6/7/23

Νέες ταινίες από 6/7/2023 - Παρουσίαση και σχόλια

Παρουσίαση και σχόλια για τις ταινίες που προβάλλονται από 6/7/2023 στους κινηματογράφους: Τα πάνω κάτω / Ο τέταρτος επιβάτης / Book Club Το επόμενο κεφάλαιο / Ο γιός / Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις; / Resident evil: Death Island / Παγιδευμένη ψυχή: Η πορφυρή πόρτα / Η γυναίκα με τη λεοπάρδαλη (Επαν.) / Πάθος (Επαν.)
Τα πάνω κάτω - The innocent
Μια διασκεδαστική κωμωδία καταστάσεων, η οποία στο δεύτερο μέρος εξελίσσεται σε αστυνομική περιπέτεια δράσης.
Ο Αμπέλ (Λουί Γκαρέλ) γιος της  Σιλβί (Ανούκ Γκρίνμπεργκ)  μιας γυναίκας, η οποία διδάσκει θέατρο και υποκριτική στις φυλακές, πανικοβάλλεται όταν μαθαίνει ότι η μητέρα του σκοπεύει να παντρευτεί έναν ληστή τον Μισέλ (Ροσντί Ζεμ), που σύντομα θα αποφυλακιστεί. 
Θα κάνει τα πάντα για να την αποτρέψει, αλλά ο γάμος θα γίνει μέσα στη φυλακή και η συνάντηση με τον μελλοντικό πατριό του μετά την αποφυλάκιση θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες. Θα μπλέξει σε ένα «κόλπο» με τον πατριό του. Μια ληστεία μεγάλης ποσότητας από χαβιάρι, στην οποία -μεταξύ σοβαρού και αστείου- θα εμπλακεί και η φίλη του Κλεμάνς (απολαυστική η Νοεμί Μερλάν).
Ο σκηνοθέτης Λουί Γκαρέλ που γράφει το σενάριο και πρωταγωνιστεί στο φιλμ, έχει ισορροπήσει δυο αισθηματικές ιστορίες, με μια ιστορία ληστείας και με λεπτές δόσεις χιούμορ πάνω σε ένα σενάριο γεμάτο ανατροπές, έχει δημιουργήσει την απόλυτα διασκεδαστική ταινία. Τον βοηθούν σ’ αυτό και οι καλές ερμηνείες του σωστά επιλεγμένου καστ.
Η ταινία, με 11 υποψηφιότητες στα Βραβεία Σεζάρ 2023, κέρδισε το Βραβείο Πρωτότυπου Σεναρίου και εκείνο του Β’ Γυναικείου Ρόλου και βλέπεται ευχάριστα.
INFO
Προβάλλεται από 6/7/2023 στους κινηματογράφους
Είδος: Κωμωδία, Αστυνομική, Αισθηματική, 99΄
Χώρα: Γαλλία, 2022
Σκηνοθεσία: Λουί Γκαρέλ
Παίζουν: Λουί Γκαρέλ, Νοεμί Μερλάν, Ροσντί Ζεμ, Ανούκ Γκρίνμπεργκ
Διανομή: Cinobo
=================
Ο τέταρτος επιβάτης – El cuarto pasajero
Από τον σκηνοθέτη του «Μπαρ», μια κωμωδία καταστάσεων και χαρακτήρων με φόντο έναν ανομολόγητο έρωτα. Μια screwball κωμωδία και ταυτόχρονα ένα καταιγιστικό roadmovie.
Στα 50 του, ο Χούλιαν (Αλμπέρτο Σαν Χουάν), διαζευγμένος και με οικονομικά προβλήματα, ταξιδεύει τακτικά από το Μπιλμπάο στη Μαδρίτη χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή που σου επιτρέπει να μετακινείσαι μοιράζοντας τα έξοδα με άλλους (carpooling). Έτσι, γνωρίζει και ερωτεύεται την Λορένα, είκοσι χρόνια νεότερή του, με την οποία συνταξιδεύουν τακτικά.  Όμως την ημέρα που αποφασίζει να της εκμυστηρευτεί τον έρωτά του, δύο νεοφερμένοι επιβάτες, o γοητευτικός Σέρτζιο (Ρουμπέν Κορτάδα) και ο τυχοδιώκτης Ροντρίγκο (Ερνέστο Αλτέριο), τού ανατρέπουν το σχέδιο και αποκαλύπτουν τον πραγματικό του χαρακτήρα στη Λορένα. Οι προσπάθειές του να βελτιώσει τη θέση του και να ξεφορτωθεί τουλάχιστον τον γοητευτικό Σέρτζιο, φέρνουν αντίθετα αποτελέσματα, που θα κινητοποιήσουν όλη την αστυνομική δύναμη. 
Ο σκηνοθετικός ρυθμός, οι ανατροπές του σεναρίου και οι ερμηνείες που μαγνητίζουν, κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον και το κέφι του θεατή μέχρι τη  σαρωτική σεκάνς του φινάλε, που θυμίζει την κλασική screwball κωμωδία «Το πάρτυ».
INFO
Είδος: Κωμωδία, 100΄
Χώρα: Ισπανία, 2022
Σκηνοθεσία: Άλεξ ντε λα Ιγκλέσια
Παίζουν: Αλμπέρτο Σαν Χουάν, Μπλάνκα Σουάρεζ, Ερνέστο Αλτέριο, Ρουμπέν Κορτάδα
Διανομή: Weird Wave
=================
Book Club Το επόμενο κεφάλαιο – Book Club The next chapter
Sequel της γνωστής παρέας των ώριμων κυριών, που προσπαθούν να γεμίσουν το βαρετό χρόνο τους. Οι τέσσερις κολλητές αυτή τη φορά μεταφέρουν το book club τους στην Ιταλία, όπου τα πράγματα ξεφεύγουν και κάποια μυστικά αποκαλύπτονται, μετατρέποντας τις χαλαρές διακοπές τους σε περιπέτεια. Το ίδιο με το προηγούμενο, μόνον που αυτή τη φορά διαδραματίζεται με φόντο την Ιταλία.
INFO
Είδος: Κωμωδία, 107΄
Χώρα: ΗΠΑ, 2023
Σκηνοθεσία: Μπιλ Χόλντερμαν
Παίζουν: Τζέιν Φόντα, Νταϊάν Κίτον, Κάντις Μπέργκεν,  Μέρι Στίνμπεργκεν, Άντι Γκαρσία, Ντον Τζόνσον
Διανομή: Tanweer
=================
Ο γιός – The son
Είναι μια ταινία χαρακτήρων για τις ενοχές, τους οικογενειακούς δεσμούς και τελικά την αγάπη, η οποία επικεντρώνεται στον Πίτερ (Χιου Τζάκμαν), του οποίου η ζωή με το νεογέννητο γιο και τη νέα του σύντροφο Μπεθ (Βανέσα Κίρμπι) ανατρέπεται, όταν η πρώην σύζυγός του, Κέιτ (Λόρα Ντερν) εμφανίζεται για ένα θέμα που έχει προκύψει με τον γιο τους Νίκολας (Σεθ ΜακΓκράθ), ο οποίος είναι τώρα έφηβος. Ο νεαρός φαίνεται να κάνει κοπάνες από το σχολείο εδώ και μήνες και είναι προβληματισμένος, απόμακρος και θυμωμένος. Ο Πίτερ προσπαθεί να φροντίσει τον Νίκολας, όπως θα ήθελε να τον φρόντιζε ο πατέρας του (Άντονι Χόπκινς), ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να ισορροπήσει την κατάσταση με τη δουλειά, το βρέφος, και την προσφορά της θέσης των ονείρων του στην Ουάσιγκτον. Ωστόσο, ψάχνοντας στο παρελθόν για να διορθώσει λάθη, αρχίζει να χάνει την επαφή με τον Νίκολας στο παρόν.
INFO
Είδος: Δράμα, 123΄
Χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, 2022
Σκηνοθεσία: Φλοριάν Ζέλερ
Παίζουν: Χιου Τζάκμαν, Λόρα Ντερν, Άντονι Χόπκινς, Βανέσα Κίρμπι, Ζεν ΜακΓκράθ
Διανομή: Spentzos Film
=================
Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις; - Les blagues de Toto
Ο πιτσιρικάς που έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλά ανέκδοτα που έχουν συντροφεύσει μικρούς και μεγάλους, ήρθε στη μεγάλη οθόνη. Στο σχολείο, είναι ο καλύτερος στο να κάνει τους φίλους του να γελούν με τις τρέλες του. Έτσι και στο σπίτι, τα αστεία του συχνά καταλήγουν σε καταστροφή. Η τελευταία; Ένα τεράστιο γλυπτό πέφτει κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης που διοργανώνει το αφεντικό του πατέρα του. Όλοι αμέσως τον υποπτεύονται κι  αυτός πρέπει να αποδείξει ότι είναι αθώος.
INFO
Είδος: Κωμωδία, Οικογενειακή, 84΄
Χώρα: Γαλλία, 2020
Σκηνοθεσία: Τόμπι Γκένκελ
Παίζουν: Γκαβρίλ Νταρτεβέλ, Αν Μαριβέν, Γκιγιόμ ντε Τονκεντέκ, Ραμζί Μπεντιά
Διανομή: Rosebud.21
=================
Resident evil: Death Island
Ο πράκτορας Λέον Κένεντι έχει αναλάβει την αποστολή διάσωσης του Δρ Αντόνιο Τέιλορ, αλλά μία μυστηριώδης γυναίκα στέκεται εμπόδιο στο δρόμο του. Παράλληλα, ο πράκτορας  Κρις Ρέντφιλντ ερευνά μια επιδημία ζόμπι στο Σαν Φρανσίσκο. Η αιτία της μόλυνσης παραμένει άγνωστη, αλλά το μόνο που ενώνει τα θύματα είναι η επίσκεψή τους στο Αλκατράζ. Ακολουθώντας αυτό το στοιχείο, ο Κρις και η ομάδα του κατευθύνονται προς το νησί, όπου έρχονται αντιμέτωποι με έναν νέο τρόμο. 
Τα ζόμπι επιστρέφουν με βάση την  επιτυχημένη Ιαπωνική animated σειρά και τη μορφή των παιχνιδιών «Resident Evil».
INFO
Είδος: CGI Movie, Περιπέτεια, Τρόμου, 92΄
Χώρα: Ιαπωνία, 2023
Σκηνοθεσία: Εϊτσίρο Χασούμι
Παίζουν: Κέβιν Ντόρμαν, Μάθιου Μέρσερ, Νικόλ Τόμπκινς, Έριν Καχίλ
Διανομή: The Film Group
=================
Παγιδευμένη ψυχή: Η πορφυρή πόρτα – Insidious: The red door
Άλλη μια ταινία τρόμου με τους Λάμπερτς που πρέπει να μπουν πιο βαθιά στο The Further από ποτέ, για να αναγκάσουν τους δαίμονές τους να ξεκουραστούν μια για πάντα.
INFO
Είδος: Θρίλερ, Τρόμου, Μυστηρίου, 107΄
Χώρα: ΗΠΑ, 2023
Σκηνοθεσία: Πάτρικ Γουίλσον
Παίζουν: Ρόουζ Μπερν, Πάτρικ Γουίλσον, Τάι Σίμπκινς
Διανομή: Feelgood
======================
Η γυναίκα με τη λεοπάρδαλη – Bringing up Baby (Επαν.)
Μια ερωτευμένη πλουσιοκόρη, ένας αφηρημένος επιστήμονας και μια νεαρή λεοπάρδαλη (η Baby του τίτλου) σε μια τρελή κωμωδία.
Ο Ντέιβιντ Χάξλεϊ (Κάρι Γκραντ) είναι ένας καλοκάγαθος παλαιοντολόγος που ετοιμάζεται να παντρευτεί την αυστηρή συνάδελφό του Άλις, ενώ χρόνια προσπαθεί να συναρμολογήσει τον σκελετό ενός βροντόσαυρου στο μουσείο που εργάζεται και το οποίο περνά οικονομικές δυσκολίες. Γι’ αυτό, αποφασίζει να συναντήσει την πάμπλουτη κυρία Ράντομ, που σκέφτεται να δωρίσει ένα εκατομμύριο δολάρια στο μουσείο. Πριν όμως την συναντήσει, πέφτει πάνω στην ανιψιά της, τη νεαρή, όμορφη και κακομαθημένη Σούζαν (Σούζαν Χέιγουορθ), η οποία είναι το αντίθετο από αυτόν. Έχει μάθει να κάνει ό,τι θέλει και παρασέρνει τον Ντέιβιντ στα δικά της τερτίπια. Επιπλέον, μόλις έχει παραλάβει από το εξωτερικό μια εξημερωμένη λεοπάρδαλη -ως pet- η οποία παίζει καταλυτικό ρόλο. 
Με ξέφρενο ρυθμό, καταιγιστικό σενάριο ανατροπών, τα κωμικά περιστατικά να εναλλάσσονται και δύο χαρισματικούς πρωταγωνιστές σε ρόλους αντιφατικούς και απροσδόκητους, η ταινία αποτελεί την επιτομή της screwball comedy (που ανθούσαν τις δεκαετίες ’30 & ’40) ή αυτό που λέμε σήμερα: quirky comedy. 
INFO
Είδος: Κωμωδία, Αισθηματική, 102΄
Χώρα: ΗΠΑ, 1938
Σκηνοθεσία: Χάουαρντ Χοκς
Παίζουν: Ρίτα Χέιγουορθ, Κάρι Γκραντ
Διανομή: New Star
=================
Πάθος - Passion (Επαν.)
Ταινία του Γκοντάρ, του ανθρώπου που ανέτρεψε την κινηματογραφική έκφραση και επηρέασε όσο κανείς άλλος το σινεμά στην εποχή του, αλλά και τους μεταγενέστερους. 
Μια εργάτρια σε εργοστάσιο διαπληκτίζεται με το αφεντικό της πάνω σε συνδικαλιστικά θέματα. Ένας κινηματογραφιστής σε μεγάλο στούντιο δημιουργεί tableaux vivants επηρεασμένα από διάσημους πίνακες των Γκόγια, Ντελακρουά, Ρέμπραντ και Ελ Γκρέκο. Η σύζυγος του εργοστασιάρχη διευθύνει ένα μικρό ξενοδοχείο και παράλληλα διατηρεί παράνομη σχέση. Αποσπασματικές στιγμές σε μια -χωρίς συγκεκριμένο story- αφήγηση που χρησιμοποιεί την τεχνική του σινεμά μέσα στο σινεμά. 
Ο Γκοντάρ, για άλλη μια φορά σχολιάζει την κοινωνία, τις ανθρώπινες σχέσεις και τις συγκρούσεις που αναφύονται μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο.
INFO
Είδος: Δράμα, 88΄
Χώρα: Γαλλία, 1982
Σκηνοθεσία: Ζαν Λικ Γκοντάρ
Παίζουν: Ιζαμπέλ Ιπέρ, Μισέλ Πικολί, Άννα Σιγκούλα
Διανομή: New Star