6/6/23

Master gardener

Μια δυνατή ιστορία που αποτυπώνει τις φυλετικές εντάσεις της σύγχρονης Αμερικής, με φόντο τη μοναχική ζωή ενός επικεφαλής κηπουρού, από τον Πολ Σρέιντερ («Ακρότητες» το 2017 και «Μετρητής Καρτών» το 2021).
Ο εσωστρεφής και λιγόλογος Νάρβελ Ροθ (υπέροχος ο Τζόελ Έτζερτον) είναι ο επικεφαλής και μεθοδικός φροντιστής των κήπων μιας πανέμορφης όσο και ιστορικής έπαυλης. Όταν η εργοδότριά του κυρία Χάβερχιλ (Σιγκούρνι Γουίβερ) του ζητάει σαν χάρη να προσλάβει ως βοηθό την ατίθαση ανιψιά της Μάγια (Κουιντέσα Σουίντελ).
Η Μάγια αν και πρόθυμη να εκπαιδευτεί στην κηπουρική, έχει ένα παρελθόν εξ αιτίας του οποίου ανοίγουν οι πύλες του χάους στον μέχρι πρότινος δωρικό βίο του Νάρβελ, επαναφέροντας φαντάσματα του βίαιου παρελθόντος από τα οποία ο ίδιος πίστευε ότι είχε απαλλαγεί. Το παρελθόν του Νάρβελ (βρίσκεται σε Πρόγραμμα Προστασίας Μαρτύρων από εμπλοκή του σε ομάδα νεοναζί) με το παρελθόν της Μάγια (εμπλοκή με ναρκωτικά και διακινητές) αποτελούν και τον κύριο άξονα γύρω από τον οποίο περιστρέφεται η ιστορία και δημιουργεί απροσδόκητες συνέπειες τόσο στις ζωές τους δύο, όσο και στην κυρία Χάβερχιλ.
Η αλληγορία του κηπουρού που ξεριζώνει τα ζιζάνια, με τη πολιτική θέση του Νάρβελ μέσα στην κοινωνία λειτουργεί άψογα, όπως και οι σχέσεις του με την κυρία Χάβερχιλ (που θα μπορούσε να είναι μητέρα του ηλικιακά) και την Μάγια (που θα μπορούσε να είναι κόρη του), ενώ η κηπουρική παίζει το ρόλο μιας λυτρωτικής συνήθειας, αδιάφορο εάν θα οδηγήσει στην εξιλέωση ή όχι, για να μην κάνω και spoiling.
Πρόκειται για εξαιρετική ταινία, με σφιχτή σκηνοθεσία, συμπαγές σενάριο στη σκιαγράφηση των χαρακτήρων, με άψογες ερμηνείες, υποβλητική μουσική από τον Ντεβ Χάινς και μουντή (αλλά όχι ψυχοπλακωτική) φωτογραφία του Αλεξάντερ Ντίναν. (Κριτική μου στο myFilm)
INFO
Προβάλλεται από 8/6/2023 στις αίθουσες
Είδος: Θρίλερ, Δράμα, 110’
Σκηνοθεσία:  Πολ Σρέιντερ 
Παίζουν: Τζόελ Έτζερτον, Σιγκούρνι Γουίβερ, Κουιντέσα Σουίντελ 
Διανομή: The Film Group