26/1/23

Εκτός ελέγχου - Plane

Περιπέτεια δράσης στον αέρα, στη ζούγκλα και στη Νέα Υόρκη, στην οποία ο τίτλος Plane δεν σημαίνει απαραίτητα «αεροπλάνο». Μπορεί να σημαίνει και Επίπεδο, ή Πλάνη και μερικές ακόμα σημασίες. Ήταν ιδέα του Τζέραρντ Μπάτλερ που είναι και συμπαραγωγός. 
Ο Μπρόντι Τόρανς (Τζέραρντ Μπάτλερ) πιλότος σε αεροπλάνο δευτεροκλασάτης εταιρίας με δρομολόγιο Σιγκαπούρη – Τόκιο παραμονή πρωτοχρονιάς, υποδέχεται με τις αεροσυνοδούς του 14 επιβάτες και έναν εγκληματία με χειροπέδες. Το δολοφόνο Λουί Γκασπάρ (ωραίος ο Μάικ Κόλτερ) και τον συνοδό του από το FBI. Αυτό δεν αρέσει στον κυβερνήτη Τόρανς, αλλά πιέζεται και ξεκινάει την πτήση με μάτσο αστειάκια ότι «θα συναντήσουν κακό καιρό» και ότι «θα διαβάζει το βιβλίο του κατασκευαστή του αεροσκάφους για να τους πιλοτάρει με ασφάλεια». Στα πρώτα δέκα λεπτά της πτήσης -και του φιλμ-, το αεροσκάφος μπαίνει σε πραγματική καταιγίδα, δέχεται κεραυνό και έχει τρεις απώλειες: έναν κινητήρα, τον πράκτορα του FBI και μια αεροσυνοδό. Στη συνέχεια χάνει ύψος και αναγκάζεται να προσγειωθεί σε ένα έρημο νησί, χωρίς σήμα για κινητά και GPS. Αν σας φαίνεται ότι κάπου τα έχετε ξαναδεί αυτά, περιμένετε. Ακόμα δεν έχουμε αρχίσει. 
Ο Μπρόντι Τόρανς αναγκάζεται να βγάλει τις χειροπέδες από τον Λουί Γκασπάρ και να βρούνε μαζί ένα τρόπο επιβίωσης της ομάδας. Στο νησί όμως, μετά από έναν εμφύλιο, έχουν αυτονομηθεί αντάρτες που έχουν στήσει δικό τους κράτος που κυβερνάται από έναν πολύ σκληρό και αδίστακτο ηγέτη (τον ενσαρκώνει ο Ρέμι Αντελέκε) που τους πιάνει ομήρους, εκτός του Τόρανς που εν τω μεταξύ έχει βγάλει τη στολή του πιλότου και συμπεριφέρεται ως Ράμπο και του Γκασπάρ που μαθαίνουμε ότι είχε υπηρετήσει στη Λεγεώνα των Ξένων και οι οποίοι αναλαμβάνουν αποστολή διάσωσης των ομήρων. 
Ενώ συμβαίνουν αυτά στη ζούγκλα, στη Νέα Υόρκη όπου εδρεύουν τα γραφεία της εταιρίας, πραγματοποιείται συνεδρίαση ημικυκλικής τραπέζης, κατά την οποία εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα αντιμετώπισης της τραγωδίας. Από τα λύτρα για απελευθέρωση των ομήρων, μέχρι την αποστολή σκληροτράχηλων μισθοφόρων με αφάνταστο οπλισμό για εκκαθαρίσεις, πριν στείλουν την ομάδα διάσωσης. Πάντα σκεπτόμενοι το συμφέρον και υπολογίζοντας τα έξοδα της εταιρίας.
Ο Ζαν-Φρανσουά Ρισέ χρησιμοποιεί όλα τα γνωστά κλισέ μιας περιπέτειας, με πρωταγωνιστή τον Τζέραρντ Μπάτλερ, που «το έχει», όπως και ο Μάικ Κόλτερ στο ρόλο του λεγεωνάριου. Η σκηνοθεσία είναι γρήγορη και με σημασία στα ανθρώπινα συναισθήματα, το μοντάζ κοφτό, οι μάχες σώμα με σώμα και επί του πεδίου είναι ρεαλιστικές και οι ερμηνείες των υπόλοιπων ακολουθούν τη συνταγή του «πανικόβλητου» με πιστότητα. 
Δεν αποκαλείς την ταινία αριστούργημα του είδους, αλλά δύο ώρες έντασης, τις χαρίζει οπωσδήποτε. Τώρα μάλιστα που ο Ράμπο αποτελεί παρελθόν… (Κριτική μου στο myfilm)
INFO
Προβάλλεται: από 26/1/23 στις αίθουσες
Είδος: Περιπέτεια, Δράσης (107΄)
Χώρες:   Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ (2023)
Σκηνοθεσία: Ζαν-Φρανσουά Ρισέ
Παίζουν: Τζέραρντ Μπάτλερ, Ντανιέλα Πινέντα, Μάικ Κόλτερ, Τόνι Γκόλντγουιν, Ρεμί Αντελέκε
Διανομή: Spentzos Film