5/10/19

«Η τελευταία μπλόφα» των Ελ. Βαρβιτσιώτη και Βικ. Δενδρινού

Οι δημοσιογράφοι Ελένη Βαρβιτσιώτη και Βικτώρια Δενδρινού, ανταποκρίτρια της Καθημερινής και του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες από το 2014 η πρώτη και συνεργάτις του πρακτορείου Bloomberg στις Βρυξέλλες με άρθρα κυρίως για οικονομικά και πολιτικά θέματα στην Ευρωζώνη η δεύτερη, έχουν γράψει ένα πραγματικά αποκαλυπτικό βιβλίο για το τι ακριβώς συνέβη το 2015 σε Αθήνα και Βρυξέλλες, πίσω από κλειστές πόρτες και στους διαδρόμους της ισχύος.

Ένα χρονικό 400 σελίδων (εκδόσεις Παπαδόπουλος) που διαβάζεται απνευστί ως πραγματικό θρίλερ εξουσίας. Ένα θρίλερ, στο οποίο όλοι, Έλληνες, θεσμοί και ξένοι αξιωματούχοι, συνέβαλαν στο να καταλήξει η Ελλάδα στη δίνη της «τέλειας καταιγίδας», όπως λένε.
Το βιβλίο βασίζεται σε 230 ώρες συνεντεύξεων «off the record», καθώς και σε απόρρητα και μη έγγραφα, που συνθέτουν για πρώτη φορά μία ολοκληρωμένη και κυρίως νηφάλια αφήγηση της πιο κρίσιμης περιόδου της Ελλάδας μετά τη μεταπολίτευση. 
Τι πραγματικά έγινε στις κρίσιμες εκείνες διαπραγματεύσεις, τι ειπώθηκε στις συναντήσεις των πιο ισχυρών και τελικά ποιος παίρνει τις πιο σημαντικές αποφάσεις στην Ευρώπη; Ποιο ήταν το σχέδιο έκτακτης ανάγκης (Plan B) που είχαν ετοιμάσει οι Ευρωπαίοι για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ; Πόσο κοντά έφτασε η Ελλάδα στην άτακτη έξοδό της από το ευρώ; Πώς ένας πρωθυπουργός μέσα σε λίγους μόνο μήνες μετατράπηκε από τον μεγαλύτερο πολέμιο των μνημονίων και της γερμανικής συνταγής λιτότητας σε σύμμαχο κλειδί της Άνγκελα Μέρκελ και της ΕΕ; Όλα περιγράφονται με δημοσιογραφική γλαφυρότητα και ακρίβεια ρίχνοντας ένα φως διαφορετικής απόχρωσης από εκείνο που γνωρίσαμε μέσα από το βιβλίο «Ανίκητοι ηττημένοι» του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.
Πρόκειται για ένα βιβλίο, στο οποίο ο Κώστας Γαβράς θα έπρεπε να έχει ρίξει μια ματιά πριν γυρίσει την ταινία του «Ενήλικοι στην αίθουσα», όπως ελέχθη χαρακτηριστικά, προκειμένου να είναι κάπως αντικειμενικός απέναντι στο δράμα του Ελληνικού λαού.