29/3/23

Το μάτι της βελόνας – Ken Follett

Αυτό το μυθιστόρημα, που είναι το πρώτο (1978) του διάσημου συγγραφέα Κεν Φόλετ, μου ξύπνησε αναμνήσεις.
Ήταν το καλοκαίρι του 1981 όταν αναχωρούσα από το Λος Άντζελες με μια πτήση της TWA, που ήταν η δεύτερή μου για Αθήνα, επειδή η πρώτη της προηγούμενης ημέρας είχε ακυρωθεί. Αιτία, μια έκρηξη στο δεξί φτερό του τζάμπο την ώρα της απογείωσης και ένας μαύρος καπνός που θόλωσε την ατμόσφαιρα και σήμανε συναγερμό στο αεροδρόμιο του Λ.Α.. Εκκενώσαμε το αεροσκάφος by the book. Και ενώ το αεροσκάφος λουζόταν με αφρούς από τα πυροσβεστικά οχήματα, μας παρέλαβαν οι διασώστες του αεροδρομίου σε ελάχιστα λεπτά, και στη συνέχεια μετά από κάποια αναψυκτικά και σάντουιτς για να συνέλθουμε, μας δόθηκε φιλοξενία μιας νύχτας δωρεάν (αυτό τους έλειπε να πληρώναμε κιόλας), σε ξενοδοχείο κοντά στο αεροδρόμιο, για να φύγουμε την επομένη, την ίδια ώρα και με άλλο(;) αεροσκάφος.
Την επομένη, στο αεροδρόμιο του Λ.Α. επιβιβαστήκαμε σε ένα ίδιο τζάμπο της TWA. Καθίσαμε στις ίδιες θέσεις και λίγες ώρες μετά την απογείωση, που μπήκαμε στο σκοτάδι του πλανήτη, κατέβηκαν από την οροφή της τεράστιας καμπίνας του αεροσκάφους δύο οθόνες (μια μπροστά και μια στο μέσον), ενώ οι αεροσυνοδοί μοίραζαν ακουστικά δωρεάν (διότι κόστιζε ένα δολάριο η ενοικίασή τους) προσφορά της εταιρίας για την ταλαιπωρία της προηγουμένης ημέρας, για να παρακολουθήσουμε σε πρώτη προβολή την ταινία «Eye of the needle», παραγωγής 1981 σε σκηνοθεσία Ρίτσαρντ Μάρκαντ και πρωταγωνιστές τον Ντόναλντ Σάδερλαντ και την Κέιτ Μάλιγκαν.
Είδα την ταινία που ήταν καθηλωτική σε δράση και έκτοτε δεν την ξαναείδα. Μέχρι τις προάλλες που την θυμήθηκα όταν έπεσε στα χέρια μου το μυθιστόρημα (που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Bell), το οποίο διάβασα με μεγάλη συγκίνηση.
Το βιβλίο, είναι εξίσου καταιγιστικό και παρόλο που είναι το πρώτο του Κεν Φόλετ, αναδεικνύει το ταλέντο του ως τεράστιου αφηγητή. Όσο δε πλησίαζα προς το τέλος του, θυμόμουν καλύτερα και την ταινία. 
Η υπόθεση διαδραματίζεται το 1944. Η μέρα της Απόβασης στη Νορμανδία πλησιάζει και οι Σύμμαχοι στήνουν μια περίπλοκη επιχείρηση παραπλάνησης για να κρύψουν τα πραγματικά σχέδιά τους. Αν καταφέρουν να αποβιβάσουν τα στρατεύματά τους στην Ευρώπη, θα κυριαρχήσουν σ’ έναν παγκόσμιο πόλεμο που μαίνεται εδώ και χρόνια, και θα σταματήσουν τη ναζιστική απειλή.
Ένας κατάσκοπος κατορθώνει να μάθει τα σχέδια των Συμμάχων, αλλά η ταυτότητά του αποκαλύπτεται και βρίσκεται κυνηγημένος. Είναι ο καλύτερος μυστικός πράκτορας του Χίτλερ και αδίστακτος επαγγελματίας δολοφόνος. Το όπλο του είναι το στιλέτο, το κωδικό του όνομα Βελόνα. Αφήνοντας πίσω του πτώματα και με την αντικατασκοπία της Military Intelligence (MI5) στα ίχνη του, πρέπει να φτάσει στο υποβρύχιο που περιμένει να τον μεταφέρει μαζί με τις κρίσιμες πληροφορίες του στη Γερμανία. Όμως ένα ανεμοδαρμένο νησί και η νεαρή γυναίκα που το κατοικεί απειλούν να ανατρέψουν τα σχέδιά του. Πρέπει να το διαβάσετε (Εκδόσεις Bell, Μτφρ. Μαρίας Παπανδρέου, σελ. 456)