22/3/24

Το σήμα – Das signal (σειρά)

Γερμανική μίνι σειρά επιστημονικής φαντασίας, ιδιαίτερα πειστικής, καθότι περιέχει στοιχεία συνωμοσιολογίας όπου όλα φαίνονται τόσο πιθανά, όσο και απίθανα.
Η Πόλα (Πέρι Μπαουμάιστερ) η πρώτη Γερμανίδα αστροναύτης, επιστρέφει στη γη μετά από μια αγωνιώδη πτώση του θαλαμίσκου της στην έρημο Ατακάμα της Χιλής και ύστερα από πολύμηνη παραμονή σε Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, με χορηγία από μια τρισεκατομμυριούχο επιχειρηματία (Χαντί Χαντζαπούρ). Ο σύζυγός της Σβεν  (Φλοριάν Νταβίντ Φιτζ) με την κόρη τους Τσάρλι (Γιούνα Μπένετ) την περιμένουν, στο αεροδρόμιο. Η πτήση όμως που θα την φέρει από τη Χιλή στη Γερμανία μαζί με άλλους 177 επιβάτες εξαφανίζεται κάπου στη μέση του Ατλαντικού. 
Η αεροπορική εταιρεία αποδέχεται εσπευσμένα το πόρισμα του αεροπορικού δυστυχήματος και μάλιστα μετά την ανακάλυψη του μαύρου κουτιού   της πτήσης ρίχνουν τις ευθύνες στην Πόλα, ύστερα από κάποια μαγνητοφώνηση διαλόγου της στο πιλοτήριο του αεροπλάνου. Η κατακραυγή εναντίον της είναι μεγάλη και η μεταστροφή των μίντια εναντίον του Σβεν είναι ραγδαία
Ενώ ο κόσμος τους κρίνει και τους επιτίθεται άγρια, ο Σβεν αναλαμβάνει μια ιδιωτική έρευνα για να καθαρίσει το όνομα της γυναίκας του και να αποδείξει την αθωότητά της. Αυτό το ταξίδι τον οδηγεί να ανακαλύψει πολλά μυστήρια που σχετίζονται με την επιστημονική αποστολή στην οποία συμμετείχε η Πόλα και να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να εμπιστευτεί κανέναν.
Ενώ του συμβαίνουν πολλά, εμείς παρακολουθούμε σε αλλεπάλληλα flashbacks τι ακριβώς έχει συμβεί στο διαστημικό σταθμό μεταξύ της Πόλα και του υπόλοιπου πληρώματος, από τη στιγμή που η Πόλα ακούει κάποιο ρυθμικά επαναλαμβανόμενο «σήμα» από το εξώτερο διάστημα. 
Η δραστηριότητες του Σβεν και της μικρής Τσάρλι στην Γη και η δράση της Πόλα στο διαστημικό σταθμό, συγκλίνουν συνεχώς μέχρι το ανατρεπτικό φινάλε και ενώ προηγουμένως έχουν αιχμαλωτίσει την προσοχή μας, μιας και η ανακάλυψη (το σήμα), που δεν είχε προβλεφθεί στην αρχική αποστολή, μπορεί να φέρει επανάσταση στη μοίρα της ανθρωπότητας, τόσο με θετικά όσο και με αρνητικά αποτελέσματα. Αυτή ακριβώς η ανακάλυψη της Πόλα είναι ο άξονας γύρω από τον οποίο περιστρέφεται η υπόθεση ολόκληρης της σειράς, και γίνεται η αιτία και το αποτέλεσμα όλων όσων συμβαίνουν στον Σβεν και στη μικρή Τσάρλι.
Τα τέσσερα επεισόδια είναι εξαιρετικά σφιχτά από σκηνοθετική άποψη και οι ερμηνείες μπορεί να έχουν δόση μελοδραματισμού, αλλά μπροστά στο suspense κάπου δικαιολογούνται υπέρ του οικουμενικού μηνύματος της σειράς («δεν είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό που θα συμβεί» συμπεραίνουν κάποιοι χαρακτήρες του σεναρίου. (Κριτική μου για το myfilm)
INFO
Προβάλλεται στο Netflix
Είδος: Μίνι σειρά, Επιστημονικής φαντασίας, Δραματική (4 επεισόδια των 60΄)  
Χώρα: Γερμανία,  2024
Σκηνοθεσία: Σεμπάστιαν Χίλγκερ (2) και Φίλιπ Λάινεμαν (2)
Παίζουν: Φλοριάν Νταβίντ Φιτζ, Γιούνα Μπένετ, Πέρι Μπαουμάιστερ, Χαντί Χαντζαπούρ, Σίμπα Καντά, Καταρίνα Σούτλερ, Νιλάμ Φαρούκ, Μερέτ Μπεκέρ,