9/9/24

Ο μεγάλος ύπνος - The big sleep (Επαν.)

Μια από τις πιο εμβληματικές ταινίες φιλμ νουάρ, η οποία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ρέιμοντ Τσάντλερ που εκδόθηκε το 1939.
Ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Φίλιπ Μάρλοου (Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ) προσλαμβάνεται να προσέχει την κόρη του στρατηγού Στέρνγουντ, την Κάρμεν η οποία εμπλέκεται σε μια υπόθεση εκβιασμού. Η Κάρμεν έχει μπλέξει με κακές παρέες και είναι ικανή για το χειρότερο. Ο Μάρλοου τότε θα ερωτευτεί τη μεγάλη της αδελφή, Βίβιαν (Λορίν Μπακόλ), η οποία αρχικά δείχνει να τον αντιπαθεί. Όμως, τα απανωτά εγκλήματα αλλάζουν τα στάνταρ όλων.
Η ταινία (που διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά στοιχεία του φιλμ νουάρ: σκοτεινή ατμόσφαιρα, μοιραίες γυναίκες και κυνικό, σκληροτράχηλο ντετέκτιβ) χαρακτηρίζεται από έντονο ρυθμό και ατμόσφαιρα μυστηρίου. Επίσης, γρήγορους, κοφτούς διαλόγους και ανεπανάληπτη πλοκή, που στηρίζονται στο γεγονός ότι το σενάριο γράφτηκε από γνωστούς μυθιστοριογράφους της εποχής (Γουίλιαμ Φόκνερ, Λι Μπράκετ και Τζουλς Φέρτμαν). 
Μεγάλο ατού της ταινίας αποτελεί το ζευγάρι Μπόγκαρτ – Μπακόλ, οι οποίοι είχαν ήδη συνεργαστεί στο «Η σειρήνα της Μαρτινίκα» (To have and have not, 1944) του οποίου η χημεία προσθέτει ένα ρομαντικό και σαγηνευτικό τόνο στη μυστηριώδη ατμόσφαιρα, που έχει έντεχνα χτίσει ο Χάουαρντ Χοκς (Κριτική μου για το myfilm)
INFO
Προβάλλεται στις αίθουσες από 12/9/2024
Είδος: Αστυνομική, Θρίλερ, Μυστηρίου, Αισθηματική, 114΄
Χώρα: ΗΠΑ, 1946
Σκηνοθεσία: Χάουαρντ Χοκς
Παίζουν: Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, Λορίν Μπακόλ, Τζον Ρίντζελι, Μάρθα Βίκερς, Ντόροθι Μαλόουν