10/3/24

The north water (σειρά)

Μια επική σειρά πέντε επεισοδίων για την εξιλέωση και την επιβίωση με φόντο το εχθρικό αρκτικό τοπίο. O Άντριου Χέιγκ των «Weekend», «45 Years», «Lean on Pete» και «All of us strangers», αυτή τη φορά μας δίνει μια χορταστική περιπέτεια εποχής (1859) με σωστά δομημένους χαρακτήρες και ένα σενάριο που σε κρατάει στην άκρη της πολυθρόνας.
Συνοπτικά περιγράφοντας, στη σειρά παρακολουθούμε τον Πάτρικ Σάμνερ (Τζακ Ο'Κόνελ) ένα ντροπιασμένο πρώην στρατιωτικό γιατρό, που έχει πολεμήσει στην Ινδία, ο οποίος επιβιβάζεται ως γιατρός-χειρουργός στο φαλαινοθηρικό «Εθελοντής» με προορισμό την Αρκτική. 
Σκοπός του η λύτρωση από το στρατιωτικό παρελθόν του, το οποίο βλέπουμε σε flashback. Δεν είναι και φτωχό σε εμπειρίες, ούτε και άσπιλο, αλλά για το υπόλοιπο πλήρωμα αποτελεί μια μυστηριώδη φυσιογνωμία. Ο σκοπός του όμως συμπληρώνεται σταδιακά και από έναν αγώνα επιβίωσης, όταν διαπιστώνει ότι ο πλοίαρχος Μπράουνι (Στίβεν Γκράχαμ) με τον δεύτερο στην ιεραρχία Κάβεντις (Σαμ Σπρούελ) και τον Χένρι Ντραξ που είναι το πρώτο καμάκι στο κυνήγι της φάλαινας (Κόλιν Φάρελ),, έχουν άλλο στόχο και μάλιστα με τις ευλογίες του πλοιοκτήτη Μπάξτερ (που τον υποδύεται ο παλαίμαχος Τομ Κόρτνεϊ), ο οποίος δεν είναι και τόσο καθαρός όσο δείχνει.  
 Η ιστορία (βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Ίαν ΜακΓκουάιαρ), ξεκινάει από τα στενά του λιμανιού Χαλ της Αγγλίας, όπου ναύτες, κακοποιά στοιχεία και πόρνες ζουν σε άθλιες συνθήκες και προσπαθούν να πιάσουν την καλή ο ένας εις βάρος του άλλου και η ανθρώπινη ζωή έχει ελάχιστη σημασία. Συνεχίζεται με την πρόσληψη του γιατρού στο πλοίο, ο οποίος έχοντας βιώσει έναν εξαιρετικά βίαιο πόλεμο στην Ινδία δεν πτοείται από το άγριο και άξεστο πλήρωμα και είναι αδύναμος μόνο μπροστά στις Ερινύες του, τις οποίες προσπαθεί να πνίγει με λάβδανο, που προμηθεύεται σε μεγάλες ποσότητες. 
Στο πλοίο, η ζωή δεν είναι καλύτερη: ο Σάμνερ όπως όλοι οι ναυτικοί, αφηγείται μια ιστορία για το παρελθόν του, η οποία όμως δεν έχει καμία σχέση με όσα βλέπουμε στα flashback. Λίγοι τον εμπιστεύονται και πολλοί τον βλέπουν με μισό μάτι. Η ιστορία αποκτά ενδιαφέρον από τη στιγμή που ένας καμαρότος επισκέπτεται το γιατρό με τραύμα από σεξουαλική κακοποίηση και ο Σάμνερ καταγγέλλει στον πλοίαρχο το γεγονός, αρχίζοντας έρευνα για τον ένοχο, παρόλο που ο καμαρότος φοβισμένος αρνείται ότι κακοποιήθηκε και  ο πλοίαρχος Μπράουνι με τους Κάβεντις και Ντραξ προσπαθούν να σταματήσουν την έρευνα του γιατρού. Ο Σάμνερ πλέον αρχίζει να ζει με κίνδυνο, αλλά δεν θα είναι αυτός που θα χάσει τη ζωή του. Δεν θα κάνω spoiling, αλλά το πλοίο θα οδηγηθεί στους πάγους (το μυστικό σχέδιο με τον πλοιοκτήτη Μπάξτερ για τα ασφάλιστρα) και θα βυθιστεί ενώ ο Σάμνερ θα μπει σε νέες περιπέτειες και θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ό,τι δυνάμεις διαθέτει για να επιβιώσει.
Ο Άντριου Χέιγκ (με το μεγαλύτερο γύρισμα βόρεια του αρχιπελάγους Σβάλμπαρντ στα ανοιχτά του Αρκτικού Ωκεανού) έχει πετύχει σκηνοθετικό  άθλο μαζί με τους μοντέρ Τζόναθαν Άλμπερτς και Μάθιου Χάναμ, ενώ μεγάλο αβαντάζ για την ταινία αποτελούν οι ερμηνείες του βασικού δίδυμου Ο’Κόνελ και Φάρελ και των υπολοίπων. Εξαιρετική επίσης είναι και η μουντή υπό το φως κεριών στα εσωτερικά κάδρα, αλλά και εντυπωσιακή στα αρκτικά τοπία, φωτογραφία του Νίκολας Μπόλντουκ. (Κριτική μου για το myFILM)
INFO
Είδος: Σειρά, Δραματική, Περιπέτεια, Εποχής (5 επεισόδια των 50΄)
Χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, 2021
Σκηνοθεσία: Άντριου Χέιγκ
Παίζουν: Τζακ Ο'Κονελ, Κόλιν Φάρελ, Σαμ Σπρούελ, Ρόλαντ Μέλερ, Στίβεν Γκράχαμ, Τομ Κόρτνεϊ
Προβάλλεται στο Cinobo