31/8/24

Kaos (σειρά)

Καμία σχέση με την ομότιτλη ταινία (1984) των Πάολο & Βιτόριο Ταβιάνι. Το Kaos είναι ένα βρετανικό σήριαλ, που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2024 και προσφέρει μια σύγχρονη και χιουμοριστική προσέγγιση της ελληνικής μυθολογίας, με ένα ακόμη πλεονέκτημα: παρακολουθείται και μεταγλωττισμένο στα Ελληνικά.
Η σειρά δημιουργήθηκε από την Τσάρλι Κόβελ (γνωστή από τη δουλειά της στο «The end of the f***ing world»), και ακολουθεί τις ζωές των θεών του Ολύμπου και των ανθρώπων, παρουσιάζοντας έναν κόσμο γεμάτο σύγχυση και ανατροπές.
Στο επίκεντρο της πλοκής βρίσκεται ο Δίας (τον οποίο υποδύεται μοναδικά ο Τζεφ Γκόλντμπλαμ), ο οποίος αρχίζει να γίνεται παρανοϊκός όταν ανακαλύπτει μια ρυτίδα στο πρόσωπό του, θεωρώντας ότι πλησιάζει η πτώση του, από έναν αμφιλεγόμενο χρησμό. Πτώση που απεργάζεται μια ομάδα θνητών, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει το ζευγάρι του Ορφέα και της Ευρυδίκης (Ρίδη, χαϊδευτικά), που φαίνεται να παίζει κρίσιμο ρόλο στην ανατροπή του Δία.
Την ίδια ώρα, οι άλλοι θεοί όπως ο Ποσειδώνας και ο Άδης έχουν τα δικά τους προβλήματα και τις δικές τους κρίσεις, 
Η σειρά αποτελεί μείγμα φαντασίας, μαύρου χιούμορ και δράματος, με ένα κάποιο ύφος παρμένο από το «Game of Thrones», αλλά με μοντέρνα, πιο φρέσκια ματιά και χιουμοριστική προσέγγιση της ελληνικής μυθολογίας, ενώ εικαστικά (περιβάλλον, κοστούμια, ντεκόρ, χρώμα) πλησιάζει προς την ταινία «Romeo + Juliet» (1996) του Μπαζ Λούρμαν, στην οποία το έργο του Σαίξπηρ διαδραματίζεται κατά τη δεκαετία του ’90 και οι Μοντέγοι με τους Καπουλέτους είναι συμμορίες στο σύγχρονο Λος Άντζελες με μηχανές, αυτοκίνητα και όπλα στη θέση αλόγων και σπαθιών.
Στη σειρά Kaos υπάρχει και αφηγητής τον οποίο βλέπουμε αρκετές φορές. Είναι ο Προμηθέας (Στίβεν Ντιλέιν) δεμένος στο βράχο του, ενώ ένα κοράκι του τρώει τα σωθικά, ο οποίος ελευθερώνεται μαγικά πότε-πότε από το Δία, όταν έχει ανάγκη από κάποια συμβουλή. 
Μιλώντας μαζί του ο Προμηθέας στρέφεται και προς τον θεατή για να κάνει κάποιο συμπληρωματικό σχόλιο, ή να πει κάποια εξυπνακίστικη ατάκα υπέρ ή εις βάρος του συστήματος διακυβέρνησης που ακολουθεί ο Δίας. Την ίδια ώρα η γυναίκα του η Ήρα (υπέροχη η Τζάνετ ΜακΤίρ) φαίνεται να ρυθμίζει τα πάντα στη ζωή του «σκανταλιάρη» συζύγου της, που ερωτοτροπεί με κάθε θηλυκό πλάσμα. Έχει μεταμορφώσει σε μέλισσες τις χιλιάδες ερωμένες του Δία και στη συνέχεια ως μελισσοκόμος αντλεί το μέλι τους και το τρώνε μαζί στο breakfast. Όταν δε ο Δίας διαμαρτύρεται, που επιταχύνει βάναυσα τον τοκετό τους σε «στιγμιαίο», πριν τις μεταμορφώσεις, η Ήρα του απαντά: «Αρκετά! Έχουμε πήξει στους ημίθεους».
Με αυτό το πνεύμα η σειρά, αν και με κάποιες σκληρές σκηνές, βλέπεται ευχάριστα. (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Προβάλλεται (και στα Ελληνικά χωρίς υπότιτλους) στο Netflix
Είδος: Κωμική σειρά, Σάτιρα (8 επεισοδίων των 60΄περίπου)
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ισπανία, 2024
Δημιουργός: Τσάρλι Κόβελ
Σκηνοθεσία: Τζόρτζι Μπανκς-Ντέιβις (5), Ρουνγιαράρο Μαπφούμο (3)
Παίζουν: Τζεφ Γκόλντμπλαμ, Τζάνετ ΜακΤιρ, Στίβεν Ντιλέιν, Μπίλι Πάιπερ, Ντέπι Μαζάρ, Σούζι Έντι Ίζαρντ, Ωρόρα Περινό, Λέιλα Φαρζάντ, Μίσια Μπάτλερ