3/1/24

Οι χωρικοί – The peasants

Ηθογραφικό και βουκολικό δράμα (γυρισμένο με την τεχνική της ελαιογραφίας σε κινούμενες εικόνες) βασισμένο στο βιβλίο του βραβευμένου με Νόμπελ Βλάντισλαβ Ρέιμοντ.  
Η υπόθεσή του εξελίσσεται με φόντο την Πολωνία των αρχών του 20ου αιώνα, όπου οι ιστορίες των χωρικών ξεδιπλώνονται σε τέσσερα κεφάλαια, όσα και οι εποχές του χρόνου που διαδέχονται η μία την άλλη, εκφράζοντας παράλληλα και την εναλλαγή των συναισθημάτων.
Η Γιάγκνα (Καμίλα Ουρζεντόφσκα), μια όμορφη νεαρή επαρχιώτισσα, αναγκάζεται να παντρευτεί έναν πολύ μεγαλύτερό της πλούσιο κτηνοτρόφο (Μιροσλάβ Μπάκα), παρά τον έρωτά της για τον γιο του (Ρόμπερτ Γκουλάτσικ). Σύντομα, θα γίνει αντικείμενο ζήλιας και έχθρας από τους υπόλοιπους χωρικούς (και τις γυναίκες τους) και θα χρειαστεί να παλέψει για να διαφυλάξει την ανεξαρτησία της. 
Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων εποχών-κεφαλαίων στις οποίες εκτυλίσσεται η ιστορία, συμβαίνουν πολλές τραγωδίες τόσο σε μεμονωμένους χαρακτήρες όσο και σε ολόκληρο το χωριό. Οι αγρότες προστατεύουν τα δικαιώματά τους με μεγάλο πάθος. Παρόλο που αγωνίζονται άνισα και συχνά βρίσκονται στην πλευρά των χαμένων, προσπαθούν πάντα να υπερασπιστούν την αξιοπρέπεια και την ελευθερία τους και το δικαίωμα να είναι κύριοι της μοίρας τους.
Η ταινία που ανήκει στην ομάδα, η οποία το 2017 μας είχε χαρίσει το Loving Vincent, είναι τεχνικά αξιοθαύμαστη και αισθητικά εξαιρετική και αποτελεί ένα εικαστικό πανόραμα χιλιάδων ελαιογραφιών που έχουν μετατρέπει σε κινούμενες εικόνες.
INFO
Προβάλλεται στους κινηματογράφους από 4/1/2024
Είδος: Animation, Δράμα, Ιστορικό, 114΄
Χώρα: Πολωνία, 2023
Σκηνοθεσία: Ντορότα Κομπιέλα, Χιού Βέλχμαν
Παίζουν: Καμίλα Ουρζεντόφσκα, Ρόμπερτ Γκουλάτσικ, Μιροσλάβ Μπάκα
Διανομή: Cinobo