17/4/23

Εμμονή – Obsession

Μίνι Βρετανική δραματική σειρά, που πραγματεύεται τη σχέση ενός αξιοσέβαστου χειρουργού με την αρραβωνιαστικιά του γιου του, η οποία μετατρέπεται σε ερωτικό πάθος που απειλεί να αλλάξει τη ζωή τους για πάντα.
Ο Γουίλιαμ (Ρίτσαρντ Άρμιτατζ) είναι ένας πολύ επιτυχημένος χειρουργός, ο οποίος ζει με τη γυναίκα του, ένα γιο και μια κόρη. Μάλιστα, ο γιός του Τζέι (Ρις Σαχ) ετοιμάζεται στην αρχή της σειράς να του γνωρίσει και τη φίλη του, με την οποία «έχει καλό σκοπό». Πριν τη γνωρίσει όμως ο Γουίλιαμ πέφτει θύμα της ερωτικής πρόκλησης, από μια νεαρή που εμφανίζεται ως θαυμάστριά του, την Άννα (Τσάρλι Μέρφι), η οποία στη συνέχεια αποκαλύπτεται ότι είναι η μελλοντική μνηστή του γιού του.
Στα τέσσερα μικρής διάρκειας επεισόδια της σειράς, βλέπουμε τον Γουίλιαμ να μην μπορεί να αντισταθεί στον πειρασμό που λέγεται Άννα και να υποκύπτει σε όλους τους όρους που του έχει θέσει από την αρχή της σχέσης τους (εφόσον θέλει να συνεχίσει να έχει δεσμό μαζί της). 
Οι όροι της Άννας (και οι τολμηρές ερωτικές σκηνές που ακολουθούν) είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που έχουμε δει στις «60 αποχρώσεις του γκρι».
Το suspense της σειράς (μαζί με τη θριλερική μουσική που το συνοδεύει) έγκειται στο τι ακριβώς επιδιώκει η Άννα με αυτή τη σχέση, στο τι ρόλο θα παίξει η κολλητή της Πέγκι (Πίπα Μπένετ-Γουόρεν), πώς θα το πάρουν η γυναίκα του Ίνγκριτ (Ίντιρα Βάρμα) και φυσικά ο γιός του Τζέι, όταν μάθουν για τη σχέση πατέρα και μελλοντικής νύφης. Κάπου εκεί, θα μπει και η μυστηριώδης μητέρα της Άννας, η Ελίζαμπεθ (Μάριον Μπέιλι), η οποία παίζει και τον καταλυτικό ρόλο στο όλον δράμα.
Η σειρά θα σας θυμίσει το φιλμ «Μοιραίο πάθος» (1992, του Λουί Μαλ με τον Τζέρεμι Άιρονς, τη Ζυλιέτ Μπινός και την Μιράντα Ρίτσαρντσον), μόνο που εκεί είχαμε μέλος του Κοινοβουλίου αντί για χειρουργό και φυσικά τον Λουί Μαλ στη σκηνοθεσία, που έδινε μεγαλύτερη σημασία στη ψυχολογική κατάσταση των  χαρακτήρων, ενώ εδώ η Λάισα Μπάρος Ντ’ σα και ο Γκλεν Λέιμπουρν που συν-σκηνοθετούν, θέλουν τη σειρά περισσότερο θρίλερ, αρκετά ερωτική και λιγότερο ψυχολογική. Πάντως τόσο το φιλμ, όσο και η σειρά είναι εμπνευσμένα από το βιβλίο «Damage» της Ζόζεφιν Χαρτ.
Η σειρά διαρκεί συνολικά 155΄ που σημαίνει ότι μπορείτε να τη δείτε αυθημερόν, μιας και βλέπεται με ενδιαφέρον. Οι ερμηνείες δεν είναι κακές, η σε αποχρώσεις του καφέ φωτογραφία του Πιέρ ΜακΓκρέλ είναι αρκετά καλή και η μουσική της Αν Ντάντλεϊ προσθέτει μυστήριο, ακόμα και εκεί που όλα είναι προβλέψιμα. (Κριτική μου για το Myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 10/4/2023 στο Netflix
Είδος: Μίνι σειρά, Θρίλερ, Ερωτική, Δραματική (4 επεισόδια, 155΄)
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο, 2023
Σκηνοθεσία: Λάισα Μπάρος Ντ’ Σα και Γκλεν Λέιμπουρν
Παίζουν: Ρίτσαρντ Άρμιτατζ, Τσάρλι Μέρφι, Ρις Σαχ, Ίντιρα Βάρμα, Πίπα Μπένετ-Γουόρεν, Μάριον Μπέιλι