13/3/24

Εγώ καπετάνιος – Io capitano

Μια ταινία για τις συνέπειες της μετανάστευσης, στην οποία όμως οι δυο κεντρικοί χαρακτήρες μάλλον δεν έχουν ανάγκη να μεταναστεύσουν και βλέπουν το ταξίδι ως μια περιπέτεια εμπειρίας.
Δυο ξαδέρφια, ο Σεϊντού (υπέροχος ο Σεϊντού Σαρ) και ο Μούσα (Μουσταφά Φαλ), ζουν φτωχικά σε ένα χωριό στη Σενεγάλη. Ονειρεύονται να ζήσουν στην Ευρώπη, εκεί που, όπως νομίζουν, όλα είναι δυνατά: ακόμα και μια μουσική καριέρα για τον Σεϊντού, του οποίου η μητέρα θα προτιμούσε να μείνει στη Σενεγάλη και ας μην είχαν πολλά λεφτά.  Όμως η άγνοια κινδύνου και το εφηβικό τους όνειρο για μια πλούσια, λαμπερή ζωή σε μια εξιδανικευμένη Ευρώπη, είναι πιο δυνατά κίνητρα για το ταξίδι τους, το οποίο (μαζί με άλλους που ταξιδεύουν από πραγματική ανάγκη) θα εξελιχθεί σε μια σκληρή και αδυσώπητη οδύσσεια κατά τη διάρκεια της οποίας χάνουν την ανθρωπιά τους. 
Ο Ματέο Γκαρόνε (Gomorra, 2008) προσπαθεί να κρατήσει μια ισορροπία μεταξύ της εφιαλτικής οδύσσειας των δυο παιδιών και ενός ταξιδιού εμπειρίας αφού έτσι το είχαν φανταστεί, χωρίς να προσφέρει κάτι καινούργιο στο θεατή, εκτός ίσως από κάποια σουρεαλιστικά πλάνα. (Κριτική μου για το myFILM)
INFO
Είδος: Δράμα, Περιπέτεια, 122΄
Χώρες: Ιταλία, Βέλγιο, Γαλλία, 2023
Σκηνοθεσία: Ματέο Γκαρόνε
Παίζουν: Σεϊντού Σαρ, Μουσταφά Φαλ, Ισάκα Σαουαντόγκο
Διανομή: Weirdwave