9/11/23

Νέες ταινίες από 9/11/2023 - Παρουσίαση και κριτική

Παρουσίαση και κριτική των ταινιών που προβάλλονται από 9/11/2023 στις αίθουσες. 
Στη φωτιά / The Royal Hotel / Η Αδελφότητα της Καπνιστής Σάουνας / American carnage / The Marvels / Ο μικρός Νικόλας / Chinatown (Επαν.) / Η μεγάλη πόλη (Επαν.)
Στη φωτιά - La passion de Dodin Bouffant
Μέσα από τον έρωτα δύο ανθρώπων, η ταινία βουτάει στον κόσμο της υψηλής γαστρονομίας, θεωρώντας το φαγητό ως χαρακτήρα ισάξιο των δύο βασικών πρωταγωνιστών και αποθεώνοντας τόσο την απόλαυσή του, όσο και την ιεροτελεστία της προετοιμασίας του. Επιτυχημένη συνταγή, με υλικά την εξαίρετη Ζιλιέτ Μπινός και τον υπέροχο Μπενουά Μαζιμέλ στους ρόλους της Εζενί και του Ντοντέν, των οποίων η στενή συνεργασία μετά από 20 χρόνια, μετατρέπεται σε ειδύλλιο και δημιουργεί νόστιμα πιάτα που εντυπωσιάζουν ακόμη και τους πιο επιφανείς σεφ του κόσμου. Όταν ο Ντοντέν αντιμετωπίζει την απροθυμία της Εζενί να δεσμευτεί μαζί του, αποφασίζει να αρχίσει να μαγειρεύει για εκείνη.
INFO
Είδος: Ιστορικό, Δράμα, Αισθηματικό, 144΄
Χώρα: Γαλλία, 2023
Σκηνοθεσία: Τραν Αν Χουνγκ
Παίζουν: Ζιλιέτ Μπινός, Μπενουά Μαζιμέλ, Εμανουέλ Σαλινζέρ, Πατρίκ Ντ’ Aσουμσάο, Γκαλατεά Μπελουτζί
Διανομή: Rosebud.21
===
The Royal Hotel
Ένα δυνατό αντισεξιστικό θρίλερ εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα. Ο φακός της Κίτι Γκριν ακολουθεί τις φίλες Χάνα (Τζούλια Γκάρνερ, από τη σειρά Ozark) και Λιβ (Τζέσικα Χένγουικ από τη σειρά Game of Thrones) που ταξιδεύουν στην Αυστραλία και πιάνουν μία προσωρινή δουλειά στο μπαρ του ξενοδοχείου «The Royal Hotel» σε μια απομονωμένη πόλη. Όταν όμως τα αστεία και η συμπεριφορά των θαμώνων ξεπεράσουν τα όρια, οι δύο κοπέλες θα βρεθούν παγιδευμένες σε μια άβολη κατάσταση που ξεφεύγει όλο και περισσότερο από τον έλεγχό τους. 
INFO
Είδος: Θρίλερ, 95΄
Χώρα: Αυστραλία, 2023
Σκηνοθεσία: Κίτι Γκριν
Παίζουν: Τζούλια Γκάρνερ, Τζέσικα Χένγουικ, Χιούγκο Γουίβινγκ, Τόμπι Γουάλας
Διανομή: The Film Group
===
Η Αδελφότητα της Καπνιστής Σάουνας - Smoke Sauna Sisterhood
Μια συγκινητική και ευαίσθητη προσέγγιση θεμάτων, όπως το ψυχικό τραύμα, η εξομολόγηση, η αλληλοκατανόηση και η επούλωση. Μια σάουνα καπνού (αυτό το είδος, Savvusanna Kombõ όπως λέγεται, υπάρχει στην Εσθονία) αποτελεί την αφορμή, για μερικές γυναίκες που συναντιούνται εκεί απελευθερωμένες και αδελφωμένες μέσα στο προστατευτικό της σκοτάδι, να αναγεννηθούν διηγούμενες ιστορίες πατριαρχίας. Ένα θέμα που σπάνια έχουμε δει με αυτόν τον τρόπο στην οθόνη.  
INFO
Είδος: Δράμα, 89΄
Χώρες: Εσθονία, Γαλλία, Ισλανδία, 2023
Σκηνοθεσία - Εμφάνιση: Άννα Χιντς
Διανομή: Tanweer, Filmtrade
===
American carnage
Μια αντιρατσιστική ταινία εφηβικού τρόμου με μαύρο χιούμορ, που ρίχνει μια φρέσκια ματιά στον ρατσισμό, στο μεταναστευτικό και στην κατάχρηση εξουσίας στις ΗΠΑ, στοιχεία που γίνονται αντικείμενα σκληρής κριτικής παρά τις υπερβολές του σεναρίου. Οι δε ηθοποιοί που υποδύονται τους κεντρικούς χαρακτήρες, όπως ας πούμε ο Γιόργκε Λέντερμποργκ Τζ. στο ρόλο του Τζέι Πι, είναι πάρα πολύ καλοί και κεντρίζουν το ενδιαφέρον του θεατή, βοηθώντας με τις ερμηνείες τους τη σφιχτή σκηνοθεσία. Από κάποιο σημείο και μετά, αρχίζει να γίνεται προβλέψιμο το φρικιαστικό τέλος της, θυμίζοντάς μας μια ταινία με τον Τσάρλτον Ίστον της δεκαετίας του ’70. (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Θρίλερ, Τρόμου, Κωμωδία, 101΄ 
Χώρα: ΗΠΑ, 2022
Σκηνοθεσία: Ντιέγκο Χαλίβις
Παίζουν: Γιόργκε Λέντερμποργκ Τζ., Τζένα Ορντέγκα, Αλεν Μαντονάλντο
Διανομή: Weirdwave
===
The Marvels
Η 33η ταινία στο Marvel Cinematic Universe και η πρώτη με τρεις ηρωίδες. Η Κάρολ Ντένβερς, γνωστή ως Captain Marvel, έχει ανακτήσει την ταυτότητά της από τους τυραννικούς Κρίι και έχει εκδικηθεί την Υπέρτατη Νοημοσύνη. Ωστόσο, κάποιες ανεξέλεγκτες συνέπειες την οδηγούν να επωμίζεται το βάρος ενός ανισόρροπου σύμπαντος. Όταν το καθήκον τη στέλνει σε μια ανώμαλη σκουληκότρυπα που συνδέεται µε επαναστάτες Κρίι, οι δυνάμεις της µπλέκονται µε εκείνες άλλων δύο ηρωίδων, που προσπαθούν να σώσουν το σύμπαν.
INFO
Είδος: Φαντασίας, Περιπέτεια, 105΄
Χώρα: ΗΠΑ, 2023
Σκηνοθεσία: Νια Ντα Κόστα
Παίζουν: Μπρι Λάρσον, Ιμαν Βελάνι, Τεγιόνα Πάρις
Διανομή: Feelgood
===
Ο μικρός Νικόλας: Τι περιμένουμε για να είμαστε ευτυχισμένοι;
Μία ταινία για τη φιλία, τη δημιουργικότητα και τα παιδικά χρόνια της αθωότητας. Βασισμένη στα κόµικς και παιδικά βιβλία των Ζαν-Ζακ Σεμπέ και Ρενέ Κοσινί, η ταινία τιμά το πνεύμα των δυο θρυλικών δημιουργών και του εμβληματικού έργου τους. Πρόκειται για μια απολαυστική και συγκινητική ιστορία των δύο δημιουργών που στερήθηκαν πολλά και επινόησαν τον Μικρό Νικόλα τον σκανταλιάρη και σπαρταριστό ήρωα, που αντιστάθμισε τις δυσκολίες που πέρασαν ως παιδιά. 
INFO
Είδος: Animation, Οικογενειακό, 82΄
Χώρα: Γαλλία, 2023
Σκηνοθεσία: της Αμαντίν Φρεντόν και του Μπενζαμέν Μασούμπρ 
Διανομή: Feelgood
===
Chinatown (Επαν.)
Με φόντο τη δεκαετία του '30 στην Chinatown του Λος Άντζελες, αυτό το νοσταλγικό θρίλερ, στο στυλ των γκανγκστερικών ιστοριών του Ντάσιελ Χάμετ και του Ρέιμοντ Τσάντλερ, αντλεί την ιστορία του από τις απάτες γύρω από τα δικαιώματα του νερού σε μια περιοχή που περιστοιχίζεται από άνυδρη έρημο και τα ακίνητα, ένα εμπόριο που βρίσκεται σε ανάπτυξη. (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Αστυνομικό, Μυστηρίου, 130΄
Χώρα: ΗΠΑ, 1974
Σκηνοθεσία: Ρομάν Πολάνσκι
Παίζουν: Τζακ Νίκολσον, Φέι Ντάναγουεϊ, Τζον Χιούστον
Διανομή: New Star
===
Η μεγάλη πόλη – Mahanagar - The big city (Επαν.)
Η ιστορία μιας χειραφετημένης γυναίκας στην Καλκούτα της δεκαετίας του ‘60. H «Μεγάλη Πόλη» βασίζεται στο μυθιστόρημα του Narendranath Mitra, «Abataranika» που αφηγείται την ιστορία μιας νοικοκυράς που εγκαταλείπει την παραδοσιακή οικογένειά της αναλαμβάνοντας δουλειά ως πωλήτρια και ως εκ τούτου «σπάζει» μια σειρά από ρόλους του φύλου της.
INFO
Είδος: Δράμα, Κοινωνικό, 136΄
Χώρα: Ινδία, 1936
Σκηνοθεσία: Σατιαγίτ Ράι 
Παίζουν: Ανίλ Τσατερζί, Μαντχάβι Μουκχερζί, Γιάβα Μπατσχάν, Σεφάλικα Ντέβι 
Διανομή: New Star