29/5/24

Ιστορίες καλοσύνης - Kinds of kindness

Τον Λάνθιμο που ξέρατε ξεχάστε τον. Οι Ιστορίες του, δεν είναι ούτε η πρωτότυπη Ευνοούμενη, ούτε το αλληγορικό Poor Things, που απολαύσατε πριν λίγο καιρό. Εδώ έχουμε μια ταινία με τρεις ιστορίες, το κοινό στοιχείο των οποίων, βρίσκεται στους στίχους του τραγουδιού «Sweet dreams are made of this (everybody's lookin' for something)» των Eurythmics, που ακούγεται στην αρχή της ταινίας. Όλοι κάτι ψάχνουν λοιπόν, ή όπως λέει και η Άνι Λένοξ στο τραγούδι: «Κάποιοι θέλουν να σε χρησιμοποιούν, κάποιοι θέλουν να τους χρησιμοποιείς. Κάποιοι θέλουν να σε κακοποιούν, κάποιοι θέλουν να τους κακοποιείς».
Στην πρώτη ιστορία, με τίτλο «Ο θάνατος του R.M.F.» έχουμε έναν άνδρα (Τζέσι Πλέμονς), υπάκουο μέχρις αηδίας στο αφεντικό του και χωρίς προσωπικές επιλογές, ο οποίος προσπαθεί να ανακτήσει τον έλεγχο της ζωής του (αφεντικό ο Γουίλεμ Ντεφόε). Στη δεύτερη, με τίτλο «Ο R.M.F. πετάει» έχουμε έναν αστυνομικό (Τζέσι Πλέμονς) που ανησυχεί επειδή η γυναίκα του (Έμα Στόουν), η οποία είχε εξαφανιστεί στη θάλασσα, επέστρεψε και του φαίνεται να είναι ένας εντελώς διαφορετικός άνθρωπος και προκειμένου να του αποδείξει ότι αυτή είναι, της ζητάει να κάνει τα πιο απίστευτα πράγματα. Τέλος, στην τρίτη ιστορία με τίτλο «Ο R.M.F. τρώει σάντουιτς» μια γυναίκα (Έμα Στόουν) είναι αποφασισμένη να βρει έναν συγκεκριμένο άνθρωπο με μια ιδιαίτερη ικανότητα, με χαρακτηριστικά και προϋποθέσεις να γίνει πνευματικός ηγέτης.
Όλοι οι ηθοποιοί (Έμα Στόουν, Τζέσι Πλέμονς, Γουίλεμ Ντεφόε, Μάργκαρετ Κουάλι, Χονγκ Τσάου) λαβαίνουν μέρος και στις τρεις επιμέρους ιστορίες και υπηρετούν όσο μπορούν το γενικότερο πνεύμα της ταινίας, που όπως προανέφερα είναι ότι «όλοι κάτι ψάχνουν» και το οποίο διανθίζεται με σκηνές-σοκ, που οι fans του Λάνθιμου, ίσως και να μη τις περιμένουν: Αυτοκτονία, βιασμό, ενδοοικογενειακή βία, πλύση εγκεφάλου, ανθρωποκτονία με αυτοκίνητο, σκληρότητα απέναντι στα ζώα, αναγκαστική άμβλωση, αυτοακρωτηριασμό και δεν θυμάμαι τι άλλο, όλα μέσα από τον ultra ευρυγώνιο φακό του διευθυντή φωτογραφίας Ρόμπι Ράιαν και με αναλογία εικόνας 2,35:1
Θυμάμαι όμως καλά, τις μεταμορφώσεις του Τζέσι Πλέμονς από ιστορία σε ιστορία (τον θυμόσαστε στην «Εξουσία του σκύλου» που έκανε τον καλό αδερφό;) Είναι μεγάλο ταλέντο και δίκαια απόσπασε βραβείο στις Κάννες, για τις τρεις ερμηνείες του. (Κριτική μου για το myfilm)
INFO
Είδος: Δράμα, 164΄
Χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, 2024
Σκηνοθεσία: Γιώργος Λάνθιμος
Πρωταγωνιστούν: Έμα Στόουν, Τζέσι Πλέμονς, Γουίλεμ Ντεφόε, Μάργκαρετ Κουάλι, Χονγκ Τσάου
Διανομή: Feelgood