15/9/24

Ο άνθρωπος με το χρυσό χέρι - The man with the golden arm (Επαν.)

Η ταινία είναι βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Νέλσον Άλγκρεν και ασχολείται με το ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα του εθισμού στα ναρκωτικά, σε μια εποχή που το Χόλιγουντ απέφευγε τέτοια θέματα.
Ο Φράνκι Μασίν τον οποίο υποδύεται ο Φρανκ Σινάτρα είναι ικανός ντίλερ του πόκερ, μουσικός και εξαρτημένος από τα ναρκωτικά. Βγαίνοντας από την φυλακή, προσπαθεί να κάνει μια νέα αρχή ως μουσικός, αλλά οι δύο άλλες του ιδιότητες δεν του αφήνουν περιθώρια. Στην προσπάθειά του να παραμείνει καθαρός, έρχεται αντιμέτωπος με τοξικές σχέσεις και τον υπόκοσμο του Σικάγο, που προσπαθεί να τον ξαναβάλει στον τζόγο και τα ναρκωτικά. Ο Σινάτρα σ’ αυτή την ταινία, δίνει μια από τις πιο εμβληματικές ερμηνείες της καριέρας του, παρουσιάζοντας με συγκλονιστικό τρόπο την πάλη του χαρακτήρα του με τον εθισμό.
Η ταινία θεωρήθηκε πολύ προκλητική για την εποχή της, επειδή αναφερόταν σε ένα ένα θέμα ταμπού και η Ένωση Παραγωγών Κινηματογράφου της Αμερικής (MPAA) δεν της έδωσε την άδεια διανομής. Παρ' όλα αυτά, η ταινία κυκλοφόρησε και σημείωσε επιτυχία, βοηθώντας να αλλάξουν οι κανόνες του Χόλιγουντ και να επιτραπεί περισσότερη ελευθερία στη θεματολογία των ταινιών. Ξεχώρισε, για τις εξαιρετικές ερμηνείες των ηθοποιών, με τον Φρανκ Σινάτρα να κερδίζει υποψηφιότητα για το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου, ενώ η Κιμ Νόβακ και η Έλεανορ Πάρκερ προσφέρουν επίσης ισχυρές ερμηνείες, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της πλοκής.
Τέλος, και η μουσική της ταινίας, την οποία συνέθεσε ο Έλμερ Μπέρνσταϊν, θεωρείται επίσης κλασική, συνδυάζοντας την τζαζ και το ρυθμό της εποχής με τη συναισθηματική ένταση της ιστορίας. (Κριτική μου για το myFilm)
INFΟ
Προβάλλεται στις αίθουσες από 19/9/2024
Είδος: Δράμα, 119΄
Χώρα: ΗΠΑ, 1955
Σκηνοθεσία: Ότο Πρέμινγκερ
Παίζουν: Φρανκ Σινάτρα, Έλεανορ Πάρκερ, Κιμ Νόβακ, Άρνολντ Στανγκ
 Διανομή: New Star