20/12/23

Ο καπετάν Μιχάλης

Μια ταινία για τη φιλία, το πάθος, το πείσμα, τη γενναιότητα και τα διλλήματα, που μπορεί να οδηγήσουν σε επώδυνες καταστάσεις.
Βασισμένη στο πλέον ευπώλητο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη «Ο Καπετάν Μιχάλης» (κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα) η ταινία, αναφέρεται στην επανάσταση του 1889 και στην προσπάθεια των Κρητικών να απελευθερωθούν από τους Τούρκους. Κεντρικός ήρωας είναι ο Καπετάν Μιχάλης, ένας ασυμβίβαστος Κρητικός, ο οποίος κυκλοφορεί μαυροντυμένος και αξύριστος ωσότου ελευθερωθεί η Κρήτη. Ο καπετάν Μιχάλης, συγκεντρώνει στο πρόσωπό του όλα τα καλά και άσχημα της ελληνικής (και όχι μόνο της κρητικής) φυλής. Ενσαρκώνει μια νοοτροπία, η οποία με τις πρακτικές της είναι ικανή για τη μεγαλύτερη κατάκτηση, όσο και την πιο οδυνηρή συντριβή.  Αποτελεί μια μαρτυρία της Ελληνικής ιστορίας, του αλόγιστου πάθους και παράλογου πείσματος που οδηγεί συνέχεια σε επώδυνες περιπέτειες. 
Αυτό θα του συμβεί από στιγμή που συναντά την Εμινέ, μια δυναμική νέα κοπέλα που αναζητά τρόπο επιβίωσης σε μία κοινωνία ανδροκρατούμενη, κατά την οποία οι γυναίκες δεν είχαν τα δικαιώματα που έχουν σήμερα.
Η Εμινέ, είναι η γυναίκα του Νουρήμπεη ενός Τούρκου με τον οποίο ο καπετάν Μιχάλης, όταν ήταν νέοι είχαν ενώσει το αίμα τους σε μια αιώνια φιλία. Ο σκληρός χαρακτήρας του καπετάν Μιχάλη κυριεύεται από το δαίμονα του  πειρασμού, που δεν τον αφήνει σε ησυχία και στην κρίσιμη στιγμή τον αποσπά από το ιερό του καθήκον, όταν μια νέα εξέγερση ξεσπά, να εμπνεύσει και να ηγηθεί με το θάρρος του, των συμπατριωτών του. Μια εξέγερση, η οποία θα αλλάξει για πάντα τις ζωές όλων των ηρώων.
Ο Κώστας Χαραλάμπους έχει γυρίσει ένα φιλόδοξο βραδυφλεγές δράμα εποχής, με το οποίο προσπαθεί να αποδώσει το πνεύμα ενός δύσκολου συγγραφέα, όπως είναι ο Καζαντζάκης και να το φέρει κοντά στην εποχή μας. Ο Αιμίλιος Χειλάκης είναι εξαιρετικός στο ρόλο του αψύ καπετάν Μιχάλη και χαρακτηριστικό είναι το κινηματογραφικό ντεπούτο της Τζένης Καζάκου, η οποία ως Εμινέ, βρίσκεται μπροστά από την εποχή της, αλλά ενώ είναι επιτυχημένη η επιλογή της ως γυναίκας επαναστάτριας, δεν αποφεύγει το μελόδραμα.
Γενικά, έχουμε μια υπερπαραγωγή για τα ελληνικά δεδομένα, με αυθεντικά κοστούμια και ντεκόρ από τον Σάββα Πασχαλίδη, αρκετά καλή φωτογραφία και μουσική από την Κατερίνα Μαραγκουδάκη και τον Κώστα Χαριτάτο, αντίστοιχα. (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Προβάλλεται στους κινηματογράφους από 21-12-2023
Είδος: Δράμα, Ιστορικό, Πολεμικό, 153΄
Χώρα: Ελλάδα, 2023
Σκηνοθεσία: Κώστας Χαραλάμπους
Παίζουν: Αιμίλιος Χειλάκης,  Αλέκος  Συσσοβίτης,  Λουκία Μιχαλοπούλου, Τζένη Καζάκου, Παναγιώτης Μπουγιούρης, Σπύρος Μπιμπίλας, Γιώργος  Γεροντιδάκης,  Γιάννης Συλιγνάκης, Μάνος Ιωάννου, Βιργινία Ταμπαροπούλου
Διανομή: The Film Group