30/3/23

Ζλάταν – Jag är Zlatan – I am Zlatan

Η συναρπαστική ιστορία του του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, του Σουηδού σούπερ σταρ των γηπέδων, μεγαλωμένου στη Σουηδία από βαλκάνιους γονείς μετανάστες. Μια ταινία ενηλικίωσης που βλέπεται ακόμα και από αυτούς που δεν συμπαθούν το ποδόσφαιρο.
Ο σκηνοθέτης Γενς Σιόργκεν χρησιμοποιώντας αλλεπάλληλα πισωγυρίσματα μας δείχνει τον ατίθασο χαρακτήρα του μικρού Ζλάταν, που τον υποδύεται ο απολαυστικός μικρός Ντομινίκ Μπαϊρακτάρι Άντερσον και τον αλαζονικό χαρακτήρα του όσο μεγαλώνει, που τον υποδύεται ο Γκράνιτ Ρουσίτι. 
Μέσα από αυτά τα πισωγυρίσματα και την προβληματική σχέση των γονιών του, που ανάγκασαν τον Ζλάταν να μένει με τον πατέρα του, καταλαβαίνουμε χονδρικά και χωρίς ιδιαίτερη εμβάθυνση στον χαρακτήρα του, ότι ο Ζλάταν αν και προοριζόταν από τον πατέρα του «για δικηγόρος για να μην καταντήσει σαν κι εκείνον», προτιμούσε να παίζει μπάλα όλο σχεδόν το 24ωρο. Στο σχολείο, στο τοπικό γήπεδο ακόμα και στο στενό μπαλκόνι του σπιτιού του, η μόνη του έγνοια ήταν η ντρίπλα και το κράτημα της μπάλας. Αλλά το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό άθλημα και ο Ζλάταν δεν το συνειδητοποίησε εύκολα, αλλά δεν τον εμπόδισε όμως να παίξει με ομαδάρες όπως, ο Άγιαξ, η Γιουβέντους, η Ίντερ, η Μίλαν, η Μπαρτσελόνα, η Παρί Σεν Ζερμέν και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Τα μπρος – πίσω του σκηνοθέτη Γενς Σιόργκεν αν και δεν κουράζουν, αφήνουν κάποια κενά στο χαρακτήρα του Ζλάταν και δεν μπαίνουν σε λεπτομέρειες. Το μοντάζ όμως του Χένινγκ Μαρκ και οι ερμηνείες των δύο ηθοποιών που υποδύονται τον Ζλάταν είναι ικανοποιητικά στοιχεία που κρατούν το ενδιαφέρον του θεατή.
Η ταινία είναι βασισμένη στην αυτοβιογραφία του, που δημοσιεύθηκε το 2011 με τίτλο «I am Zlatan». (Κριτική μου στο myfilm)
INFO
Είδος: Αθλητική, Βιογραφία, 100΄
Χώρα: Σουηδία, 2021
Σκηνοθεσία: Γενς Σιόργκεν 
Παίζουν: Ντομινίκ Μπαϊρακτάρι Αντερσον (Ζλάταν από 11 έως 13 ετών), Γκράνιτ Ρουσίτι (από 17 έως 23 ετών)
Διανομή: Neo Films