14/6/23

Notorious

Κορυφαία ιστορία έρωτα και κατασκοπείας σε σενάριο Μπεν Χεκτ γυρισμένη με λεπτή μαεστρία από τον μετρ του suspense Άλφρεντ Χίτσκοκ.Η Αλίσια Χάμπερμαν (Ινκριντ Μπέργκμαν) είναι κόρη ενός καταδικασμένου για κατασκοπεία υπέρ των Ναζί, μια κοπέλα ζωηρή και αμφίβολης φήμης αρκετά γνωστής στο jet set εκείνης της εποχής. Στον Αμερικανό πράκτορα Ντέβλιν (Κάρι Γκραντ) ανατίθεται να την παρακολουθεί, από την οποία όμως πληροφορείται ότι απορρίπτει τις πολιτικές τάσεις του πατέρα της. Την ερωτεύεται (και όχι μόνο λόγω των υγειών φρονημάτων της).
Υπάρχει όμως ο Αλεξάντερ Σεμπάστιαν (Κλοντ Ρέινς) ένας Ναζί που διευθύνει ένα χημικό εργοστάσιο στο Ρίο και η υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ απαιτεί από τον Ντέβλιν να μάθει ό,τι μπορεί για την επιχείρησή του, διότι υπάρχουν πληροφορίες για κάποιο μετάλλευμα χρήσιμο για κατασκευή ατομικής βόμβας. Το κατά Χίτσκοκ «MacGuffin», μια λέξη που χρησιμοποιούσε ο διάσημος σκηνοθέτης για να υποδηλώνει ένα κάποιο κίνητρο γύρω από το οποίο πλέκεται μια υπόθεση για να έχει suspense η ταινία. 
Η Αλίσια συμφωνεί να βοηθήσει για να αντλήσουν πληροφορίες, αλλά συναντώντας τον Αλεξάντερ γοητεύεται και δέχεται την πρότασή του να παντρευτούν, μια εξέλιξη που στον Ντέβλιν δεν αρέσει καθόλου, αλλά την αποδέχεται ως μέρος της αποστολής που έχει αναλάβει.
Κατά τη διάρκεια ενός πάρτι στην έπαυλη του Αλεξάντερ, ο Ντέβλιν και η Αλίσια επισκέπτονται κρυφά την κάβα του και βρίσκουν ένα μυστηριώδες μετάλλευμα στα μπουκάλια. Πριν δοθούν εξηγήσεις για το μετάλλευμα, ο Αλεξάντερ υποψιάζεται ότι η Αλίσια είναι κατάσκοπος και με τη βοήθεια της κυρίαρχης μητέρας του (Μαντάμ Κονσταντέν), αρχίζει να τη δηλητηριάζει συστηματικά και σιγά-σιγά. 
Ουσιαστικά αισθηματική, αλλά ατμοσφαιρική ταινία του Χίτσκοκ (χάρη και στη φωτογραφία του Τεντ Τέτζλοφ αλλά και τη μουσική του Ρόι Γουέμπ), η οποία στην εποχή της χαρακτηρίστηκε ως «το πιο σοφιστικέ θρίλερ του». Με διαρκή αγωνία πάντα σε κορύφωση και -επιπλέον- με μια αξέχαστη σκηνή ερωτικού πάθους, αφού το 1946, ένα φιλί μεταξύ Κάρι Γκραντ και Ίνγκριντ Μπέργκμαν, διάρκειας σχεδόν άνω των τριών λεπτών φιλμικού χρόνου υπό την καθοδήγηση του Χίτσκοκ ήταν μεγάλη πρόκληση. 
(Υ.Γ. Σε ένα αφιέρωμα που είχα γράψει στην Αμαρυσία το 2010, με τις 100 αγαπημένες μου ταινίες είχα συμπεριλάβει και το Notorious, ένα φιλμ που δεν πρέπει να χάσετε ή πρέπει να το ξαναδείτε).
INFO
Προβάλλεται από 15/6/2023 στις αίθουσες
Είδος: Αισθηματικό, Θρίλερ, Κατασκοπίας, 102΄
Χώρα: ΗΠΑ, 1946 (ψηφιακά επεξεργασμένη)
Σκηνοθεσία: Άλφρεντ Χίτσκοκ
Παίζουν: Κάρι Γκραντ, Ίνγκριντ Μπέργκμαν, Κλοντ Ρέινς, Μαντάμ Κονσταντέν, Αλέξης Μινωτής
Διανομή: Summer Classics