2 Ιουλ 2025

Λευκός κίνδυνος - Μαρία Ανδρονίκου (βιβλίο)

Ένα βιβλίο, το οποίο αποπειράται μια εξέταση της αρχιτεκτονικής στον κινηματογράφο, εστιάζοντας σε ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε σημαντικό αριθμό ταινιών, ενώ εξακολουθεί έως σήμερα να είναι αντιληπτό. 
Πρόκειται για την έντονη και ιδιαίτερα στοχευμένη «ενοχοποίηση» του μοντέρνου σχεδιασμού, συνολικά από τον χολλυγουντιανό κινηματογράφο, μετά το 1980, ιστορική στιγμή ωρίμανσης του μετανεωτερικού πολιτιστικού υποδείγματος. 
Σε σειρά ταινιών, ο έντονα αρνητικός, ρεαλιστικός ανδρικός χαρακτήρας αστού εκφράζει το «κακό» και ευκρινώς υποβοηθούμενος από τη μοντέρνα αρχιτεκτονική τρομοκρατεί ή ασκεί έντονη βία στον γυναικείο. 
Για την εξέταση -και κατόπιν την αιτιολόγηση- τού φαινομένου χρησιμοποιήθηκε περιορισμένος αριθμός ταινιών, με σκοπό να αναλυθεί εκτενώς η λειτουργία των μοντέρνων στοιχείων του σχεδιασμού από σεκάνς σε σεκάνς, πλάνο σε πλάνο ή και εντός του κάδρου· άρα, εκτός από το production design, που συνιστά το βασικό υλικό, και το mise-en-scene, εξετάζεται επίσης ο ρόλος της φωτογραφίας και του μοντάζ.
===
Η Μαρία Ανδρονίκου γεννήθηκε στα Χανιά. Σπούδασε στο Λονδίνο ΒΑ History of Art (University of London), MA Visual Culture (Middlesex University), MResearch Humanities & Cultural Studies (London Consortium, University of London). Η διδακτορική της διατριβή, από όπου προέρχεται το παρόν βιβλίο, κατατέθηκε στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ, όπου συνεχίζει την έρευνα πάνω σε ζητήματα χώρου και αρχιτεκτονικής στον κινηματογράφο ως Μεταδιδάκτορας. Η αγγλική έκδοση του βιβλίου έχει προγραμματιστεί από τις εκδόσεις Macmillan για το Φθινόπωρο 2025. Παράλληλα, είναι συνεπιμελήτρια του υπό έκδοση τόμου της CILECT (Διεθνούς Ένωσης Κινηματογραφικών Σχολών) σχετικά με τη διδασκαλία του production design στον 21ο αιώνα. Από το 2009 διδάσκει Ιστορία Τέχνης και Αρχιτεκτονικής στη Σχολή Σταυράκου. (Εκδόσεις Αιγόκερως / Συγγραφέας: Μαρία Ανδρονίκου / Σελίδες: 394 / Μέγεθος: 17Χ24 εκ.)