16/7/23

Με τα μάτια κλειστά: Βαρκελώνη – Bird box: Barcelona

Μετα-αποκαλυπτική περιπέτεια τρόμου από την Ισπανία, η οποία έρχεται ως spin-off της ταινίας «Με τα μάτια κλειστά» (Bird Box, 2018) της Σούζαν Μπίερ με τη Σάντρα Μπούλοκ. Εκείνη διαδραματιζόταν στην Αμερική, ετούτη δω διαδραματίζεται στην Βαρκελώνη.
Εδώ έχουμε τον Σεμπάστιαν (τον υποδύεται ο Μάριο Καζάς), ο οποίος, μαζί με την κόρη του Άννα, προσπαθεί να επιβιώσει από μια μυστηριώδη οντότητα που αναγκάζει τους ανθρώπους να αυτοκτονήσουν μόλις τη δουν, εμείς -ευτυχώς- δεν τη βλέπουμε ποτέ. Η πλειονότητα του πληθυσμού έχει αφανιστεί εξαιτίας αυτού του απαίσιου φαινομένου και οι υπόλοιποι επιζώντες δεν βγαίνουν ποτέ έξω χωρίς δεμένα μάτια.
Συγκριτικά, η ταινία της Βαρκελώνης έχει λίγο πολύ πιο σοβαρό σενάριο σε σύγκριση με την ιστορία της Σάντρα Μπούλοκ και τα δυο παιδιά της που ταξίδευαν με βάρκα σε ποτάμι μέσα σε δάσος -τελικά χωρίς σκοπό- και στο φινάλε μας είχε αφήσει στα κρύα του λουτρού. 
Εδώ, στην άλλοτε όμορφη πόλη της Βαρκελώνης, δημιουργούνται κάποια θέματα  θεολογικά και ψυχολογικά με τους άλλους επιζώντες, αλλά και πάλι το θέμα της ταινίας δεν απογειώνεται. Ίσως επειδή έχουμε δει το προηγούμενο. Κι εδώ έχουμε κάποια flashback που εξηγούν  το παραφυσικό ξέσπασμα και στη συνέχεια η ιστορία επικεντρώνεται στις προσπάθειες του Σεμπάστιαν να οδηγήσει μια μικρή ομάδα επιζώντων σε ένα ασφαλές μέρος. 
Ενδιαφέρον συγκεντρώνει ο πρωταγωνιστής που είναι ένας ηθικά διφορούμενος χαρακτήρας, με ψυχολογικές μεταπτώσεις. Το βλέπουμε στα flashback. Οι άλλοι χαρακτήρες απλά υποστηρίζουν τον κεντρικό και η ταινία οδηγείται προς το φινάλε χλιαρά. (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Προβάλλεται στο Netflix
Είδος: Θρίλερ, Επιστημονικής Φαντασίας, 111΄
Χώρα: Ισπανία, 2023
Σκηνοθεσία: Άλεξ & Ντέιβιντ Πάστορ
Παίζουν: Μάριο Κάσας, Τζορτζίνα Κάμπελ, Ντιέγκο Κάλβα Χερνάντεζ