19/9/19

Η καρδερίνα – The goldfinch

Μια ταινία για την απώλεια, το πένθος και το συναίσθημα ενοχής που μπορεί να αισθάνεται κάποιος όταν θεωρεί ότι είναι υπεύθυνος για το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου και πιο πολύ όταν αυτό το πρόσωπο είναι η μητέρα του. Ακόμα δε περισσότερο όταν η ενοχή στηρίζεται στο γεγονός ότι έστω και για κλάσμα δευτερολέπτου, είχε αποσπάσει την προσοχή του για χάρη μιας συνομήλικης γοητευτικής κοπέλας.

Ο Θίο Ντέκερ (ο μικρός Όουκς Φέγκλεϊ) και η μητέρα του δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στο μουσείο τη συγκεκριμένη μέρα. Έβρεχε και απλώς μπήκαν. Καθώς η φιλότεχνη μητέρα του περιπλανιόταν για να δει μερικά έργα, το βλέμμα του Θίο αιχμαλωτίστηκε από ένα όμορφο, κοκκινομάλλικο κορίτσι. Κάποια στιγμή η μητέρα του απομακρύνεται. Δευτερόλεπτα μετά γίνεται η έκρηξη, που θα σκοτώσει την μητέρα του. Μέσα σε ένα σύννεφο σκόνης, χάους και θανάτου, ένας ηλικιωμένος άντρας, λίγο πριν πεθάνει παρακινεί τον Θίο να πάρει έναν πίνακα που του έδειχνε πριν λίγο η μητέρα του, την «Καρδερίνα» του Κάρελ Φαμπρίτιους. Ο Θίο παίρνει τον πίνακα και φεύγει από το μουσείο. 
Ορφανός αφού ο πατέρας του τους είχε εγκαταλείψει, ο Θίο επιλέγει να ζήσει με την οικογένεια ενός συμμαθητή του, τους Μπάρμπουρ. Εκεί θα αποκτήσει μία ιδιαίτερη σχέση με την κυρία  Μπάρμπουρ (Νικόλ Κίντμαν). Η αμοιβαία εκτίμηση τους για την τέχνη τους φέρνει κοντά. Αλλά,  δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεχάσει τον τρόπο που έχασε τη μητέρα του, θεωρώντας πάντοτε τον εαυτό του ένοχο. Τη μνήμη του θα απαλύνουν τρία γεγονότα: η συνάντησή του με  τον Χόμπι (Τζέφρι Ράιτ), έναν έμπορο τέχνης και ειδικό στις αντίκες, η γνωριμία του με την κοκκινομάλλα κοπέλα που είχε δει στο μουσείο και το δέσιμό του με την κυρία Μπάρμπουρ, που θέλει να τον υιοθετήσει. 
Μετά από 14 χρόνια, ο Θίο (τον υποδύεται ο Άνσελ Έλγκορτ) έχει αγαπήσει τη δουλειά του Χόμπι και θα συνεργαστούν μεγαλώνοντας πάνω στο εμπόριο αντικών, αλλά και στην κατασκευή αντιγράφων. Έχει εμπειρίες, αντιμετωπίζει νέες καταστάσεις, ακόμα και επικίνδυνες, χωρίς όμως να έχει αποβάλλει την ενοχή του και πάντοτε προστατεύοντας τον ανεκτίμητο θησαυρό του, την «Καρδερίνα». 
Την παράσταση στο φιλμ κλέβουν ο Όουκς Φέγκλεϊ και ο Άνσελ Έλγκορτ, που υποδύονται τον Θίο. Η Νικόλ Κίντμαν είναι σχετικά καλή στους δύο ρόλους της, ως νέα γυναίκα που αποδέχεται στωικά και ήρεμα τον Θίο στην «τέλεια» οικογένειά της και ως μια συντετριμμένη γυναίκα που αργότερα τον υποδέχεται και αισθάνεται δικαιωμένη που τον θεωρούσε «δικό της παιδί». Έχει μεσολαβήσει το διάστημα που ο εξαφανισμένος πατέρας του Θίο (Λουκ Γουίλσον) έχει εμφανιστεί με άγνωστες προθέσεις και έχει αναλάβει την κηδεμονία του. Ένα χρονικό διάστημα, που θα χαρίσει στο μικρό Θίο αξέχαστες εμπειρίες πριν αναγκαστεί να «δραπετεύσει» και να επιστρέψει στους Μπάρμπουρ.
Πολύ καλές είναι και οι ερμηνείες των Φιν Γούλφχαρντ και Ανερίν Μπάρναρντ που υποδύονται τον «καταλυτικό» χαρακτήρα του Μπόρις, φίλου του Θίο σε μικρή και σε μεγαλύτερη ηλικία, αντίστοιχα. 
Παρά τη μεγάλης διάρκειας ταινία (2 ώρες και 29 λεπτά), ο σκηνοθέτης Τζον Κρόουλι, μέσα από flashbacks, καταφέρνει να κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή, ο οποίος ξεκινά με την ιδέα ότι βλέπει ένα κοινωνικό δράμα χαρακτήρων, αλλά καταλήγει να παρακολουθεί μια ταινία και αστυνομικού ενδιαφέροντος.
Για την ιστορία: Το ανεκτίμητης αξίας έργο τέχνης «Καρδερίνα» του Κάρελ Φαμπρίτιους που βρίσκεται στο επίκεντρο της ιστορίας, εκτίθεται στη μόνιμη έκθεση του Μαουριτσχάους στη Χάγη, διασωθέν μάλιστα από μία τεράστια έκρηξη που σκότωσε τον δημιουργό του το 1654. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 19/9/19
Είδος: Δράμα 
Σκηνοθεσία: Τζον Κρόουλι 
Παίζουν: Ανερίν Μπαρνάρντ, Νικόλ Κίντμαν, Όουκς Φέγκλεϊ, Άνσελ Έλγκορτ, Σάρα Πόλσον, Άσλι Κάμινγκς, Φιν Βόλφχαρντ, Γουίλα Φιτζέραλντ, Λιουκ Γουίλσον, Τζέφρι Ράιτ
Σύνοψη: Η τελευταία φορά που ο 13χρονος Θίο Ντέκερ είδε τη μητέρα του, εκείνη γλιστρούσε μακριά του σε μία από τις αίθουσες του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης. Δευτερόλεπτα μετά, μία βόμβα τρομοκρατικής επίθεσης εκρήγνυται, καταστρέφοντας ανεκτίμητα έργα τέχνης και αλλάζοντας τη ζωή του Θίο. Τα επόμενα τρικυμιώδη χρόνια, ενώ ο Θίο ενηλικιώνεται, παραμένει αγκιστρωμένος σε ένα πολύτιμο αντικείμενο -τη μόνη απτή σύνδεση με τη μητέρα που έχασε εκείνη τη φριχτή μέρα- έναν πίνακα ανεκτίμητης αξίας, την Καρδερίνα. (Από την Tanweer)