17/9/24

Υπνοθεραπεία - Hypnosen

Μια κριτική της κοινωνικής υποκρισίας και του σύγχρονου καταναλωτισμού, που συνδυάζει χιούμορ με σουρεαλιστικά στοιχεία με φόντο το σύγχρονο κόσμο των startup επιχειρήσεων και την ψυχολογική ένταση που δημιουργείται μέσα από τη δυναμική των σχέσεων. Ταινία που αποτελεί ντεπούτο του Ερνστ Ντε Γκιρ. 
Ο Αντρέ (Χέρμπερτ Νόρντρουμ) και η Βέρα (Άστα Κάμα Όγκεστ), είναι ένα νεαρό επιχειρηματικό ζευγάρι που έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την εφαρμογή τους (ένα app) σε ένα διάσημο σεμινάριο που έχει οργανωθεί για να προσελκύσει επενδυτές. Πριν πάει εκεί, η Βέρα δοκιμάζει υπνοθεραπεία για να κόψει το κάπνισμα που είναι ενοχλητικό, κάτι που όμως την αλλάζει δραματικά, προκαλώντας ρήξη στη σχέση τους και τις κοινωνικές τους συμπεριφορές. Μια λυτρωτική κοινωνική σάτιρα.
Ο Ερνστ Ντε Γκιρ με βραδύ ρυθμό ρίχνει μια σχολαστική -και σατιρική- ματιά στους μηχανισμούς της εμφάνισης, στα όρια της αγάπης και στις διαδικασίες κοινωνικής συναναστροφής, έχοντας στη διάθεση του δύο εξαίρετους ερμηνευτές. Ο Νορβηγός ηθοποιός Χέρμπερτ Νόρντρουμ ως Αντρέ προσφέρει μια αξιοσημείωτη ερμηνεία, μεταφέροντας με ακρίβεια τη βαθιά αίσθηση αμηχανίας που ενυπάρχει στους κυρίαρχους κοινωνικούς κώδικες όταν αυτοί διαταράσσονται, θυμίζοντάς μου το «Τετράγωνο» του Ρούμπεν Έστλουντ, ενώ η Άστα Κάμα Όγκεστ ως Βέρα με τις μεταμορφώσεις της κάτω από την επήρεια της ύπνωσης, καταφέρνει να αποδώσει την απελευθέρωση της γυναίκας από τα δεσμά του κοινωνικού ελέγχου και των στερεότυπων που συχνά τη θέλουν να υποκρίνεται κάτι που δεν είναι (ξαφνικά θέλει να χορέψει μέσα στο αυτοκίνητο και θυμώνει, γίνεται επιθετική, όταν της επισημαίνουν ότι δεν είναι αρκετά γνώστης της τεχνολογίας).
Συνολικά, έχουμε μια ενδιαφέρουσα ιδέα και ένα έξυπνο σενάριο με βραδυφλεγή σκηνοθετικό ρυθμό και δύο αξιοσημείωτες ερμηνείες. (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Προβάλλεται στις αίθουσες από 19/9/2024
Είδος: Δράμα, Ψυχολογικό, 98΄
Χώρες: Σουηδία, Νορβηγία, 2023
Σκηνοθεσία: Ερνστ Ντε Γκιρ
Παίζουν: Άστα Κάμα Όγκεστ, Χέρμπερτ Νόρντρουμ
Διανομή: One From The Heart