25/7/23

Διακοπές στη Ρώμη - Roman holiday

Μια από τις πιο εμβληματικές ρομαντικές κωμωδίες όλων των εποχών που έχει εμπνεύσει πολλές απομιμήσεις, αλλά καμία δεν έχει πλησιάσει τη γοητεία του πρωτότυπου. 
Στην ταινία αυτή, η Όντρεϊ Χέπμπορν (που κάνει το ντεπούτο της στο Χόλιγουντ) κέρδισε και το πρώτο της Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου υποδυόμενη την πριγκίπισσα Άννα, η οποία βρίσκεται στη μέση μιας πολύ προβεβλημένης περιοδείας στις πρωτεύουσες της Ευρώπης, αλλά έχει βαρεθεί το πρωτόκολλο και τις τυπικότητες και όταν με τη συνοδεία της φτάνουν στη Ρώμη, αποφασίζει να δραπετεύσει από τα πριγκιπικά της καθήκοντα.  Ενώ περιπλανιέται στην πόλη, γνωρίζει έναν Αμερικανό δημοσιογράφο, τον Τζο Μπράντλεϊ (Γκρέγκορι Πεκ), ο οποίος προσποιούμενος ότι δεν ξέρει ποια είναι, αποφασίζει να περάσει χρόνο μαζί της. 
Η ταινία έχει αρκετή περιπέτεια και ενθουσιασμό για να ικανοποιήσει μεγάλη γκάμα θεατών και η ελαφρώς γλυκόπικρη νότα του τέλους γίνεται αποδεκτή ύστερα από δυο ανάλαφρες ώρες.
Αξέχαστες ερμηνείες, όμορφα πλάνα από την Αιώνια Πόλη, summer mood και δύο στοιχεία για την ιστορία: το ένα είναι ότι το σενάριο γράφτηκε από τον διάσημο Ντάλτον Τράμπο, ο οποίος όμως ήταν στη «μαύρη λίστα» του μακαρθισμού και έτσι αποδόθηκε στον Ίαν ΜακΛίλαν Χάντερ (που ήταν «βιτρίνα» του) και το άλλο, ότι εμφανίζεται για δεύτερη φορά σε ταινία το σκουτεράκι Vespa 125 που έγινε διάσημο χάρη στη χρήση του από τον Γκρέγκορι Πεκ (η πρώτη του εμφάνιση, ήταν στην ταινία Domenica d' Agosto του 1950, αλλά κανείς δεν είχε δώσει σημασία). - Κριτική μου για το myfilm.
INFO
Προβάλλεται από 27/7/2023 στους κινηματογράφους
Είδος: Αισθηματική, Κωμωδία, 118΄
Χώρα: ΗΠΑ, 1953
Σκηνοθεσία: Γουίλιαμ Γουάιλερ
Παίζουν: Γκρέγκορι Πεκ, Όντρεϊ Χέπμπορν
Διανομή: Summer Classics