19/9/19

Νέες ταινίες από 19/9/2019

Παρουσίαση όλων των νέων ταινιών που προβάλλονται από σήμερα στους κινηματογράφους.

Η καρδερίνα - The goldfinch
Είδος: Δράμα 
Σκηνοθεσία: Τζον Κρόουλι 
Παίζουν: Νικόλ Κίντμαν, Σάρα Πόλσον, Άνσελ Έλγκορτ, Ανερίν Μπαρνάρντ, Άσλι Κάμινγκς, Φιν Βόλφχαρντ, Γουίλα Φιτζέραλντ, Λιουκ Γουίλσον, Τζέφρι Ράιτ, Όουκς Φέγκλεϊ, Ντένις Ο' Χέιρ 
Σύνοψη: Η τελευταία φορά που ο 13χρονος Θίο Ντέκερ είδε τη μητέρα του, εκείνη γλιστρούσε μακριά του σε μία από τις αίθουσες του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης. Δευτερόλεπτα μετά, μία βόμβα τρομοκρατικής επίθεσης εκρήγνυται, καταστρέφοντας ανεκτίμητα έργα τέχνης και αλλάζοντας τη ζωή του Θίο. Τα επόμενα τρικυμιώδη χρόνια, ενώ ο Θίο ενηλικιώνεται, παραμένει αγκιστρωμένος σε ένα πολύτιμο αντικείμενο -τη μόνη απτή σύνδεση με τη μητέρα που έχασε εκείνη τη φριχτή μέρα- έναν πίνακα ανεκτίμητης αξίας, την Καρδερίνα.
Μια εξαιρετική ταινία για την απώλεια, το πένθος, τις ενοχές αλλά και τη διαμόρφωση μιας ζωής, με υπέροχες ερμηνείες και σεναριακές ανατροπές.
Διανομή: Tanweer

Ad Astra
Είδος: Δράμα, Μυστηρίου, Επιστημονικής Φαντασίας, Περιπέτεια, Θρίλερ  
Σκηνοθεσία: Τζέιμς Γκρέι  
Παίζουν: Μπραντ Πιτ, Τόμι Λι Τζόουνς, Ρουθ Νέγκα, Ντόναλντ Σάδερλαντ, Τζέιμι Κένεντι  
Σύνοψη: H ιστορία ακολουθεί τον αστροναύτη Ρόι Μακ Μπράιντ (Μπραντ Πιτ) καθώς ταξιδεύει στα πέρατα του ηλιακού συστήματος για να βρει τον χαμένο πατέρα του και να διαλευκάνει ένα μυστήριο που απειλεί την επιβίωση του πλανήτη. Το ταξίδι του θα φέρει στην επιφάνεια μυστικά που θέτουν υπό αμφισβήτηση τη φύση της ανθρώπινης ύπαρξης και τη θέση μας στο σύμπαν.
Φιλοσοφημένη επιστημονική φαντασία και ένας αρκετά καλός Μπραντ Πιτ.
Διανομή: Odeon

Ο φιλοξενούμενος - L'ospite - The guest
Είδος: Κομεντί 
Σκηνοθεσία: Ντούτσιο Κιαρίνι 
Παίζουν: Ντανιέλε Παρίζι, Σίλβια Ντ' Αμίκο, Άνα Μπελάτο, Τόνι, Ντανιέλε Νάταλι, Σέρτζιο Πιερατίνι, Μίλβια Μαριγκλιάνο, Γκουλιέλμο Φαβίλα 
Σύνοψη: Ο Γκουίντο, αναπληρωτής καθηγητής λογοτεχνίας και επίδοξος συγγραφέας, σκεφτόταν ότι είχε μια προγραμματισμένη ζωή, μέχρι που ένα χειμωνιάτικο απόγευμα, ένα «ατύχημα» προκαλεί εξελίξεις στη σχέση του με την κοπέλα του Κιάρα. Λίγο πριν η Κιάρα πάρει το χάπι της επόμενης μέρας, ο Γκουίντο προτείνει να μην το πάρει τελικά και η Κιάρα του αποκαλύπτει τις αμφιβολίες της για τη σχέση τους. Αυτή είναι η αρχή της κρίσης στη σχέση τους καθώς ο Γκουίντο πακετάρει τα πράγματα του και φεύγει από το διαμέρισμα τους, αλλά για πού; Φιλοξενούμενος από τον έναν καναπέ στον άλλον, ο Γκουίντο σύντομα διαπιστώνει ότι μπορεί να γνωρίζει σε βάθος το έργο του Ιτάλο Καλβίνο, αλλά ελάχιστα για να ξεκινήσει ξανά τη ζωή του.
Κωμωδία χαρακτήρων.
Διανομή: One from the heart

Διαφυγή - Crawl
Είδος: Τρόμου, Θρίλερ, Δράσης   
Σκηνοθεσία: Αλεξάντερ Αζά  
Παίζουν: Κάγια Σκοντελάριο, Μπάρι Πέπερ 
Σύνοψη: Όταν ένας τεράστιος τυφώνας χτυπά τη Φλόριντα, η Χέιλι (Κάγια Σκοντελάριο) αγνοεί τις εντολές εκκένωσης για να αναζητήσει τον αγνοούμενο πατέρα της (Μπάρι Πέπερ). Αφού τον εντοπίσει σοβαρά τραυματισμένο στο υπόγειο του πατρικού της, οι δυο τους θα παγιδευτούν από τα ορμητικά νερά που πλημμυρίζουν όλο και περισσότερο το σπίτι. Καθώς ο χρόνος που τους απομένει για να ξεφύγουν από την ισχυρή καταιγίδα εξαντλείται, η Χέιλι και ο πατέρας της ανακαλύπτουν ότι η ανερχόμενη στάθμη των υδάτων είναι το λιγότερο που πρέπει να φοβούνται.
Μια υπερβολική ταινία τρόμου και φρίκης που δεν πείθει.
Διανομή: Odeon

Τελευταίο μάθημα – L 'heure de la sortie - School’s out
Είδος: Δράμα, Θρίλερ, Αστυνομική, Μυστηρίου   
Σκηνοθεσία: Σεμπαστιέν Μαρνιέ 
Παίζουν: Λορέν Λαφίτ, Εμανουέλ Μπερκό
Σύνοψη: Σε ένα φημισμένο σχολείο για ιδιοφυή παιδιά, ο μέχρι τώρα δάσκαλός τους αυτοκτονεί μπροστά στα μάτια τους. Ο Πιέρ αναλαμβάνει τη θέση του δασκάλου και γρήγορα διακρίνει μια διάχυτη βία και εχθρότητα σε μία από τις τάξεις. Η παγερή υπεροψία και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι μαθητές τόσο εκείνον όσο και τον υπόλοιπο κόσμο, του προκαλούν τρόμο και εμμονικές σκέψεις. Αδυνατώντας να κατανοήσει την επιθετική συμπεριφορά τους, επιχειρεί να εξιχνιάσει το μυστικό τους.
Διανομή: Weird Wave

Κρίση πανικού - Atak paniki - Panic Attack
Είδος: Κωμωδία, Δράμα 
Σκηνοθεσία: Πάβελ Μασλόνα 
Παίζουν:  Άρτουρ Ζμιγιέφσκι, Ντόροτα Σέγκντα, Νίκολας Μπρο, Μαγκνταλένα Ποπλάβλσκα 
Σύνοψη: Μια γυναίκα συναντά τους δύο πρώην της το ίδιο βράδυ, ένα ζευγάρι διαλέγει τις χειρότερες θέσεις σε ένα αεροπλάνο, ένα νεαρό κορίτσι κινδυνεύει να εκτεθεί στις φίλες της ως πορνοστάρ, μια νύφη γεννάει στο δικό της γάμο, ένας έφηβος μαστουρώνει για πρώτη φορά, ενώ ένας νεαρός άνδρας αναγκάζεται να ικετεύσει την παράξενη μητέρα του, ώστε εκείνη να σώσει τους κόπους ολόκληρης της ζωής του. 
Έξι ιστορίες συνηθισμένων ανθρώπων που βρίσκονται ξαφνικά σε ακραίες καταστάσεις, οι οποίες τους προκαλούν μια κρίση πανικού. Μια λαμπρή σάτιρα που διαπερνά την κοινωνία με το αιχμηρό της χιούμορ.
Διανομή: Neo Films

Από τη γη στον ουρανό – From soil to sky
Είδος: Ντοκιμαντέρ
Σκηνοθεσία: Cemil Güngören, Ozer Inal, Ozcan Ulucan
Σύνοψη: Το ντοκιμαντέρ πραγματεύεται την αντανάκλαση στο σήμερα των επαναστατικών  πράξεων της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσα από ιστορικές πρακτικές. Αναλύονται οι πρακτικές των Φάτσα, Χόπα, Σαμανδά, Άμεδ, Οβάτζικ, Χόζατ, Μάζγκιρτ, Μαρινελάδα της Ισπανίας και του MST (του κινήματος των Ακτημόνων της Βραζιλίας), από την οικονομική, βουλευτική, αρχιτεκτονική, πολιτιστική, καλλιτεχνική, οικολογική πλευρά καθώς και από την πλευρά των γυναικών. 
Δεν είναι εύκολο να συζητάει και να γράφει κανείς για την εναλλακτική τοπική αυτοδιοίκηση, που δεν περιορίζεται μόνο στην επαναστατική λαϊκιστική τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και σε άλλα. Συνεπάγεται στο να έχει κανείς  βαθιά γνώση του ιστορικού υπόβαθρου και των επίκαιρων πρακτικών σε διεθνή κλίμακα.
Αλλά δεν είναι  μόνο αυτό. Όπως λέει ο Σωκράτης: «εκείνος που θέλει να ταρακουνήσει τον κόσμο, ας ταρακουνήσει πρώτα τον εαυτό του». Πρέπει να έχει κανείς μια ολιστική προοπτική τόσο για τις ιστορικές πράξεις και διεθνείς πρακτικές όσο και για την οικονομία, τα συμβούλια, την αρχιτεκτονική, τον πολιτισμό, την τέχνη, την οικολογία, τη θέση της γυναίκας κτλ.
Σε αυτόν τον τομέα είναι αδύνατον να προχωρήσουμε με αφηρημένες αξιώσεις λέγοντας απλά: «ένας άλλος κόσμος είναι δυνατός» και να μας αρκεί αυτό. Είμαστε υποχρεωμένοι να ξεκινήσουμε τον αγώνα για την αλλαγή του κόσμου, από τους καταπιεσμένους ανθρώπους ξεκινώντας από την τοπική βάση. Μόνο έτσι μπορούμε να δημιουργήσουμε τα μέσα για να εξηγήσουμε την εναλλακτική μας λύση μπροστά στην καπιταλιστική αγριότητα.
Διανομή: New Star

Το τραγούδι των σκορπιών - The song of scorpions
Είδος: Δράμα
Σκηνοθεσία: Ανούπ Σινγκ
Παίζουν: Γκολντσιφτέχ Φαραχανί, Ίρφαν Καν, Γουαχίντα Ρεχμάν, Σασάνκ Αρόρα
Σύνοψη: Η Νουράν, ανέμελη και προκλητικά ανεξάρτητη, είναι μια όμορφη, νεαρή γυναίκα, που μαθαίνει την αρχαία τέχνη του θεραπευτή από τη –σεβαστή από τους πάντες– γιαγιά της, η οποία γνωρίζει πώς να τραγουδήσει για να σώσει κάποιον από το τσίμπημα των σκορπιών. Όταν ο Άανταμ, που εμπορεύεται καμήλες στην έρημο του Ρατζαστάν, ακούσει τη Νουράν να τραγουδάει, την ερωτεύεται απεγνωσμένα. Αλλά πριν καλά-καλά μπορέσουν να γνωριστούν περισσότερο μεταξύ τους, η Νουράν δηλητηριάζεται από μια αναίσχυντη προδοσία. Μια προδοσία που την οδηγεί σε ένα επικίνδυνο ταξίδι, από τη μία για να εκδικηθεί κι από την άλλη για να βρει το τραγούδι της.
Η τρίτη ταινία του Ινδοελβετού Ανούπ Σινγκ μοιάζει με ένα μοντέρνο παραμύθι πάνω στον έρωτα, το πάθος και την εξάρτηση.Άνιση ταινία-παραμύθι με ουσιαστικά αδιευκρίνιστους στόχους.
Διανομή: Seven Films
(Από την παρουσίαση στην σημερινή έντυπη Αμαρυσία - με κάποια συμπληρωματικά στοιχεία που δεν πρόλαβα να συμπεριλάβω λόγω πρόωρης υποβολής του κειμένου για το τυπογραφείο)