάρβεϊ Κεϊτέλ, Τζο Πέσι, Μπόμπι Καναβάλε, Ρέι Ρομάνο, Στίβεν Γκράχαμ
Σύνοψη: Τρίωρη επική ιστορία για το οργανωμένο έγκλημα στη μεταπολεμική Αμερική, όπως την αφηγείται ο βετεράνος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου Φρανκ Σίραν, απατεώνας και εγκληματίας ο οποίος συνεργάστηκε με μερικές από τις πιο διαβόητες προσωπικότητες του 20ού αιώνα. Η ταινία εξιστορεί την εξαφάνιση του θρυλικού προέδρου της Ένωσης Τζίμι Χόφα, και προσφέρει ένα μνημειώδες ταξίδι στις κρυφές πτυχές του οργανωμένου εγκλήματος: τις εσωτερικές του λειτουργίες, τις αντιπαλότητες και τις συνδέσεις με την κυρίαρχη πολιτική. (από την Odeon)