17/8/23

Νέες ταινίες από 17/8/2023 - Παρουσίαση και σχολιασμός

Παρουσίαση και σχολιασμός των ταινιών που προβάλλονται από 17/8/2023 στους κινηματογράφους: Έρευνα πάνω σε κρατικό σκάνδαλο / Εμείς οι δυο / Μια του… ψεύτη / Η μικρή εξωγήινη / Fargo (Επαν.) / Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές (Επαν.) / Επάγγελμα ρεπόρτερ (Επαν.) / Το τελευταίο στάδιο (Επαν.)
Έρευνα πάνω σε κρατικό σκάνδαλο - Enquête sur un scandale d' État
Βραδυφλεγές αστυνομικό και πολιτικό δράμα, βασισμένο στο βιβλίο «L’ infiltre» των Υμπέρ Αβουάν & Εμμανουέλ Φανστέν και δηλωμένο εξ αρχής ως «φανταστική ιστορία», γύρω από το εμπόριο ναρκωτικών και πώς αντιμετωπίζεται από το επίσημο κράτος της Γαλλίας.
Ένα φιλμ νουάρ, γεμάτο αλήθειες που κρύβονται από σκοπιμότητες, τόσο στο χώρο της πολιτείας, όσο και στο δημοσιογραφικό, που πρέπει να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, αλλά να μην εκθέτει πρόσωπα (που τα χρησιμοποιεί για τις «αποκαλύψεις») και να φυλάγεται από απειλές (απ’ όπου κι αν προέρχονται)
Σύμφωνα με το story, τα γαλλικά τελωνεία κατάσχουν επτά τόνους κάνναβης στην καρδιά της πρωτεύουσας. Ένας πρώην «εισαγωγέας» ναρκωτικών ισχυρίζεται ότι μπορεί να αποδείξει την ύπαρξη κρατικής διακίνησης με επικεφαλής τον Ζακ Μπιγιάρ (Βενσάν Λιντόν), έναν υψηλόβαθμο Γάλλο αστυνομικό με χαμηλό προφίλ και έντονη τη μυστικοπάθεια ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του. (Περισσότερη κριτική ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Αστυνομική, Δράμα, 121΄
Χώρα: Γαλλία, 2021
Σκηνοθεσία: Τιερί Ντε Περεττί
Παίζουν: Ροσντί Ζεμ, Πιό Μαρμέι, Βενσάν Λιντόν, Ζυλί Μουλιέρ, Αλεξίς Μανεντί
Διανομή: Weird Wave
 
Εμείς οι δυο - L’ amour et les forêts 
Μια ταινία για την ενδοοικογενειακή βία, που περιγράφει μεθοδικά και χρονολογικά μια κλασική ιστορία.
Όταν η Μπλανς συναντά τον Γκρεγκουάρ, νομίζει ότι βρήκε τον ιδανικό σύντροφο. Οι δεσμοί που τους δένουν μεγαλώνουν γρήγορα και ακολουθεί μια παθιασμένη σχέση, που οδηγεί στην συγκατοίκηση. Για την Μπλανς, μακριά από την οικογένειά της και τη δίδυμη αδερφή της, Ρόουζ, ξεκινά μια νέα ζωή. Όμως σιγά σιγά βρίσκεται εγκλωβισμένη στα χέρια ενός βαθιά κτητικού και επικίνδυνου άντρα. (Περισσότερη κριτική ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Δράμα, 105΄ 
Χώρα: Γαλλία, 2023
Σκηνοθεσία: Βαλερί Ντονζελί
Παίζουν: Βιρζινί Εφιρά, Μελβίλ Πουπό, Ντομινίκ Ρεϊμόν
Διανομή: Spentzos Film
 
Μια του… ψεύτη – Menteur
Μια κωμωδία για την επίδραση του ψέματος στη ζωή μας, που «πατάει» στο φιλμ «Ψευταράς» με τον Τζιμ Κάρεϊ.
Ο Ζερόμ είναι ένας φοβερά ευφάνταστος, ψυχαναγκαστικός ψεύτης: λέει ψέματα σε όλους, με κάθε είδους αφορμή, για τα πάντα. Κανείς δεν τον πιστεύει πια, αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει να λέει ακόμα περισσότερα ψέματα. Η οικογένεια και οι φίλοι του δεν αντέχουν τα καθημερινά του ψέματα και κάνουν τα πάντα για να τον κάνουν να αλλάξει συμπεριφορά, όμως εκείνος συνεχίζει απτόητος. Ώσπου μια μέρα αλλάζουν όλα: όλα τα ψέματα που έχει πει γίνονται ξάφνου πραγματικότητα και κάνουν τη ζωή του άνω-κάτω, όσο εκείνος προσπαθεί απεγνωσμένα να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Εφιάλτης…
INFO
Είδος: Κωμωδία, 93΄ 
Χώρα: Γαλλία, 2023
Σκηνοθεσία: Ολιβιέ Μπαρού
Παίζουν: Ταρέκ Μπουνταλί, Αρτούς, Πολίν Κλεμέν, Κατρίν Οσμαλίν, Καρίμ Μπελκαντρά
Διανομή: Rosebud.21
==========================
Η μικρή εξωγήινη – The little allien
Σε κάποιες κατά τ’ άλλα μοναχικές καλοκαιρινές διακοπές, ο εσωστρεφής Άλαν πείθεται να λειτουργήσει ως ανθρώπινη κεραία για τον παλιό, εμμονικό με τα Ούφο γείτονά του, που πιστεύει ότι ένας τεράστιος στόλος εισβολής βρίσκεται καθ’ οδόν. Αλλά αυτό που ανακαλύπτουν δεν είναι ακριβώς ένας τεράστιος στόλος εισβολής. Όταν καταρρέει η ετοιμόρροπη κατασκευή για την κεραία, ο Άλαν σώζεται στο τσακ από ένα μικρό εξωγήινο κορίτσι, τη Μπρίτνεϊ, η οποία κάνει μια σχολική εργασία για την πρωτόγονη ανθρώπινη φυλή. Τώρα, ο Άλαν πρέπει να τη βοηθήσει να γυρίσει στο σπίτι της.
INFO
Είδος: Animation, Οικογενειακή, Περιπέτεια, 80΄
Χώρα: Νορβηγία, 2022
Σκηνοθεσία: Αμαλί Νέσμπι Φικ
Ακούγονται: Ζωή Κατσάτου, Αφροδίτη Αντωνάκη, Ακίνδυνος Γκίκας, Στέλιος Ψαρουδάκης, Χριστίνα Παπαδοπούλου, Νικολέτα Κουνενιδάκη, Ευθύμης Τόρης, Ανδρέας Ευαγγελάτος
Διανομή: Neo Films
 
Fargo (Επαν.)
Αξέχαστη, αστυνομική, μαύρη (και βίαιη) κωμωδία με αφοπλιστικό χιούμορ, για την οποία η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, κέρδισε Όσκαρ Καλύτερης Ηθοποιού και οι αδερφοί Κοέν Καλύτερου Σεναρίου.
O Τζέρι (Γουίλιαμ Μέισι), ένας άτυχος πωλητής αυτοκινήτων προσλαμβάνει δύο εγκληματίες για να απαγάγουν τη γυναίκα του (Κριστίν Ρούτρουντ), προκειμένου να αποσπάσει λύτρα από τον πλούσιο πεθερό του (Χάρβι Πρεσνέλ) που τον αντιμετωπίζει σαν looser. Ωστόσο, τα πράγματα ξεφεύγουν γρήγορα από τον έλεγχο, καθώς οι απαγωγείς (Στιβ Μπουσέμι & Πίτερ Στορμάρε) διαπράττουν μια σειρά άγριων δολοφονιών και μια ακατάβλητη έγκυος αστυνομικός (Φράνσις ΜακΝτόρμαντ) καλείται να διερευνήσει την υπόθεση.
Η ταινία είναι «βασισμένη σε μια αληθινή ιστορία» που διαδραματίστηκε στη Μινεσότα το 1987. Έχει γυριστεί επί τόπου και στη Βόρεια Ντακότα, από τους αδελφούς Ίθαν και Τζόελ Κοέν (Blood Simple, Miller's Crossing και Barton Fink), αλλά ποτέ πριν μια ταινία τόσο υπέροχη όσο αυτή, για την οποία το να περιγράψεις στο ελάχιστο την πλοκή, σημαίνει ότι κινδυνεύεις να χαλάσεις τις ανατροπές της. Και είναι γεμάτη από αυτές. Ανεπιφύλακτα πρέπει να δείτε την ταινία αυτή.
INFO
Είδος: Θρίλερ, Αστυνομική, 98΄
Χώρα: ΗΠΑ, 1996
Σκηνοθεσία: Τζόελ & Ιθαν Κοέν
Παίζουν: Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, Γουίλιαμ Μέισι, Στιβ Μπουσέμι, Πίτερ Στορμάρε
Διανομή: Summer Classics
========================
Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές - Murder on the Orient Express (Επαν.)
Κλασικό whodunnit βασισμένο σε μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι σε σκηνοθεσία Σίντνεϊ Λιούμετ και με cast τεραστίων διαστάσεων.
Ο διάσημος Βέλγος ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό ταξιδεύει με το Οριάν Εξπρές, αλλά εξαιτίας μιας τρομερής χιονοθύελλας, το τρένο σταματά στα μισά της διαδρομής Κωνσταντινούπολη-Παρίσι. Ξαφνικά, ένας από τους επιβάτες του τρένου, ύποπτος για την υπόθεση απαγωγής και δολοφονίας ενός μικρού κοριτσιού, βρίσκεται δολοφονημένος. Ο Πουαρό αναλαμβάνει να ρίξει φως στην υπόθεση. Όλοι έχουν κίνητρο, όλοι είναι ύποπτοι, αλλά όλοι έχουν ένα καλό άλλοθι. 
INFO
Είδος: Θρίλερ, Αστυνομική, 128΄ 
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο, 1974
Σκηνοθεσία: Σίντνεϊ Λιούμετ
Παίζουν: Βανέσα Ρεντγκρέιβ, Άντονι Πέρκινς, Ζακλίν Μπισέ, Σον Κόνερι, Ίνγκριντ Μπέργκμαν, Λορίν Μπακόλ, Άλμπερτ Φίνεϊ
Διανομή: Cinobo
 
Επάγγελμα ρεπόρτερ – The passenger (Επαν.)
Ένας απογοητευμένος πολεμικός ανταποκριτής στην Αφρική ακολουθεί τον ριψοκίνδυνο δρόμο να αλλάξει ταυτότητα με εκείνη ενός γνωστού του και έμπορου όπλων που πέθανε ξαφνικά σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Οι συνέπειες αυτής της αλλαγής θα είναι ολέθριες.
Αινιγματική αφήγηση του Μικελάντζελο Αντονιόνι, ο οποίος μέσα από ένα θρίλερ περιπέτειας, κατάφερε να δημιουργήσει ένα υπαρξιακό ψυχογράφημα, το οποίο ο Τζακ Νίκολσον αγάπησε τόσο, ώστε αγόρασε τα δικαιώματα για να μη τύχει ευρείας κυκλοφορίας. Από την άλλη, ο Αντονιόνι, είχε εκφράσει την επιθυμία ότι θα προτιμούσε τον Ντόναλντ Σάδερλαντ για το ρόλο. Ο διάσημος σκηνοθέτης είχε πει για την υπόθεση, ότι πρόκειται για «κάποιον που ακολουθεί τη μοίρα του, έναν άνθρωπο που παρακολουθεί την πραγματικότητα όπως του προκύπτει».
Συνολικά, πρόκειται για ένα αργόσυρτο ψυχογράφημα, που αναδεικνύει τον Τζακ Νίκολσον και θεωρήθηκε αριστούργημα ύστερα και από τα «Μπλόου Απ» (1966) και «Ζαμπρίσκι Πόιντ» (1970) του ίδιου σκηνοθέτη. Σύμφωνα με το IMDB πήρε την 110η θέση στη λίστα κριτικών και την 322η στη λίστα σκηνοθετών για τα «Greatest Films of All Time» (2012) του περιοδικού Sight & Sound.
INFO
Είδος: Δράμα, 126΄
Χώρες: Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, 1975 
Σκηνοθεσία: Μικελάντζελο Αντονιόνι
Παίζουν: Τζακ Νίκολσον, Μαρία Σνάιντερ, Στίβεν Μπέρκοφ, Ίαν Χέντρι, Τζένι Ρούνακερ
Διανομή: Riviera
 
Το τελευταίο στάδιο - The last stage (Επαν.)
Η Μάρτα Βάις (Μπαρμπάρα Ντραπίνσκα), μια Πολωνή Εβραία, φτάνει με αυτοκίνητο μεταφοράς βοοειδών στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς. Εκεί, τραβά την προσοχή των φρουρών καθώς είναι πολύγλωσση και εργάζεται ως μεταφράστρια. Όταν ρωτάει για το εργοστάσιο στο στρατόπεδο, μια συγκρατούμενή της την ενημερώνει ότι είναι κρεματόριο και ότι η υπόλοιπη οικογένειά της πιθανώς έχει δολοφονηθεί
INFO
Είδος: Δράμα, 104΄
Χώρα: Πολωνία, 1947
Σκηνοθεσία: Γουάντα Γιακουμπόφσκα
Παίζουν:  Αλεξάντρα Σλόνσκα, Ζόφια Μροζόφσκα
Διανομή: New Star