30/8/18

Κοίτα ποιος γύρισε - Sono tornato

Πρόκειται για ένα πιστό remake του γερμανικού φιλμ «Είναι πάλι εδώ» (Er ist wieder da –2015), που είχε ξεσηκώσει αντιδράσεις όταν προβλήθηκε στο Βερολίνο. 
Μεταξύ μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, το «Κοίτα ποιος γύρισε» δεν στέκεται στην υπερφυσική επιστροφή του Ντούτσε στη ζωή και μάλιστα με κωμικό τρόπο.
Με αλληγορική διάθεση και με τη χρήση κάθε είδους κάμερας, εστιάζει στο πως αντιμετωπίζεται η επανεμφάνιση αυτού του βασικού εκπροσώπου του φασισμού στην Ιταλία. Πως αντιμετωπίζεται από τους περαστικούς πολίτες, τα τηλεοπτικά κανάλια και τον Τύπο, αλλά και από το ίδιο το φασιστικό κόμμα της Ιταλίας.
Όποιος δεν έχει δει το γερμανικό φιλμ «Είναι πάλι εδώ» με πρωταγωνιστή τον Χίτλερ, από τις πρώτες σκηνές, μπορεί και να γελάσει. Όταν όμως ο Ντούτσε αρχίζει να γίνεται λαϊκιστής και να «επιχειρηματολογεί», το γέλιο του θεατή μπορεί να εξελιχθεί σε κλαυσίγελο, διότι όσα ακούει είναι πράγματα που ανταποκρίνονται στην πολιτική πραγματικότητα και αγγίζουν την καθημερινότητα του μέσου πολίτη. Δεν έχει να κάνει με τον Μουσολίνι η ταινία, αλλά με τον υποβόσκοντα φασισμό της καθημερινής ζωής. 
Ο Μινιέρο έρχεται δεύτερος και η σύγκριση με την προηγούμενη  ταινία, που αναφέρεται στον Χίτλερ και το ναζισμό είναι μοιραία. Ο Ντούτσε παρά τον όγκο του είναι λιγότερο στιβαρός και αυτό φαίνεται περισσότερο στο πρώτο μέρος της ταινίας, που είναι –όπως παραδέχεται και ο Μινιέρο- κάπως «παιχνιδιάρικο». (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 30/8/18
Είδος: Σάτιρα 
Σκηνοθεσία: Λούκα Μινιέρο 
Παίζουν: Μάσιμο Ποπολίτζιο, Φρανκ Ματάνο, Στεφανία Ρόκα, Γκιόελε Ντιξ, Ελεονόρα Μπελκαμίνο, Αριέλα Ρέγκιο 
Σύνοψη: Ο Μουσολίνι επανεμφανίζεται στη Ρώμη 72 χρόνια μετά το θάνατό του, βρίσκοντας μια χώρα γεμάτη από προβλήματα όπως ο ρατσισμός και το μίσος για τους πολιτικούς. Συναντά έναν νεαρό σκηνοθέτη, ο οποίος νομίζει ότι ο Μουσολίνι είναι ηθοποιός και αρχίζει να ταξιδεύει κατά μήκος της Ιταλίας για να την ανακαταλάβει.
Διανομή: Seven Films