17/1/19

Glass

Μετά τις ταινίες του «Άφθαρτος» (Unbreakable, 2000) και «Διχασμένος» (Split, 2016), ο Μ. Ν. Σιάμαλαν έρχεται με το Glass να κλείσει μια τριλογία, η οποία θα μπορούσε και να μην είναι (για να γίνω κι εγώ λίγο αμφίσημος). 

Αν όμως θεωρήσουμε ότι είναι, τότε ο Σιάμαλαν μας προσφέρει μια ανατροπή, μόνο και μόνο επειδή μας παρουσιάζει το Glass ως «τρίτη» που ακολουθεί τις προηγούμενες, ύστερα από τόσα χρόνια προβολής τους, η οποία μάλιστα πλασάρεται ως comic-noir. Ως ταινία με ήρωες, που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα, τα οποία προσπαθεί να ερμηνεύσει και επιλύσει μια ειδική ψυχίατρος η Δρ. Έλι Στέιπλ (όπου Staple σημαίνει συνδετήρας) το άτομο που συνδέει αυτούς τους ήρωες των προηγούμενων ταινιών με το Glass. 
Και ενώ ο Άφθαρτος αναφερόταν σε έναν άντρα, τον Ντέιβιντ Νταν (Μπρους Γουίλις), του οποίου η ταπεινή εικόνα που έχει σχηματίσει για τον εαυτό του κρύβει υπερδυνάμεις που του αποκάλυπτε ο Ελάιζα Πράις (Σάμιουελ Τζάκσον) και ο Διχασμένος αναφερόταν στη φονική δύναμη του Κέβιν Γουέντελ Κραμπ ενός πολυσχιδούς τύπου με 24 προσωπικότητες (που υποδυόταν εξαίσια ο Τζέιμς ΜακΑβόι), η ταινία Glass έρχεται να θέσει επί τάπητος τα ψυχολογικά προβλήματα των προηγούμενων, εμβαθύνοντας στις ρίζες της ίδιας της ταυτότητας και να μας προσφέρει ακόμα ένα αναπάντεχο τέλος.
Στο Glass (16 χρόνια αργότερα από τον Άφθαρτο) o Ντέιβιντ Νταν έχει εξελιχθεί σε αυτόκλητος τιμωρός, γνωστός ως Επιτηρητής, που προστατεύει τους πολίτες της Φιλαδέλφεια με τη βοήθεια του ενήλικα πλέον γιου του, Τζόζεφ (Σπένσερ Τ. Κλαρκ). Φυσικά δεν νομιμοποιείται γι αυτό και η αστυνομία τον καταδιώκει και έτσι πρέπει πάντα να βρίσκεται ένα βήμα πριν τον νόμο. Πάνω στο δρόμο του, πέφτει η απαγωγή κάποιων κοριτσιών από τον Κέβιν Γουέντελ Κραμπ, που ετοιμάζεται για άλλη μια φορά να τις θυσιάσει στο Κτήνος που υπάρχει μέσα του. Θα προσπαθήσει να τις σώσει, θα γίνει μια μάχη και οι δυο τους θα συλληφθούν και θα μεταφερθούν σε ψυχιατρική κλινική υπό την επίβλεψη της Δρ. Έλι Στέιπλ (πολύ καλή η Σάρα Πόλσον).
Ατμοσφαιρικό το φιλμ όπως τα περισσότερα του Σιάμαλαν, με εξαιρετικές ερμηνείες και κορυφούμενη αγωνία μέχρι την αναμενόμενη τελική μάχη (όπως στα παραδοσιακά κόμικς) αλλά και έντονες φιλοσοφικές αναζητήσεις και ψυχολογικές θεωρίες. 
Όσοι έχουν δει τις δύο προηγούμενες θα ενθουσιαστούν. Όσοι δεν τις έχουν δει… να τις δουν πριν πάνε στο Glass. Αξίζει τον κόπο (Κριτική μου στο myFILM.gr)
INFO
Προβάλλεται από 17/1/19
Είδος: Θρίλερ / Δράσης 
Σκηνοθεσία: Μ. Ν. Σιάμαλαν
Παίζουν: Μπρους Γουίλις, Τζέιμς ΜακΑβόι, Σάμιουελ Τζάκσον, Άνια Τέιλορ Τζόι, Σπένσερ Τ. Κλαρκ, Σάρα Πόλσον
Σύνοψη: O Bruce Willis επιστρέφει ως Ντέιβιντ Νταν και ο Samuel L. Jackson ως Ελάιτζα Πράις ή αλλιώς Κύριος Γκλας σε μια μοιραία συνάντηση με τον James McAvoy ως Κέβιν Γουέντελ Κραμπ (Kevin Wendell Crumb), ο οποίος δεν έχει αποχωριστεί τις πολλαπλές προσωπικότητες του. Η Anya Taylor-Joy είναι η Κέισι Κουκ (Casey Cooke), η μοναδική που επιβίωσε από τα νύχια του Κραμπ. Ακολουθώντας το φινάλε του Διχασμένου, ο Κύριος Γκλας εντοπίζει τον Νταν να καταδιώκει το Κτήνος, την υπεράνθρωπη εκδοχή του Κραμπ, σε μια σειρά από συναντήσεις που κλιμακώνονται έκρυθμα, ενώ ο δαιμόνιος Πράις ενορχηστρώνει παρασκηνιακά την κατάσταση, κρύβοντας μυστικά από τους δύο άντρες (Από την Feelgood)