23/2/23

Τα πνεύματα του Ινισέριν - The banshees of Inisherin

Ψυχολογικό δράμα με φόντο ένα απομακρυσμένο νησί στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της Ιρλανδίας. 
Ο φακός του Μάρτιν ΜακΝτάνα  παρακολουθεί δυο φίλους με διαμετρικά αντίθετους χαρακτήρες τον Πάντρεκ (Κόλιν Φαρέλ) και τον Κολμ (Μπρένταν Γκλίζον), που βρίσκονται σε αδιέξοδο όταν ο Κολμ απροσδόκητα βάζει τέλος στη φιλία τους. Ο Πάντρεκ εξωστρεφής, με όρεξη πάντοτε για κουβέντα και έχοντας καλή σχέση με όλους στη μικρή κοινωνία του Ινισέριν, δεν μπορεί να καταλάβει για ποιο λόγο μια ωραία πρωία ο φίλος του Κολμ, αποφασίζει ότι δεν θέλει να έχει τη φιλία του. Με χαρακτήρα που ζητάει πάντα απαντήσεις ο Πάντρεκ γίνεται φορτικός απέναντι στο φίλο του με αποτέλεσμα να αποσπάσει μια οδυνηρή υπόσχεση (σαν τελεσίγραφο) από τον Κολμ σε περίπτωση που προσπαθήσει να του ξαναμιλήσει. Του ξαναμιλάει όμως  και από εκείνη τη στιγμή, η κατάσταση που φαινόταν σαν ένα αστείο μεταξύ δύο στενοκέφαλων φίλων, εξελίσσεται σε κάτι απροσδόκητο. 
Η μικρή κοινωνία, όπου όλοι γνωρίζονται καλά μεταξύ τους, συμπαθεί τους δύο φίλους με βάση κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, αλλά δεν βοηθάει στη μεταξύ τους κρίση. Η ατμόσφαιρα είναι πνιγηρή και η εξαιρετική φωτογραφία του Μπεν Ντέιβις μαζί με τη υποβλητική μουσική του Κάρτερ Μπάρνγουελ συμβάλλουν σ’ αυτό, όπως συμβάλλει και η παρουσία μιας γριάς που περιφέρεται στο χωριό ως Κασσάνδρα, με εμφάνιση που θυμίζει το Θάνατο από την Έβδομη Σφραγίδα του Μπέργκμαν.
Η αργή σκηνοθεσία με το βάρος στη ψυχοσύνθεση των χαρακτήρων, πετυχαίνει να αποδίδει το κλίμα της στενής επαρχιακής κοινωνίας που δεν δίνει ευκαιρίες στα μέλη της για περισσότερα ενδιαφέροντα, καθοδηγώντας σωστά ακόμα και τα ζώα που συμμετέχουν στο φιλμ (το μοντάζ είναι επίσης πολύ καλό). Το σενάριο διακρίνεται για τους διαλόγους, που αν και λιτοί είναι εξόχως μεστοί σε πληροφορίες για το παρελθόν και το παρόν των χαρακτήρων. Οι ερμηνείες είναι όλες άψογες. Ακόμα και οι δευτερεύοντες είναι καλογραμμένοι και πολύ καλοί από τους ερμηνευτές τους. Ο Κόλιν Φάρελ όπως και ο Μπρένταν Γκλίζον αποδίδουν υπέροχα τους επίμονους, εγωιστές και μονοκόμματους τύπους, που προσπαθούν να είναι ντόμπροι, αλλά φαίνονται ταυτόχρονα και τόσο ηλίθιοι. Εδώ είναι που κάτι απουσιάζει το σενάριο και αυτό είναι το «νόημα» που αφήνουν οι δυο βασικοί χαρακτήρες. Η ερμηνεία του, το μήνυμα, για ποιο λόγο κάνουν ό,τι κάνουν; Αυτό δεν βγαίνει ούτε από «τα συμφραζόμενα». Τουλάχιστον, ο χαρακτήρας της Κέρι Γκόρντον, που υποδύεται την αδερφή του Παντρεκ, είναι σαφής, βλέπει γύρω της, ξέρει τι θέλει, γνωρίζει τι λείπει από το νησί και κάνει ένα βήμα μπροστά. Οι άλλοι δύο τραγικοί πρωταγωνιστές, τι προσπαθούν να αποδείξουν; Στην ελληνική λογοτεχνική επαρχία πάντα υπάρχει ένας τρελός του χωριού (που καμιά φορά μπορεί και να μην είναι, αλλά απλά να είναι διαφορετικός). Σ’ αυτή την ταινία, έχουμε δύο τρελούς του χωριού.
Ενδιαφέρουσα από άποψη υποκριτικής, φωτογραφίας (τοπίου και εσωτερικής) και μουσικής με όλη την εν γένει ατμόσφαιρα.  
INFO
Προβάλλεται από 23/2/2023 στις αίθουσες
Είδος: Δράμα (114΄)
Χώρες: Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Μάρτιν ΜακΝτάνα
Παίζουν: Κόλιν Φαρέλ, Μπρένταν Γκλίζον, Κέρι Κόντον
Διανομή: Spentzos Film