30/3/23

Νυχτερινός πράκτορας - The night agent

Σειρά θρίλερ δράσης με επίκεντρο έναν απλό πράκτορα του FBI, που εμπλέκεται σε μια περιπέτεια μεγαλύτερη των αρμοδιοτήτων του, η οποία θα τον φέρει μπροστά σε μια συνωμοσία εναντίον της προέδρου των ΗΠΑ.
Το πρώτο επεισόδιο ξεκινάει με ένα καταιγισμό δράσης. Ο πράκτορας του FBI Πίτερ Σάδερλαντ (Γκάμπριελ Μπάσο) βρίσκεται σε ένα τρένο όταν βλέπει κάποιον να αφήνει πίσω του μια τσάντα καθώς αποβιβάζονται. Ελέγχει την τσάντα, βρίσκει μια βόμβα και τραβάει το φρένο έκτακτης ανάγκης, σώζοντας ζωές και βγάζοντας τους επιβάτες από το τρένο πριν εκραγεί η βόμβα. Για τον κόπο του, ουσιαστικά χαρακτηρίζεται ως υπεύθυνος που δεν κατάφερε να αποσοβήσει την έκρηξη και υποβιβάζεται σε μια άχαρη δουλειά γραφείου. Τοποθετείται στην Υπηρεσία Νυχτερινής Δράσης και στο ανήλιαγο υπόγειο του Λευκού Οίκου ως τηλεφωνητής σε μια τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης, για πράκτορες που βρίσκονται σε πραγματικό κίνδυνο και η οποία σπάνια χτυπάει. 
Ένα βράδυ τον καλεί η Ρόουζ Λάρκιν (Λουσιάν Μπουκάναν), προγραμματίστρια και πρώην διευθύνουσα σύμβουλος σε εταιρία πληροφορικής, στην οποία δόθηκε ο αριθμός και ένας κωδικός της Νυχτερινής Δράσης από τους θείους της που βρέθηκαν σε θανάσιμο κίνδυνο. Η Ρόουζ, χωρίς να γνωρίζει ότι ο θείος και η θεία της ήταν πράκτορες, τηλεφωνεί και πέφτει πάνω στον Πίτερ Σάδερλαντ, ο οποίος τη σώζει με τηλεφωνικές οδηγίες από τους δολοφόνους των θείων της. Αυτό ήταν. Από τη στιγμή εκείνη ξεκινάει μια αλυσιδωτή αντίδραση που εξελίσσεται στα επόμενα εννιά επεισόδια της σειράς. Η προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ντάιαν Φαρ (Χονγκ Τσάου) και κολλητή φίλη της προέδρου των ΗΠΑ (Κάρι Μάτσετ) ανησυχεί για τη ζωή της Ρόουζ και δίνει εντολή στον Πίτερ να την προστατεύσει πάση θυσία, επειδή η Ρόουζ γνωρίζει κάποια πράγματα από τους θείους της. 
Ο Πίτερ κρύβει την Ρόουζ, αλλά ένα ζευγάρι αδίστακτων δολοφόνων που ονομάζονται Ντέιλ και Έλεν (Φίνιξ Ρέι και Ιβ Χάρλοου), τους ανακαλύπτουν και γίνονται διώκτες τους, με εντολή μέσα από το Λευκό Οίκο όπου επικρατεί ένα χάος, αφού κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν και όλοι κάτι κρύβουν, με το θεατή να υποψιάζεται τα πάντα. Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος έχει προβλήματα με την κόρη του Μάντι (Σάρα Ντεζάρντινς) και τη σωματοφύλακά της Τσέλσι Άρινγκτον (Φόλα Έβανς-Ακίνκμπολα), η οποία συνεργάζεται με τον πράκτορα Έρικ Μονκς (Ντι Μπι Γουντσάιντ) και δεν μπορούν να αντιληφθούν για ποιους δουλεύουν τελικά.
Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μάθιου Κερκ (κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, σε μετάφραση Ειρήνης Παϊδούση) και με δημιουργό τον Σον Ράιαν, η σειρά διαθέτει καταιγιστική δράση και διαρκείς ανατροπές από επεισόδιο σε επεισόδιο μέχρι το εκρηκτικό φινάλε (το οποίο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και συνέχεια με την Υπηρεσία Νυχτερινής Δράσης). Έχει συμπαγές σενάριο χωρίς κενά, δεν έχει υπερβολικές σκηνές και άτρωτους ήρωες, έχει χαρακτήρες με ανθρώπινα προβλήματα και ανησυχίες, διαθέτει χρώμα και στυλ παλιομοδίτικης κατασκοπίας με πολιτικές ίντριγκες, διεφθαρμένους πολιτικούς και διπλοπρόσωπους πράκτορες σε όλα τα επίπεδα της ασφάλειας των ΗΠΑ και γενικά έχει πειστική ατμόσφαιρα. (Κριτική μου στο myfilm)
INFO
Προβάλλεται στο Netflix
Είδος: Σειρά, Θρίλερ, Δράμα (10 επεισοδίων)
Χώρα: ΗΠΑ, 2023
Δημιουργία: Σον Ράιαν 
Παίζουν: Γκάμπριελ Μπάσο, Λουσιάν Μπουκάναν, Φόλα Έβανς-Ακί΄νγκμπολα, Σάρα Ντεζάρτινς, Χονγκ Τσάου, Κάρι Μάτσετ, Κρίστοφερ Σάγιερ