25/1/23

Ο Βασίλης –ψευδώνυμο Γιάννης– στην αριστερά - Θόδωρου Σούμα

Το αφήγημα-πολιτική μαρτυρία «Ο Βασίλης –ψευδώνυμο Γιάννης– στην αριστερά», που διάβασα πρόσφατα, είναι μια αυτοβιογραφική ιστορία της δικτατορίας και της μεταπολίτευσης. Διηγείται, μάλλον ανάλαφρα, χιουμοριστικά, και όταν απαιτείται, συναισθηματικά και δραματικά, και μερικές φορές αποστασιοποιημένα, με κριτικό μάτι και διαύγεια, την πολυπλόκαμη και πολυετή ιστορία της ένταξης ενός νέου, των φίλων και συναγωνιστών του στην αντιδικτατορική πολιτική, επί χούντας, και περαιτέρω στην ανανεωτική αριστερά, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, ως τα χρόνια της μεταπολίτευσης και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, και της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ επί Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη. Το μυθιστορηματικό, βιωματικό αφήγημα δεν διηγείται ηρωικές ή επαναστατικές, συνταρακτικές πράξεις, παρά μόνο την καθημερινότητα μερικών, ανήσυχων, πολιτικοποιημένων νέων και ορισμένων, πολιτικοποιημένων, ανήσυχων μεσηλίκων της ευρωαριστεράς. Το μεγάλο μέρος του αποτελείται από αυθεντικές εμπειρίες. Λίγα κομμάτια είναι μυθοπλαστικής έμπνευσης, αλλά κι αυτά έχουν αφετηρία την κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα της εποχής.
Ο Θόδωρος Σούμας είναι συγγραφέας, κριτικός κινηματογράφου και δοκιμιογράφος. Έχει δημοσιεύσει τη συλλογή διηγημάτων «Η Κλαίρη και η θάλασσα» (εκδ. Απόπειρα), τη νουβέλα «Το ημερολόγιο ενός αδέξιου εραστή» (εκδ. Βακχικόν) και το αφήγημα-μαρτυρία «Ο Βασίλης -ψευδώνυμο Γιάννης- στην αριστερά» (εκδ. Επίκεντρο). Στις εκδόσεις Αιγόκερως δημοσίευσε έξι βιβλία για τον κινηματογράφο: «Κινηματογράφος & σεξουαλικότητα / ερωτισμός», «Έρωτας, ψυχολογία και αισθητική στο χολλυγουντιανό σινεμά», «12 Ευρωπαίοι σκηνοθέτες», «Κινηματογράφος και έρωτας», «Εθνικές κινηματογραφίες, στιλ και σκηνοθέτες» και «Κινηματογραφικοί Δημιουργοί». 
Γράφει στα περιοδικά «The books’ Journal» και «Δένδρο». Έχει γράψει πολλά κείμενα για το σινεμά στα κινηματογραφικά περιοδικά «Σύγχρονος Κινηματογράφος», «Οθόνη», «Καθρέφτης», «Camera-stylo», σε βιβλία-μονογραφίες σκηνοθετών του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο περιοδικό «Τέταρτο» και στην εφημερίδα «Αυγή». Έχουν δημοσιευτεί κινηματογραφικά κείμενα ή βιβλιοκριτικές του στις ιστοσελίδες cinephilia, bookpress, fractal, vakhikon, kemes.wordpress, camerastyloonline, FilmandTheater. Στα ιστολόγια Μημαδαςτημαργαριτα, Μεταρρύθμιση και Athens Voice δημοσιεύονται πολιτικά & κινηματογραφικά άρθρα του. Έχει γυρίσει το ένα μέρος της μεγάλου μήκους ταινίας-δίπτυχο «Περί έρωτος» και δύο μικρού μήκους, «Ταυτότητες και ρόλοι» και «Ο διαγραμμένος».   
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Επίκεντρο / Σελίδες: 200 / Τιμή: 12€)