15/7/23

Δίνη – Vortex

Σειρά επιστημονικής φαντασίας και μυστηρίου (αστυνομικού whodunnit) που επικεντρώνεται περισσότερο στους χαρακτήρες τα διλλήματα και τα συναισθήματά τους, παρά σε τεχνικές λεπτομέρειες.
Βρισκόμαστε στο 2025 και χάρη στην τεχνολογία, οι αστυνομικοί χρησιμοποιώντας τεχνικές Εικονικής Πραγματικότητας (VR) μπορούν να βυθιστούν σε τοποθεσίες εγκλήματος, που υπάρχουν σε τεράστια αρχεία βιντεοσκοπημένες από drones, ώστε να διευκολυνθούν στις έρευνές τους. 
Όταν ο επιθεωρητής Λουντόν, χρησιμοποιεί VR για να αναλύσει μια σκηνή εγκλήματος μιας πρόσφατα πνιγμένης γυναίκας σε μια παραλία στη Μπρεστ, εμφανίζεται μπροστά του κάνοντας το συνηθισμένο της τζόκινγκ, η δολοφονημένη -το 1998- γυναίκα του Μελανί. Εκείνη δεν τον αναγνωρίζει, τρομοκρατείται και εκείνος την καθησυχάζει αποκαλύπτοντάς της ότι είναι ο Λουντό ο άντρας της μετά από 27 χρόνια και βρίσκεται εκεί ύστερα από κάποια χωροχρονική δυσλειτουργία στο σύστημα VR της αστυνομίας. Φυσικά και δεν μπορεί να τον πιστέψει, αφού αυτή βρίσκεται στο 1998. Όταν μάλιστα του λέει την ημερομηνία, εκείνος παθαίνει σοκ διότι η «συνάντησή» τους συμβαίνει 11 μέρες πριν εκείνη δολοφονηθεί. Της εξηγεί πώς βρέθηκε εκεί και επειδή αγαπιούνται πολύ, συναποφασίζουν να αλλάξουν τη ροή της ιστορίας ώστε η Μελανί να μη δολοφονηθεί. 
Πρέπει όμως ο Λουντόν, ευρισκόμενος στο 2025, να ανοίξει πάλι το φάκελό της, να ανακαλύψει το δολοφόνο της και μέσα σε 10 μέρες να της πει πως θα τον αποφύγει. Ταυτόχρονα, πρέπει να βρει κατάλληλες δικαιολογίες για τον αρχηγό της αστυνομίας και την εισαγγελέα για το αναδρομικό ενδιαφέρον του και επίσης (το σημαντικότερο) να βρίσκει δικαιολογίες για τη δεύτερη γυναίκα του με την οποία έχει και ένα αγοράκι. Χώρια που έχει και την Παρβανά την κόρη του από τη νεκρή (γι’ αυτήν) γυναίκα του, η οποία ανησυχεί από τη συμπεριφορά του. 
Παρά το αλλοπρόσαλλο της υπόθεσης (τα ταξίδια στο χρόνο είναι δύσκολα στη λογοτεχνία του είδους, διότι παρουσιάζουν πολλές παραμέτρους και πολλές παράπλευρες χρονικές δυσκολίες), η σειρά παρουσιάζει ενδιαφέρον -πέρα από τη διαχείριση της απώλειας και του πένθους- πρώτα ως ιστορία αγάπης και ύστερα, από τα ηθικά προβλήματα που θίγει και ειδικά από τα συναισθήματα που εγείρονται από τη γνώση του μέλλοντος και από τα διάφορα «τι θα συνέβαινε εάν…» που απασχολούν κάθε άνθρωπο, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν. Σύμφωνα με το «φαινόμενο της πεταλούδας» που αναφέρεται σε όλη τη σειρά, οποιαδήποτε μικρή, ανεπαίσθητη αλλαγή στο παρελθόν μπορεί να γίνει το έναυσμα για κοσμοϊστορικές αλλαγές στο παρόν.
Η σκηνοθεσία έχει ρίξει το βάρος στους χαρακτήρες, από τους οποίους ξεχωρίζει η ερμηνεία του Τομέρ Σισλέ, ως Λουντόν. (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Προβάλλεται στο Netflix
Είδος: Μίνι σειρά, Μυστηρίου, Φαντασίας, Δραματική (6 ωριαίων επεισοδίων)
Χώρα: Γαλλία, 2022
Σκηνοθεσία: Σλίμαν-Μπαπτίστ Μπερούν
Παίζουν: Τομέρ Σισλέ, Καμίλ Κλαρίς, Ζίνεμπ Τρίκι, Ερίκ Πουσό, Σαντρίν Σαλιέρ