23/6/24

Η μεγάλη ανατριχίλα - The big chill (Επαν.)

Μια ταινία ύμνος στην πραγματική φιλία, στους ανθρώπινους δεσμούς που αντέχουν στον χρόνο, στην αποδοχή και την ανακούφιση να βρίσκεσαι κοντά σε οικεία πρόσωπα.
Αρχές δεκαετίας του 80. Μια παρέα παλιών επαναστατημένων φοιτητών της εποχής του ‘60, επιτυχημένοι πλέον καριερίστες, ξανασμίγει με αφορμή την κηδεία του κοινού φίλου τους Άλεξ, μετά την αυτοκτονία του. Στο Σαββατοκύριακο που θα περάσουν μαζί, σε μια απομονωμένη αγροικία, θα θυμηθούν τα παλιά, θα βγάλουν τα απωθημένα τους, θα ξανασκεφτούν τις αλλαγές στη ζωή τους, θα επανεκτιμήσουν όνειρα ιδεολογίες, αξίες, παλιούς δεσμούς και φιλίες. 
Δύο από αυτούς, ο Χάρολντ (Κέβιν Κλάιν) και η Σάρα (Γκλεν Γκλόουζ), παντρεύτηκαν και φαίνεται να έχουν μια ευτυχισμένη ζωή. Ο Σαμ (Τομ Μπέρεντζερ) είναι ένας γνωστός τηλεοπτικός ηθοποιός και η Κάρεν (μια δυσαρεστημένη σύζυγος σε ένα διαλυμένο γάμο, η οποία και προσπαθεί να αποπλανήσει τον Σαμ, που ήταν ερωτευμένος μαζί της στο πανεπιστήμιο. Ο Νικ (Γουίλιαμ Χαρτ) είναι ένας αποτυχημένος ψυχολόγος, με εθισμό στα ναρκωτικά. Ο Μάικλ (Τζεφ Γκόλντμπλαμ) είναι δημοσιογράφος, που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το Σαββατοκύριακο συγγράφοντας ένα άρθρο για τις «χαμένες ελπίδες της γενιάς του '60». Η Μεγκ είναι δικηγόρος που ανακοινώνει ότι θέλει να κάνει επειγόντως ένα μωρό και η Σάρα ενθαρρύνει τον Χάρολντ να κοιμηθεί μαζί της. Στην παρέα συμμετέχει και η Κλόε (Μεγκ Τίλι), η μυστηριώδης κοπέλα του μακαρίτη Αλεξ (Κέβιν Κόστνερ).
Ο Κάσνταν, με ένα δυνατό για την εποχή cast έχει κάνει μια ταινία για την γενιά των χίπιδων, λευκών μεσοαστών Αμερικανών, που εξελίχθηκαν μέσα σε σχεδόν μια δεκαετία σε ανερχόμενους γιάπιδες, συμφεροντολόγους επιχειρηματίες, ή συντηρητικούς οικογενειάρχες. Μιλάει επίσης, για τη νοσταλγία των παλιών καλών ημερών, τους μικρούς και μεγάλους συμβιβασμούς, αλλά και για τα αδιέξοδα μιας γενιάς που ήθελε να αλλάξει τον κόσμο. Σχολιάζει τέλος, με λεπτή ειρωνεία και χιούμορ, τους χαρακτήρες μέσα από τους διαλόγους τους.
Θεωρείται μια από τις σημαντικές ταινίες που καταγράφουν το πνεύμα της γενιάς του baby boom και συνεχίζει να αναγνωρίζεται για την επίδρασή της στον κινηματογράφο και την ποπ κουλτούρα και σ’ αυτό συμβάλλουν πολλά δημοφιλή τραγούδια των δεκαετιών του 1960 και του 1970 που ακούγονται στην ταινία και ήταν υποψήφια για τρία βραβεία Όσκαρ: Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου (Λόρενς Κάσνταν και Μπάρμπαρα Μπένεντεκ), Καλύτερου Β' Γυναικείου Ρόλου (Γκλεν Γκλόουζ), και Καλύτερης Ταινίας. (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Είδος: Δράμα, 105΄
Χώρα: ΗΠΑ, 1983
Σκηνοθεσία: Λόρενς Κάσνταν
Παίζουν: Τομ Μπέρεντζερ, Γκλεν Κλόουζ, Τζεφ Γκόλντμπλαμ, Ουίλιαμ Χαρτ,
Κέβιν Κλάιν, Μεγκ Τίλι, Μέρι Κέι Πλέις, Τζο Μπεθ Ουίλιαμς, Ντον Γκάλογουέι, Κέβιν Κόστνερ
Διανομή: ΔΙΑΝΑ