27/4/23

Πριν, Τώρα & Τότε - Nana

Με τη γυναικεία αλληλεγγύη και τη φιλία στο επίκεντρο, η Καμίλα Αντίνι μας προσφέρει ένα αριστοτεχνικό πορτρέτο μιας γυναίκας που παλεύει να απελευθερωθεί από τις πατριαρχικές κοινωνικές επιταγές της εποχής της,    
Βρισκόμαστε στην Ινδονησία, στα τέλη της δεκαετίας του ‘60. Η Νάνα (Χάπι Σάλμα), μια ευγενική, όμορφη νεαρή κοπέλα δραπετεύει από μια βίαιη αντικομμουνιστική εκκαθάριση, όμως δεν μπορεί να ξεφύγει από το παρελθόν της. Πάμφτωχη, έχει χάσει την οικογένειά της στον πόλεμο στη Δυτική Ιάβα, παντρεύεται έναν εύπορο Σουδανό και ξεκινά μια νέα ζωή. Όμως το παρελθόν μένει ζωντανό στα όνειρά της. Ο νέος της σύζυγος είναι πλούσιος αλλά και άπιστος, ενώ η θέση της στο σπίτι μοιάζει με αυτή του υπηρετικού προσωπικού. Η Νάνα υποφέρει σιωπηλά, μέχρι την ημέρα που γνωρίζει μια από τις ερωμένες του συζύγου της και όλα αλλάζουν. Η Ίνο (Λάουρα Μπασούκι) είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να εμπιστευτεί, που της προσφέρει άνεση και στην οποία μπορεί να εκμυστηρευτεί τα μυστικά της, του παρελθόντος και του παρόντος. Μαζί, οι δύο γυναίκες βρίσκουν την ελπίδα μιας νέας ελευθερίας.
Με αυτή την βραβευμένη στο Βερολίνο ταινία, η Καμίλα Αντίνι μας δείχνει τις πολλές μορφές πίεσης που συνεχίζουν να βαραίνουν τις γυναίκες σήμερα, μιλά για τα μυστικά τους και για το πώς κρατούν κρυφά τα προβλήματά τους. Στην απορία της κόρης της Ντάις (Τσέμπα Πουτέρι μικρή και Αραγουίντα Κιράνα μεγάλη), για ποιο λόγο οι γυναίκες έχουν μακριά μαλλιά και όχι κοντά όπως και οι άντρες, η Νάνα της απαντά, ότι «έχουν μακριά μαλλιά για να κρύβουν τα μυστικά τους». Έτσι, τα μαλλιά γίνονται μια ενωτική μεταφορά για τις γυναίκες καθ’ όλη την εξέλιξη της ιστορίας.
Πρόκειται για μια απλή ταινία εποχής, που αν και βραδυφλεγής, χρησιμοποιεί απαλές πινελιές, λεπτές συνθέσεις και μέσα από μικρές, καθημερινές στιγμές, εντοπίζει πολιτικές συνθήκες, οικιακά προβλήματα, αγωνίες και προσωπική ευτυχία. 
Η φωτογραφία του Μπατάρα Γκοεμπάρ συμβάλλει μαζί και με τη μουσική του Ρίκι Λιονάρντι για να εκφράζονται τα συναισθήματα και οι έγνοιες της Νάνα.
(Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Προβάλλεται από 25/4/2023 στο Cinobo
Είδος: Δράμα, Κοινωνικό, 103΄
Χώρα: Ινδονησία, 2022
Σκηνοθεσία: Καμίλα Αντίνι
Παίζουν: Χάπι Σάλμα, Λάουρα Μπασούκι, Αρσουέντι Μπενίνγκ Σουάρα, Ιμπν Τζαμίλ, Τσέμπα Πουτέρι, Αραγουίντα Κιράνα