9/8/23

Medusa Deluxe

Ένα whodunnit με φόντο το χώρο της κομμωτικής. Μια ταινία μυστηρίου «για τα μαλλιά», όπως αναφέρει και ο Βρετανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Τόμας Χάρντιμαν, του οποίου το Medusa Deluxe είναι το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του, που γυρίστηκε στη Βόρεια Αγγλία κατά τη διάρκεια της καραντίνας (μετά από τις μικρού μήκους Radical Hardcore και Pitch Black Panacea).
Η ιστορία διαδραματίζεται στα παρασκήνια ενός κορυφαίου διαγωνισμού κομμωτικής, όταν ένας από τους συμμετέχοντες βρίσκεται νεκρός υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Από τις συζητήσεις μεταξύ των ανθρώπων του χώρου, προκύπτει ότι από το θύμα έχει αφαιρεθεί το σκαλπ (όπως το κάνουν οι ινδιάνοι γδέρνοντας το κρανίο, ενώ  ακόμα το θύμα αναπνέει). Ανατριχιαστικό, αλλά ο θεατής παρακολουθεί τις συζητήσεις ταυτόχρονα με τις εκφράσεις και τις ατάκες που χρησιμοποιούνται στα κομμωτήρια, αλλά και πολλά περισσότερα βέβαια, αφού στο χώρο αυτό επικρατεί υπέρμετρη φιλοδοξία, αδυσώπητος ανταγωνισμός, καριέρες  καταστρέφονται, φιλίες επίσης, όπως και νέες δημιουργούνται. Το μυστήριο δύσκολα ξεμπλέκεται, όπως και τα μαλλιά του μυθικού πλάσματος της Μέδουσας, που αποτελούνταν από φίδια.
Ο φακός του Τόμας Χάρντιμαν αεικίνητος ακολουθεί τις περισσότερες φορές τους χαρακτήρες από πίσω να κινούνται στα παρασκήνια σε μια προσπάθεια να καταλάβουν ακριβώς τι έχει συμβεί και να ανταλλάσσουν φήμες και κουτσομπολιά, ενώ ο θεατής δεν βλέπει ούτε αστυνομικούς, ούτε ντετέκτιβ να βρίσκονται ανάμεσα τους και το suspense κορυφώνεται μέχρι το εκπληκτικό φινάλε, κατά το οποίο «πέφτουν» και οι τίτλοι της ταινίας. Ένα είναι βέβαιο: ότι σ’ αυτή την κοινότητα των ανθρώπων, ανεξαρτήτως των όσων συμβαίνουν γύρω τους, το πάθος τους για τα μαλλιά αγγίζει τα όρια της εμμονής. Άλλωστε τα μαλλιά έχουν να κάνουν με το πώς παρουσιάζεις τον εαυτό σου στον κόσμο, είναι κάτι πολιτισμικά σημαντικό, όπως αναφέρει και ο σκηνοθέτης.
Το φιλμ οπτικά εντυπωσιακό (Φωτογραφία: Ρόμπι Ράιαν & Κομμώσεις & Περούκες: Γιουτζίν Σουλεϊμάν), βλέπεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον λόγω της πρωτοτυπίας του θέματος καθώς και της ευαίσθητης προσέγγισης ενός χώρου που σπάνια βλέπουμε (προσωπικά δεν θυμάμαι κάτι παρόμοιο) στον κινηματογράφο και μάλιστα ως φόντο ενός αστυνομικού μυστηρίου.
(Κριτική μου για το myFILM)
INFO
Προβάλλεται από 8/8/2023 στο Cinobo
Είδος: Αστυνομική, Μυστηρίου, 101΄
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο, 2022
Σκηνοθεσία: Τόμας Χάρντιμαν
Παίζουν: Κλερ Πέρκινς, Κέιλα Μέικλ, Λίλιτ Λέσερ