Η τάση που κυριάρχησε στη μακροοικονομική ανάλυση τις τελευταίες δεκαετίες φαίνεται να παρουσιάζει σοβαρές αδυναμίες και έχει οδηγήσει σε εσφαλμένες πολιτικές αποφάσεις σε αρκετές περιπτώσεις. Ένα πρώτο παράδειγμα είναι ότι δεν μπόρεσε να προβλέψει την παγκόσμια οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, που οι επιπτώσεις της ακόμα βασανίζουν ορισμένους λαούς. Επίσης, ένα απτό ακόμα παράδειγμα, είναι ότι δεν παρέχει επαρκείς εξηγήσεις για τα προβλήματα της ευρωζώνης και η έμφαση που δίνει στις περικοπές δαπανών για τη διατήρηση χαμηλών δημοσιονομικών ελλειμάτων έχει οδηγήσει εκατομμύρια ανθρώπους στην ανεργία. Από την άλλη, η σύγχρονη νομισματική θεωρία, παρέχει τα κατάλληλα εργαλεία για να κατανοήσει κανείς ποιες επιλογές μιας κυβέρνησης θα µμπορούσαν να συμβάλλουν στην οικονομική ευημερία του λαού της.
Πάνω στα θέματα έρχεται να προσφέρει βοήθεια μια πρόσφατη εργασία των William Mitchell, L. Randall Wray και Martin Watts που αποτελεί μια ολοκληρωμένη μελέτη της μακροοικονομικής από τη σκοπιά της σύγχρονης νομισματικής θεωρίας (Modern Monetary Theory).
Σκοπός του βιβλίου (που κυκλοφορεί στη χώρα μας από τις εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση Διονυσίας-Ελένης Τουντοπούλου) είναι να κατανοήσει ο αναγνώστης (και κυρίως οι φοιτητές) πώς λειτουργεί ένα σύγχρονο νομισματικό σύστημα, πώς αλληλοεπιδρούν οι κρατικοί και µη κρατικοί τομείς, η κεντρική τράπεζα και τα τραπεζικά ιδρύματα, ή πώς λειτουργεί η αγορά εργασίας, καθώς και ποιον αντίκτυπο έχουν το εμπόριο και οι ροές κεφαλαίων στην οικονομία και πολλά άλλα. Οι φοιτητές θα εκτιμήσουν ποιες είναι οι διαθέσιμες επιλογές μιας κυβέρνησης που εκδίδει νόμισμα και πώς η δημοσιονομική και η νομισματική πολιτική μπορούν να χρησιμοποιηθούν με σκοπό να ενισχυθεί η ευημερία ενός έθνους.
Όπως αναφέρουν στον πρόλογο της μελέτης, οι συγγραφείς: «Σε αντίθεση με προηγούμενες πλουραλιστικές προσεγγίσεις για τη μακροοικονομική στις οποίες η διάταξη της ύλης αρχίζει με μια παρουσίαση της τυποποιημένης μακροοικονομικής του κυρίαρχου ρεύματος (που κυριαρχείται από την προσέγγιση του νέου κεϋνσιανισμού), και μόνο τότε ασκείται κάποια κριτική και εκφράζονται κάποιες ενστάσεις του «πραγματικού κόσμου» στην εννοιολογική δομή και διαμόρφωση, εμείς αισθανόμαστε ότι οι φοιτητές ενημερώνονται καλύτερα αν χτίζουμε την αφήγηση από το μηδέν, με βάση την κατανόηση του πώς λειτουργεί στην πραγματικότητα το νομισματικό σύστημα. Ακολουθούμε αυτή την προσέγγιση, επειδή πιστεύουμε ότι η επικρατούσα τάση της μακροοικονομικής δεν παρέχει συνεκτική γνώση μέσω της οποίας να κατανοήσουμε αυτές τις πραγματικές λειτουργίες νομισματικής πολιτικής»
Οι συγγραφείς περιγράφουν τις διάφορες σχολές σκέψης, τις συνδέουν µε την ιστορία των οικονομικών ιδεών και παρέχουν ιστορικές και θεσμικές λεπτομέρειες. Οι αναγνώστες καλούνται να προβληματιστούν, μεταξύ άλλων, για τους λόγους για τους οποίους οι οικονομολόγοι διαφωνούν και για τη σημασία που έχει η γλώσσα στην περιγραφή οικονομικών ζητημάτων.
Το βιβλίο αυτό αποτελεί έναν ενημερωμένο και εξαιρετικός απολογισμό της μακροοικονομικής θεωρίας και παρέχει μια εναλλακτική προσέγγιση σ’ αυτήν. Το βιβλίο αυτό, θεωρώ ότι, θα πρέπει να διαφωτίσει τη σημερινή αλλά και τις επόμενες γενιές φοιτητών (εκδόσεις Πατάκη, σελίδες 944, μέγεθος 17Χ24 εκ.)
Who is Who των συγγραφέων (αποσπάσματα από την Εισαγωγή του βιβλίου, σελ 22 & 23):
Ο William Mitchell είναι καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Newcastle, NSW, στην Αυστραλία, διευθυντής του Centre of Full Employment and Equity (CofFEE) και επισκέπτης καθηγητής Παγκόσμιας Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, στη Φινλανδία.
Ο L. Randall Wray: είναι καθηγητής Οικονομικών στο Bard College και ανώτερος μελετητής στο Levy Economics Institute του Bard College στη Νέα Υόρκη. Είναι πρώην πρόεδρος του Association for Institutionalist Thought (AFIT) και έχει υπηρετήσει στο διοικητικό συμβούλιο του Association for
Evolutionary Economics (AFEE). Φοιτητής του Hyman P. Minsky, ο Randall επικεντρώθηκε στη νομισματική θεωρία και πολιτική, τη μακροοικονομική, τη χρηματοπιστωτική αστάθεια και την πολιτική απασχόλησης. Είναι ένας από τους ιδρυτές της MMT.
Ο Martin Watts είναι ομότιμος καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Newcastle, NSW, στην Αυστραλία και ερευνητικός συνεργάτης του Centre of Full Employment and Equity (CofFEE). Εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο Monash (1975-1990). Έχει δημοσιεύσει εκτενώς σε επιστημονικά περιοδικά και έχει γράψει πολλά κεφάλαια βιβλίων με θέμα τη μακροοικονομική, τη σύλληψη της ιδέας και τη μέτρηση του διαχωρισμού, και τη χωρική μοντελοποίηση. Έχει εκτεταμένη διδακτική εμπειρία, κυρίως στην οικονομική της εργασίας και της μακροοικονομικής.