30/8/18

Η εξομολόγηση της δασκάλας του πιάνου - The confession

O Ζάζα Ουρουσάτζε γνωστός από την βραβευμένη ταινία του «Τα μανταρίνια» (Tangerines - 2013) υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας και Χρυσή Σφαίρα το 2015, επανέρχεται με μια ταινία, με την οποία διαπραγματεύεται τις αντοχές της ανθρώπινης αδυναμίας και τα όρια μεταξύ του κοσμικού και του κληρικού κόσμου.

Μέσα από τη σχέση ενός ιερέα και μιας σέξι δασκάλας πιάνου που υπάρχει στο χωριό, ο Ουρουσάτζε ισορροπεί δραματικά και αθόρυβα, με χαμηλούς τόνους και υποδειγματική άνεση ανάμεσα στους δύο κόσμους, αυτόν της πίστης και της αφοσίωσης στα Θεία, που εκπροσωπεί ο πατήρ Γκιόργκι και αυτόν που εκπροσωπεί η ελεύθερη και ωραία Λίλη, η οποία όμως φαίνεται να βασανίζεται από τους προσωπικούς της εφιάλτες. Καταφέρνει δε να τονίσει, ότι πάνω από κάθε διάκριση και πίσω από κάθε συμπεριφορά ο σημαντικότερος παράγων είναι πάντοτε ο άνθρωπος και οι αδυναμίες του, που καλείται να τιθασεύει.
Οι συναντήσεις των δύο αυτών χαρακτήρων, παρά τη φαινομενική αθωότητα της Λίλη και τον αυστηρά θρησκευτικό χαρακτήρα του ιερέα, αποπνέουν έναν υποβόσκοντα ερωτισμό και προσθέτουν ένα κάποιο suspense στο φιλμ, το οποίο αν εξαιρέσεις μια μικρή «κοιλιά» προς το μέσον, έχει τεράστιο ενδιαφέρον, όχι μόνον επειδή υπάρχει η αγωνία για το «πού το πάει η Λίλη και πώς θα αντιδράσει ο Γκιόργκι;», αλλά κυρίως χάρη στις εξαιρετικές ερμηνείες των δύο αυτών βασικών χαρακτήρων, που υποδύονται ο  Δημήτρι Τατισβίλι και η Σοφία Σεμπισβεράτζε. (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 30/8/18
Είδος: Δραματική
Σκηνοθεσία: Ζάζα Ουρουσάτζε
Παίζουν: Δημήτρι Τατισβίλι, Τζόζεφ Κβεντελίτζεμμ Σοφία Σεμπισβεράτζε
Σύνοψη: Ο ιερέας Γκιόργκι παίρνει δυσμενή μετάθεση σε ένα όμορφο αλλά απομονωμένο ορεινό χωριό. Προκειμένου να αποκτήσει επαφή με τους πιστούς και καθώς στο παρελθόν έχει σπουδάσει σκηνοθεσία, αποφασίζει να οργανώσει προβολές ταινιών σε έναν αυτοσχέδιο κινηματογράφο για το ποίμνιό του. Εκεί όλοι του μιλούν για την Λίλη, την δασκάλα του πιάνου, και την ομοιότητά της με την Μέριλιν Μονρόε.  Όμως, η γνωριμία του μ’ εκείνην θα αποβεί μοιραία.
Διανομή: Filmtrade