30/10/23

Η Γη της Επαγγελίας – Promised Land - Bastarden

Ένα ευρωπαϊκό νέο-γουέστερν, που περιλαμβάνει στοιχεία του παλιομοδίτικου είδους της άγριας δύσης και τουλάχιστον έναν μοναχικό, ηθικό αλλά και πεισματάρη τύπο που κάνει σχέδια, αλλά βρίσκει απέναντι τον σαδιστή γαιοκτήμονα, ο οποίος βλέπει την εξουσία του να απειλείται. 
Μια πολυεπίπεδη ταινία που μιλάει για τις κοινωνικές διαφορές, την ατιμωρησία της άρχουσας τάξης, την απληστία, το ρατσισμό, την ανθρώπινη εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση. Ένα βίαιο, αλλά απολαυστικό γουέστερν από τη Δανία.
Βρισκόμαστε στο 1755 στη Γιουτλάνδη και ο Λούντβιχ Κάλεν (Μίκελσεν) ένας μοναχικός λοχαγός ταπεινής καταγωγής, καρπός της παράνομης σχέσης μιας υπηρέτριας και ενός ευγενή, είναι αποφασισμένος να κυνηγήσει το όνειρό του με κάθε κόστος.  Έτσι, ζητά την άδεια του Βασιλιά ώστε να καλλιεργήσει έναν  αφιλόξενο χερσότοπο και να δημιουργήσει εκεί μια βασιλική αποικία, με αντάλλαγμα να του δοθεί ένας τίτλος ευγενείας, αλλά όπως λέει η παροιμία «εμείς κάνουμε σχέδια και ο Θεός γελάει». Ο Κάλεν θα βρει πολλά εμπόδια στον δρόμο του, με κυριότερο τον ημιπαράφρονα και σαδιστή γαιοκτήμονα Φρέντερικ ντε Σίνκελ (Σάιμον Μπένεμπιεργκ), τον πανίσχυρο άνδρα της περιοχής, που θα του κάνει τη ζωή δύσκολη.
Έξοχες ερμηνείες με τον πληθωρικό Μαντς Μίκελσεν να δεσπόζει με την λιγομίλητη, λιτή αλλά πάντοτε εκφραστική του προσωπικότητα σε όλη τη διάρκεια της ταινίας, έχοντας δίπλα του και την επίσης έξοχη Aμάντα Κολίν, που υποδύεται την Αν Μπάρμπαρα (η ταινία βασίζεται στο βιβλίο The Captain and Ann Barbara της Ιντα Γένσεν).
Η σκηνοθεσία πιστή στη συνταγή του γουέστερν και η σκοτεινή φωτογραφία του Ράσμους Βίντεμπεκ, είτε στις απέραντες εκτάσεις, είτε στους εσωτερικούς αριστοκρατικούς χώρους, ενδυναμώνει το δράμα και όλα μαζί προσφέρουν μια συναρπαστική ταινία.  (Κριτική μου για το myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 2/11/2023 στους κινηματογράφους
Είδος: Ιστορικό, Δράμα, 127΄
Χώρες: Δανία, Σουηδία, Νορβηγία, Γερμανία, 2023
Σκηνοθεσία:  Νικολάι Αρσέλ
Παίζουν: Μαντς Μίκελσεν, Aμάντα Κολίν, Σάιμον Μπένεμπιεργκ, Γκούσταβ Λιντ
Διανομή: Weirdwave