12/7/24

Ο μπάτσος του Μπέβερλι Χιλς: Άξελ Φόλι - Beverly Hills Cop: Axel F (2024)

Σαράντα χρόνια από την πρώτη του εμφάνιση ως Άξελ Φόλι, στην ταινία του Μάρτιν Μπρεστ «Ο μπάτσος του Μπέβερλι Χιλς» (Beverly Hills Cop, 1984) και αφού έχουν μεσολαβήσει μια ταινία του Τόνι Σκοτ το 1987 και άλλη μια του Τζον Λάντις το 1994, ο Έντι Μέρφι επιστρέφει με τον ρόλο που τον έκανε αστέρι. Και το ωραίο είναι ότι δεν επιστρέφει ψηφιακά «νεανίζοντας» και τρέχοντας σαν παλικαράκι, αλλά επανέρχεται στη σωστή ηλικία και με την σωστή χρονική απόσταση από την τελευταία του (πριν 30 χρόνια) ταινία. Αυτό που κάνει εντύπωση, επίσης, είναι το γεγονός ότι η ταινία δεν βγήκε στους κινηματογράφους, αλλά κυκλοφόρησε στις 3 Ιουλίου 2024 κατευθείαν από το Netflix 
Ο Άξελ Φ λοιπόν, βρίσκεται στο Ντιτρόιτ διατηρώντας το χιούμορ του και διεκπεραιώνοντας τις υποθέσεις του όπως ξέρουμε, αλλά ένα τηλεφώνημα από τον παλιό του φίλο Μπίλι Ρόουζγουντ (τον υποδύεται ακόμα ο Τζατζ Ράινχολντ), θα φέρει τον Άξελ Φ πίσω στο Μπέβερλι Χιλς. 
Αυτή τη φορά η Τζέιν, κόρη του Άξελ, η οποία είναι πλέον δικηγόρος, βρίσκεται μπλεγμένη σε μια υπόθεση δολοφονίας αστυνομικού, που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή της. Η ίδια, δεν τον θέλει στα πόδια της -άλλωστε 30 χρόνια τώρα δεν είχε εμφανιστεί στη ζωή της και επειδή γνωρίζει τον ανορθόδοξο τρόπο με τον οποίο εργάζεται- και του το λέει κατάμουτρα. 
Υπάρχει πρόβλημα στη σχέση τους και αυτό είναι ένα καινούργιο στοιχείο στο franchise που κάνει πιο ενδιαφέρουσα την ταινία. Η σχέση πατέρα και κόρης, αντί να αμβλυνθεί από το πλησίασμα των δύο, οξύνεται διότι η Τζέιν χωρίς να το γνωρίζει στην υπόθεση που έχει αναλάβει, κακοποιοί και διεφθαρμένοι αστυνομικοί έχουν γίνει ένα, γεγονός που αναγκάζει τον Άξελ Φόλι να αναμιχθεί με τη δίκη του ανορθόδοξη μέθοδο και χωρίς να τη ρωτήσει.
Οι χαρακτήρες της ταινίας, παραμένουν εκείνοι που γνωρίζουμε από τις προηγούμενες ταινίες, όλοι γερασμένοι που δεν έχουν διάθεση για μεγάλα μπλεξίματα. Εκτός από τον Τζαζ Ράινχολντ, που υποδύεται τον πρώην κολλητό του Άξελ, υπάρχει και ο Τζον Άστον, που υποδύεται τον αρχηγό Τζον Τάγκαρτ, ενώ το κερασάκι στην τούρτα είναι ο Κέβιν Μπέικον, που υποδύεται τον Γκραντ αρχηγό της δίωξης ναρκωτικών. Στο ρόλο τυπικής και αυστηρής στο καθήκον της κόρης του Άξελ Φ, βρίσκεται η αρκετά καλή Τέιλορ Πέιτζ.
Συνολικά, η ταινία βλέπεται ευχάριστα χάρη στις ισορροπημένες δόσεις συναισθηματισμού και δράσης, χωρίς πολεμικές τέχνες και μάχες σώμα με σώμα, αλλά τηρώντας με ευλάβεια τις παραδοσιακές καταδιώξεις αυτοκινήτων και τους μπόλικους πυροβολισμούς. (Κριτική μου για το myfilm)
INFO
Προβάλλεται αποκλειστικά στο Netflix
Είδος: Αστυνομική, Περιπέτεια, Δράση, Κωμωδία, 118΄
Χώρα: ΗΠΑ, 2024
Σκηνοθεσία: Μαρκ Μολόι
Παίζουν: Έντι Μέρφι, Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ, Τέιλορ Πέιτζ, Τζατζ Ράινχολντ, Τζον Άστον, Κέβιν Μπέικον, Μπρόνσον Μπίτζοτ