24/5/23

Απίστευτο κι όμως αληθινό - Incroyable mais vrai

Δυο παράξενες φανταστικές ιστορίες, σαν να είναι βγαλμένες από τη την ασπρόμαυρη και αργότερα έγχρωμη τηλεοπτική σειρά Twilight Zone (για τους παλιότερους), ή από τη σειρά Black Mirror του Netflix (για τους νεότερους).
Στη μια ιστορία, ο Αλέν και η Μαρί μετακομίζουν στα προάστια στο σπίτι των ονείρων τους. Αλλά ο κτηματομεσίτης τους προειδοποιεί ότι κατεβαίνοντας τη στρογγυλή σκάλα προς το υπόγειο, επιστρέφοντας έχετε γίνει τρεις ώρες νεότεροι. Προνόμιο που μπορεί κάλλιστα να αλλάξει τη ζωή τους για πάντα.
Στην άλλη ιστορία, που διαδραματίζεται παράλληλα, ο γκατζετάκιας διευθυντής μια εταιρίας, έχει αντικαταστήσει το πέος του με ένα οργανικό made in Japan, του οποίου το μήκος αυξομειώνεται με τηλεκοντρόλ και ταυτόχρονα διαθέτει και τρεις ταχύτητες δονήσεων. Προνόμιο, χωρίς άλλες εξηγήσεις.
Κοινά χαρακτηριστικά των ιστοριών: Ο εθισμός και οι συνέπειές του. Επίσης, το γεγονός ότι κάθε παρεχόμενη υπηρεσία ή τεχνολογικό επίτευγμα εκτός από την πολυτέλεια να διευκολύνει τη ζωή, έχει το κόστος και δεν παρέχει ισόβια εγγύηση. Αν δεν σας το πουν προφορικά, το βλέπετε και στην ετικέτα. 
Η ταινία είναι σύντομη, πολύ καλή και διαθέτει χιούμορ, αν δεν σας τρομάξει. Αρκεί να αποδεχθείτε τη συνθήκη ότι όλα είναι δυνατά στον φανταστικό κινηματογράφο και στην επιστημονική φαντασία.
Στο ζευγάρι που αγοράζουν το σπίτι των ονείρων τους, η γυναίκα θα αποφασίσει να ανεβοκατεβαίνει συχνά στο υπόγειο, ώστε να γίνει νέα και  μανεκέν, σε αντίθεση με το σύζυγο, που απολαμβάνει τις μικροχαρές της ζωής, ως φυσιολογικός άνθρωπος. Η ζωή των μανεκέν όμως, δεν είναι εύκολη και κάνει δύσκολη τη ζωή των συντρόφων τους. Ακολουθούν συνέπειες.
Ο διευθυντής της εταιρίας, παρά τις προτροπές του υφισταμένου του να μην υπερβάλλει με το… μηχανάκι, εκείνος εξαντλεί τις δυνατότητές του και αναγκάζεται να ταξιδέψει στην Ιαπωνία για χειρουργική επέμβαση. Ακολουθεί περιπέτεια.
Ο σκηνοθετικός ρυθμός και οι ερμηνείες καθηλώνουν. Δείτε το. (Κριτική μου στο myFilm)
INFO
Προβάλλεται από 25/5/2023 στις αίθουσες
Είδος: Φαντασίας, Δράμα, 74΄
Χώρες: Γαλλία, Βέλγιο, 2022
Σκηνοθεσία: Κουεντίν Ντυπιέ
Παίζουν: Αλέν Σαμπά, Λέα Ντρυκέρ, Μπενουά Μαζιμέλ, Αναΐς Ντεμουστιέ
Διανομή: Weirdwave