25/9/24

Οι παρείσακτοι - Les indésirables

Κοινωνικο-πολιτικό δράμα με θέματα την κοινωνική αδικία, τις φυλετικές ανισότητες, την αστυνομική βία και τις πολιτικές αποφάσεις -σκοπιμότητας, ενίοτε- που επιβαρύνουν τις ευάλωτες κοινότητες των φτωχότερων και των μεταναστών.
Η ταινία επικεντρώνεται σε μια υποβαθμισμένη γειτονιά της Γαλλίας, όπου ο θάνατος του δημάρχου της περιοχής προκαλεί αλλαγή στη διοίκηση. Ο Πιέρ, ένας νεαρός φιλελεύθερος γιατρός, αναλαμβάνει προσωρινά τον ρόλο του δημάρχου, χωρίς όμως να έχει τη διάθεση ή την εμπειρία για το πόστο. Παράλληλα, η Χάμπι μια νεαρή γυναίκα της γειτονιάς με καταγωγή από το Μάλι, αντιμετωπίζει τις συνέπειες της πολιτικής απόφασης να κατεδαφιστεί το κτίριο όπου ζει με την οικογένειά της, προκειμένου να «αναπτυχθεί» η περιοχή. Η ταινία ξεδιπλώνεται μέσα από την ένταση και τις συγκρούσεις μεταξύ των κατοίκων, της τοπικής εξουσίας και του Πιέρ, που προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε διαφορετικές κοινωνικές πιέσεις.
Ο σκηνοθέτης (γνωστός για την πολυβραβευμένη του πολιτικο-κοινωνική ταινία «Οι άθλιοι» (Les Misérables, 2019), μεγαλωμένος ο ίδιος σε υποβαθμισμένη περιοχή, έχει επιλέξει έναν ρεαλιστικό, ωμό τρόπο αφήγησης και προβάλλει τον κοινωνικό θυμό και τη συλλογική απόγνωση των λιγότερο προνομιούχων ομάδων, μέσα από δυνατές εικόνες και εντάσεις που θυμίζουν ντοκιμαντέρ. Η αίσθηση του επείγοντος και η επικαιρότητα των θεμάτων που θίγει (μεταξύ των οποίων -εμμέσως- και το Μεταναστευτικό) κάνουν την σκηνοθετική αφήγηση, μαζί με τις πειστικές ερμηνείες, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.
INFO
Είδος: Δράμα, 115'
Χώρες: Γαλλία, Βέλγιο, 2023
Σκηνοθεσία: Λατζ Λι
Παίζουν: Άντα Ντιό, Αλέξις Μανέντι, Αριστότ Λουιντουλά, Στίβ Τιεντσέ, Ορελιά Πετί, Ζαν Μπαλιμπάρ
Διανομή: Cinobo