7/11/23

American carnage

Μια αντιρατσιστική ταινία εφηβικού τρόμου με αρκετό χιούμορ. Αλλά είμαι από αυτούς που υποστηρίζουν ότι μέσα από τις ταινίες φαντασίας, μπορείς αλληγορικά να πλησιάσεις πολλά κοινωνικά υπαρκτά προβλήματα.
Μέσα από πραγματικά αποσπάσματα τηλεοπτικών ειδήσεων, βλέπουμε ότι ένας κυβερνήτης μιας πολιτείας (των ΗΠΑ, βεβαίως) εκδίδει ένα εκτελεστικό διάταγμα για τη σύλληψη όλων των νέων μεταναστών χωρίς χαρτιά, στους οποίους προσφέρεται η ευκαιρία να αποσυρθούν οι κατηγορίες για παράνομη μετανάστευση, εφόσον προσφέρουν εθελοντική φροντίδα στους ηλικιωμένους. Θεμιτή η κοινωνική προσφορά, η οποία όμως για τους κεντρικούς χαρακτήρες της ταινίας, θα προκύψει απροσδόκητα εφιαλτική, όταν διαπιστώσουν ότι σε συγκεκριμένο κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων συμβαίνουν «σημεία και τέρατα».
Η ταινία ρίχνει μια φρέσκια ματιά στον ρατσισμό και στο μεταναστευτικό στις ΗΠΑ, οι οποίες -σημειωτέον- ιδρύθηκαν από μετανάστες που έφτασαν εκεί από χώρες της Ευρώπης και εγκαταστάθηκαν εξοντώνοντας τους ντόπιους ινδιάνους και των οποίων μεταναστών οι επίγονοι βλέπουν με άσχημο μάτι τους νέους μετανάστες και ειδικά τους «έγχρωμους». Ένας χάος, δηλαδή, συναισθημάτων που μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά.
Η ταινία θεωρώ ότι είναι πολυεπίπεδη και θίγει πολλά θέματα. Εντούτοις, ο ρατσισμός και η κατάχρηση εξουσίας από την υψηλότερη κοινωνικο-πολιτική βαθμίδα μέχρι τη χαμηλότερη, γίνονται αντικείμενο σκληρής κριτικής παρά τις υπερβολές του σεναρίου. Οι δε ηθοποιοί που υποδύονται τους κεντρικούς χαρακτήρες, όπως ας πούμε ο Γιόργκε Λέντερμποργκ Τζ. στο ρόλο του Τζέι Πι, είναι πάρα πολύ καλοί και κεντρίζουν το ενδιαφέρον του θεατή, βοηθώντας με τις ερμηνείες τους τη σφιχτή σκηνοθεσία.
Από κάποιο σημείο και μετά, αρχίζει να γίνεται προβλέψιμο το φρικιαστικό τέλος της, θυμίζοντάς μας μια ταινία με τον Τσάρλτον Ίστον της δεκαετίας του ’70, που αν αναφέρω και τον τίτλο της, θα χαλάσω και την όποια γοητεία του American Carnage. (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Προβάλλεται από  9/11/2023  στους κινηματογράφους
Είδος: Θρίλερ, Τρόμου, Κωμωδία, 101΄ 
Χώρα: ΗΠΑ, 2022
Σκηνοθεσία: Ντιέγκο Χαλίβις
Παίζουν: Γιόργκε Λέντερμποργκ Τζ., Τζένα Ορντέγκα, Αλεν Μαντονάλντο
Διανομή: Weirdwave