23/5/23

Ο αθώος – L’ innocente

Η τελευταία ταινία του (πρώτου μαζί με τους Βιτόριο Ντε Σίκα και Ρομπέρτο Ροσελίνι στις δεκαετίες ’40 και ’50 νεορεαλιστή) σκηνοθέτη Λουκίνο Βισκόντι. Ένα αισθηματικό δράμα εποχής με αξέχαστους ηθοποιούς.
Στη Ρώμη του 1891 ο φαλλοκράτης αριστοκράτης Τούλιο Χέρμιλ (Τζιανκάρλο Τζιανίνι) και η σύζυγός του Τζουλιάνα (η ερωτική Λάουρα Αντονέλι), διατηρούν εντελώς τυπικές σχέσεις με εκείνον παράλληλα να έχει και ερωμένη την κόμισσα Τερέζα Ράφο ( Τζέινιφερ Ο’ Νιλ). Τον βρίσκουμε να αποφασίζει να εγκαταλείψει τη Τζουλιάνα και να μείνει με την ερωμένη του, η οποία μετά από μια περίοδο τον αποχωρίζεται. Οπότε επιστρέφει στη γυναίκα του, αλλά εκείνη έχοντας συνάψει σχέση με ένα διάσημο συγγραφέα είναι έγκυος. Της ζητάει να κάνει άμβλωση, αλλά εκείνη αρνείται. Όταν το παιδί γεννιέται, ο Τούλιο το μισεί, αλλά η Τζουλιάνα προσπαθεί να το προστατεύσει. Κοινωνικό δράμα, έως αρχαία τραγωδία χωρίς Αριστοτελική λύτρωση.
Εξαιρετική η σκηνοθεσία του Βισκόντι σ’ αυτή την ταινία, που αναπαριστά πιστά τόσο το περιβάλλον όσο και τα κοστούμια τής ιταλικής αριστοκρατίας του 19ου αιώνα, η οποία βρίσκεται σε παρακμή. Στοιχείο που διακρίνει και άλλες ταινίες του Βισκόντι.
Η ερμηνείες είναι εξαιρετικές ξεκινώντας από τους νεαρούς Τζιανκάρλο Τζιανίνι και Μασίμο Τζιρότι μέχρι την Τζένιφερ Ο’ Νιλ, την Ρίνα Μορέλι, καθώς και την Λάουρα Αντονέλι, η οποία στη συλλογική μνήμη παραμένει γνωστή για τις τολμηρές εμφανίσεις της, πράγμα που δεν άφησε ανεκμετάλλευτο και ο Βισκόντι σ’ αυτή την ταινία, ως ρεαλιστής.
Αξίζει να δείτε την ταινία. (Κριτική μου στο myFilm)
INFO
Προβάλλεται από 25/5/2023 στις αίθουσες
Είδος: Δράμα, Αισθηματικό, 129΄ 
Χώρα: Ιταλία, 1976 (σε ψηφιακή επανέκδοση)
Σκηνοθεσία: Λουκίνο Βισκόντι
Παίζουν: Τζιανκάρλο Τζιανίνι, Λάουρα Αντονέλι, Μάσιμο Τζιρότι, Τζένιφερ Ο’ Νιλ, Ρίνα Μορέλι
Διανομή: New Star