30/6/24

Το κουρδιστό πορτοκάλι – A clockwork orange (Επαν.)

Γυρισμένη το 1971, η ταινία εξετάζει το θέμα της βίας, τόσο της άναρχης όσο και της κρατικής, μέσα από μια ιστορία επιστημονικής και πολιτικής φαντασίας, αποτελώντας και μια προφητεία για το σήμερα. Ο δε τελειομανής Κιούμπρικ παντρεύει ακόμα μια φορά την κλασσική μουσική (κυρίως Μπετόβεν), με σκηνές που άλλοι σκηνοθέτες πιθανόν να απέφευγαν. 
Ταυτόχρονα, συνθέτει τη μοναδική και πιο βίαιη σκηνή στην ιστορία του κινηματογράφου, στην οποία ο πρωταγωνιστής -χωρίς αιτία και αφορμή- χτυπάει με το μπαστούνι του γκολφ και κλωτσάει αλύπητα σε όλο του το σώμα ένα ζητιάνο κάτω από μια γέφυρα, τραγουδώντας το ανεπανάληπτο και συμβολικό «Singing in the rain».
Σύμφωνα με την υπόθεση, ο Άλεξ (Μάλκομ Μακ Ντάουελ) με τους φίλους του, είναι αληταράδες που διασκεδάζουν κλέβοντας, χτυπώντας ανυπεράσπιστους και βιάζοντας κάθε γυναίκα που βρίσκουν μπροστά τους. Κάποια στιγμή, ο Άλεξ συλλαμβάνεται και γίνεται ο πρώτος εθελοντής, πάνω στον οποίο το Κράτος θα πειραματιστεί, ώστε να του αποβάλλει τις βίαιες σκέψεις. Έτσι, επανέρχεται στην κοινωνία «διορθωμένος», ώστε να τον πιάνει ναυτία, όποτε σκέπτεται να βιαιοπραγήσει, ή όποτε του ασκείται βία. Δυστυχώς γι’ αυτόν, συναντά τα προηγούμενα θύματά του, τα οποία τον εκδικούνται εξίσου βίαια και εκείνος ανίκανος να αντιδράσει, καταλήγει στο νοσοκομείο. Εκεί, το Κράτος θα τον περιθάλψει για να τον χρησιμοποιήσει ως όργανο της τάξης πλέον, ενάντια στη λαϊκή βία. (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Προβάλλεται στις αίθουσες από 4/7/2024
Είδος: Επιστημονικής Φαντασίας, Αστυνομικό, 136΄
Χώρες: ΗΒ, ΗΠΑ, 1971
Σκηνοθεσία: Στάνλεϊ Κιούμπρικ
Παίζουν: Μάλκομ Μακ Ντάουελ, Πάτρικ Μακ Γκι, Μάικλ Μπέιτς