23/3/24

Το αγόρι του Θεού – Rapito

Ένα κοινωνικο-θρησκευτικό θρίλερ για τη μισαλλοδοξία, την τυραννία και την κατάχρηση εξουσίας με φόντο μια πραγματική -και πολυσυζητημένη- ιστορία στο πλαίσιο του Καθολικισμού, που εκτυλίχθηκε στην Ιταλία της Καθολικής Εκκλησίας.
Είμαστε στο 1858, στην εβραϊκή συνοικία της Μπολόνια. Ένα βράδυ, οι στρατιώτες του Πάπα εισβάλλουν στο σπίτι της οικογένειας Εβραίων Μορτάρα και με εντολή του Καρδινάλιου «απάγουν» τον Εντγκάρντο τον επτάχρονο γιο τους, επειδή υπήρχε μια καταγγελία ότι το παιδί είχε βαφτιστεί χριστιανός κρυφά όταν ήταν μωρό, γεγονός για το οποίο ο παπικός νόμος ορίζει ότι θα πρέπει να απομακρυνθεί από την… αλλόθρησκη οικογένειά του και να μεγαλώσει με τις αρχές της Καθολικής Εκκλησίας. Οι γονείς του, με την υποστήριξη της κοινής γνώμης και της διεθνούς εβραϊκής κοινότητας, θα κάνουν τα πάντα για να τον πάρουν πίσω γιο τους, όμως η Εκκλησία και ο Πάπας αρνούνται να συναινέσουν θέλοντας να προστατέψουν την κλυδωνιζόμενη εξουσία τους.
Ο Μάρκο Μπελόκιο, έχει δημιουργήσει ένα καθηλωτικό θρίλερ ειδικότερα για τον θρησκευτικό φανατισμό και την καταστρεπτική ασυδοσία της δογματικής εξουσίας με τις ολέθριες συνέπειές τους στην κοινωνία, το οποίο σε δεύτερο επίπεδο αναδεικνύει τη στάση της κοινωνίας και τις συμπεριφορές, τόσο μέσα στην οικογένεια, όταν δείχνει πώς αντιμετωπίζει την «απαγωγή» του παιδιού ο πατέρας (Φάουστο Ρούσο Αλέζι) και πώς η μητέρα (Μπάρμπαρα Ρόνκι) του μικρού Εντγκάρντο (Ενέα Σάλα), όσο και στην ψυχολογία και του ίδιου του Εντγκάρντο  που ως μεγαλύτερος (Λεονάρντο Μαλτέζε) μεταβάλλει το δικό του τρόπο σκέψης και εδώ θα πρέπει να σημειώστε τις συγκλονιστικές σκηνές της ταινίας που συναντιέται με την μητέρα του μικρός, αλλά και μεγαλύτερος όταν την βλέπει να πεθαίνει.
Ο Μάρκο Μπελόκιο (ο δηλωμένος άθεος και σχεδόν ογδοντάρης, με την έντονη πολιτική δράση και πάντοτε αντίθετος με την ανάμιξη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην πολιτική), με αυτό το κοινωνικο-θρησκευτικό και ψυχολογικό θρίλερ καταγγέλλει ακόμα μια φορά το παπικό δόγμα «non possumus» («δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς» με απλά λόγια) του Πάπα Πίου ΙΧ, με το οποίο στο όνομα της υπέρτατης σωτηρίας, θεωρείται σωστό να καταστρέφεται η ζωή ενός ατόμου ακόμα και εξ απαλών ονύχων. (Κριτική μου για το myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 28/3/2024
Είδος: Δράμα, 134΄ 
Χώρα: Ιταλία, 2023
Σκηνοθεσία: Μάρκο Μπελόκιο
Παίζουν: Πάολο Πιερομπόν, Φάουστο Ρούσο Αλέζι, Μπάρμπαρα Ρόνκι, Ενέα Σάλα, Λεονάρντο Μαλτέζε, Φίλιπο Τίμι, Φαμπρίτσιο Γκιφούνι
Διανομή: Rosebud.21