19/12/23

Παραβατικοί - Los delincuentes

Πολύωρη, βραδυφλεγής άλλοτε διασκεδαστική και άλλοτε όχι, αστυνομική περιπέτεια, με πρωτοτυπία στην απόδοση μιας κατά τα άλλα τυπικής ληστείας. 
Φιλήσυχος τραπεζικός υπάλληλος κλέβει σεβαστό ποσό από το χρηματοκιβώτιο και ζητά από κολλητό του συνάδελφο να κρύψει τα χρήματα ώστε να τα μοιραστούν μόλις βγει από τη φυλακή υπολογίζοντας ότι η ποινή θα είναι μικρότερη από τα επόμενα 25 χρόνια εργασίας. Το σχέδιο μοιάζει συμπαγές, αρκεί να μη λυγίσει κατά την ανάκριση ο κολλητός.  
Οι ιστορίες των δυο συναδέλφων τραπεζικών, παρουσιάζονται σε κεφάλαια ως αυτόνομες και ανεξάρτητες με έναν κοινό παρονομαστή, τον έρωτα με την ίδια γυναίκα και συμπίπτουν προς το φινάλε της ταινίας με άλλο κοινό παρονομαστή, αυτόν της απόλυτης ελευθερίας. 
Οι ερμηνείες των ανέκφραστων Ντανιέλ Ελίας και Εστεμπάν Μπιλιάρντι δεν προσφέρουν κάτι ιδιαίτερο στην ταινία, ενώ και ο σκηνοθετικός ρυθμός είναι αργός. Η ιδέα του story δεν είναι κακή, αλλά το σενάριο θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε δύο το πολύ ώρες και οι χαρακτήρες της βασικής πρωταγωνιστικής τριάδας να έχουν ξεδιπλωθεί πιο αδρά. Από εικαστική άποψη αυτό που σώζει την ταινία είναι η φωτογραφία του αργεντίνικου τοπίου από τον Alejo Maglio.
Η ταινία έχει προταθεί από την Αργεντινή για τα Όσκαρ 2024,  αλλά διατηρώ επιφυλάξεις… 
Παρατήρησα ότι ο σκηνοθέτης κάνει λογοπαίγνιο αναγραμματίζοντας τα ονόματα των βασικών χαρακτήρων της: Μοράν, Ρομάν, Νόρμα, Μόρνα και Ραμόν. (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Προβάλλεται στους κινηματογράφους από 21/12/2023
Είδος: Αστυνομική, Αισθηματική, Κομεντί, 189΄
Χώρα: Αργεντινή, 2023
Σκηνοθεσία: Ροντρίνγκο Μορένο
Παίζουν: Ντανιέλ Ελίας, Εστεμπάν Μπιλιάρντι, Μαργκαρίτα Μολφίνο, Σεσίλια Ραϊνέρο, Γκερμάν Ντε Σίλβα
Διανομή: Weirwave