8/3/23

Inside

Κλειστοφοβικό δραματικό ψυχολογικό θρίλερ, με φόντο μια ληστεία που πάει στραβά χάρη στην τεχνολογία.
Ο Γουίλεμ Νταφόε ως Νίμο, ληστής έργων τέχνης προσγειώνεται από ένα ελικόπτερο, απενεργοποιεί το σύστημα συναγερμού και εισβάλλει σε ένα ευρύχωρο hi-tech νεοϋρκέζικο ρετιρέ διακοσμημένο με πολυτελή έπιπλα, πολύτιμους πίνακες και με πανοραμική θέα στον ορίζοντα της πόλης. Αναζητά πέντε πίνακες του Egon Schiele, από τους οποίους λείπει μια αυτοπροσωπογραφία, που υποτίθεται ότι έπρεπε να κρέμεται στην κρεβατοκάμαρα. 
Έχει μόνον επτά λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί πάλι το σύστημα συναγερμού, αλλά ψάχνοντας την αυτοπροσωπογραφία κατόπιν αυστηρής εντολής καθυστερεί και το υψηλής τεχνολογίας σύστημα ασφαλείας κλειδώνει και δεν μπορεί πλέον να αφοπλιστεί. Ο Νίμο αναζητά διέξοδο, αλλά η βλάβη στο ιδιαίτερα ευφυές σύστημα κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα. Έχει εγκλωβιστεί, μόνος με τις οθόνες της κάμερας παρακολούθησης, στις οποίες εναλλάσσονται εικόνες άδειων διαδρόμων, με το θυρωρό και την καθαρίστρια να εμφανίζονται περιστασιακά. Οι ώρες γίνονται μέρες και οι μέρες γίνονται εβδομάδες ίσως και μήνες.
Οι ώρες γίνονται μέρες και οι μέρες γίνονται εβδομάδες ίσως και μήνες. Τον βλέπουμε να μπαίνει σε ηλιόλουστο ρετιρέ και αργότερα βλέπουμε να χιονίζει. Δράμα.
Ο Γουίλεμ Νταφόε, ψάχνει τρόπους πρώτα για να αποδράσει και ύστερα όταν διαπιστώνει το αδύνατο και ύστερα για να επιβιώσει, αφού με την παγίδευση έχουν κοπεί και όλες οι παροχές προς το ρετιρέ.
Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Βασίλη Κατσούπη αποτελεί μια υπαρξιακή εξερεύνηση των ανθρώπινων αναγκών και της ουσιαστικής αξίας της τέχνης και της πολυτέλειας για την ανθρώπινη ζωή. Με λίγες λέξεις, όσα πλούτη και ανέσεις να διαθέτει το ρετιρέ, δεν μπορεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες του ανθρώπου. 
Ο Γουίλεμ Νταφόε στο ρόλο του κλέφτη έργων τέχνης που αφήνεται στην τύχη του, χωρίς καμία επαφή με τον έξω κόσμο, έχει φυσιογνωμία εκ φύσεως ταλαιπωρημένη, αλλά όχι πειστική. 
Ο Βασίλης Κατσούπης ξέρει καλά τη δουλειά του, αλλά όχι για φιλμ μεγάλου μήκους όπως αυτό. Δεν είχε και τον Τομ Χανκς του «Ναυαγού» ως πρωταγωνιστή. Μετά από μισή ώρα ταινίας, το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να επιστρέψει ο πλούσιος ιδιοκτήτης και δεν μας συναρπάζει ούτε η εφευρετικότητα, ούτε η ανύπαρκτη ευφυία του Νίμο, ο οποίος αφού διαπίστωσε σε λιγότερο από επτά λεπτά, ότι η αυτοπροσωπογραφία των εκατομμυρίων  λείπει, θα έπρεπε να φύγει και όχι να καθυστερεί συζητώντας στον ασύρματο με τον πιλότο που του έλεγε να ψάξει κι άλλο. (Κριτική μου στο Myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 9/3/2023 στους κινηματογράφους
Είδος: Θρίλερ, 105΄
Χώρες: Ελλάδα, Γερμανία, Βέλγιο, 2022
Σκηνοθεσία: Βασίλης Κατσούπης
Παίζουν: Γουίλεμ Νταφόε, Ελίζα Στούικ, Τζιν Μπέρβουτς
Διανομή: Tulip